Suomen Kalankasvattajaliitto ry

Kutsu medialle Sinin€n vallankumous -koulutuspäivään 5.11. Turun Scandic Juliaan

Jaa

Tervetuloa seuraamaan koulutuspäivän keskusteluja esittämään kysymyksiä alan keskeisille asiantuntijoille. Kotimaista kalaa toivotaan lisää mutta miten se tehdään? Kalankasvattajaliiton jäsenkoulutuksessa on tarkoitus pureutua eri vaihtoehtoihin. Koulutuksessa kerrotaan Suomen kalanviljelyn kasvutavoitteista, tekniikasta ja tutkimuksesta aina hallituksen kärkihanketta myöden.

Siika Kuva:Pro Kala
Siika Kuva:Pro Kala

Koulutuspäivässä Suomen ympäristökeskuksen ohjelmajohtaja Juhani Kettunen esittelee yrittäjille aivan uutta tekniikkaa ja tutkimustietoa kalanviljelyn ympäristötarkkailusta. Tutkimuksen tulevista painopisteistä kertoo luonnonvarakeskuksen erityisasiantuntija Unto Eskelinen. Maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija Timo Halonen esittää Sipilän hallituksen kärkihankkeista sinisen biotalousohjelman ja sen toimeenpanon. Ravinneneutraalia kierrätystä kalanviljelyssä esittelee johtava asiantuntija Mari Saario Gaia Consultista.

Iltapäivän paneelissa keskustellaan laajasti päivän aiheista. Moderoijana varapuheenjohtaja Johan Åberg Kalankasvattajaliitosta. Keskustelemassa maa- ja metsätalousministeriönerityisasiantuntija Timo Halonen, Natur och Miljön toimitusjohtaja Nordman Bernt,johtava asiantuntija Mari Saario Gaia Consultista. Panelisteille kiperiä kysymyksiä asettelemassa Raisio Agron toimitusjohtaja Jarmo Puputti ja Taimen Oy:n toimitusjohtaja Auli Kuusela. Kommenttipuheenvuoro on aluehallintoviraston ympäristöluvittaja ympäristöneuvos Juha Helinillä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Anu-Maria Sandelin
anu-maria.sandelin@kalankasvatus.fi  
p. 040-504 39 72

Kuvat

Siika Kuva:Pro Kala
Siika Kuva:Pro Kala
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kalankasvattajaliitto ry
Suomen Kalankasvattajaliitto ry
Pasilankatu 2
00240 HELSINKI

https://www.kalankasvatus.fi
Suomen Kalankasvattajaliitto ry on vuonna 1964 perustettu valtakunnallinen kalanviljelijöiden edunvalvontajärjestö. Liitto valvoo ja edistää kalanviljelyelinkeinon etua ja toimintaedellytyksiä ja luo edellytyksiä vesiviljelyn kestävälle kasvulle. Lisäksi liitto vaikuttaa alan tutkimukseen ja koulutukseen sekä jakaa tietoa elinkeinosta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kalankasvattajaliitto ry

Mitä kalaa suomalaiset syövät tulevaisuudessa? Ja kuka sen tuottaa?7.5.2021 05:30:00 EEST | Tiedote

Kalan käyttö lisääntyy jatkuvasti, mutta EU:n vesiviljelytuotanto ei ole kasvanut viimeisen 20 vuoden aikana ja Brexitin takia se vähenee nykytasosta. Kalamarkkinoita hallitsee yhteisön ulkopuolelta tuotu kala. Tahtoa kehittää ja lisätä omaa vesiviljelytuotantoa, samoin mahdollisuuksia kalan kestävään tuotantoon EU:n alueelta kyllä löytyy. EU:ssa on aktiivisia vesiviljelyalan yrityksiä sekä osaamista, mutta löytyykö osaavaa työvoimaa? Kehittyvät ja uudistuvat vesiviljely-yritykset tarvitsevat osaavaa ja sitoutunutta henkilökuntaa, mutta vesiviljelyalan koulutukseen hakeutuu hyvin vähän uusia opiskelijoita. Tätä työvoiman saatavuuden vinoumaa pyritään oikaisemaan kansainvälisellä BRIDGES-hankkeella.

Suomalainen kuluttaja ei tiedä, onko lautasella villiä vai kasvatettua kalaa - Miltei puolet suomalaisista ei tiedä Norjan merilohen olevan kasvatettua kalaa3.3.2021 06:30:00 EET | Tiedote

Suomalaiset ovat kaupan kalatiskillä eksyksissä. Ruokakaupoissa myydään käytännössä kahta punalihaista lohikalalajia: lohta ja kirjolohta. Kumpikin tarjolla oleva laji on miltei poikkeuksetta kasvatettua kalaa. Lohta kuitenkin markkinoidaan muun muassa termeillä merilohi, Norjan lohi ja Jäämeren lohi. Nämä ovat vääristäneet suomalaisten käsityksen siitä, mitä he syövät. 90 prosenttia kuluttajista luulee, että merilohi on kalalaji. 79 prosenttia luulee samaa Norjan lohesta. Etenkin merilohta ja Jäämeren lohta luullaan vieläpä villeiksi kalalajeiksi. Nämä mielikuvat vaikuttavat osaltaan siihen, että yli 80 prosenttia suomalaisten kaupasta ostamasta kalasta on tuontikalaa.

Vesistöjen hyvän ekologisen tilan saavuttaminen edellyttää ympäristötiedon avoimuutta osoittaa tuore selvitys26.2.2020 10:59:01 EET | Tiedote

Suomen Kalankasvattajaliiton toimeksiannosta Gaia Consulting on selvittänyt vesistöjen ekologista tilaluokitusta. Hankkeessa kartoitettiin eri toimijoiden roolit luokitteluprosessissa, sekä käytetyt tietokannat ja tausta-aineistot. Nykytilanteessa vesistöhanketta suunnittelevan ei ole mahdollista ennakoida toimintansa vaikutusta vesistön tilaluokitukseen ja tavoitteisiin julkisten aineistojen avulla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme