Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Kutsu mediatilaisuuteen ke 13.6. klo 11: Picassosta Pyykköön – Lahtiset keräilijöinä -näyttely

Jaa

Kimmo Pyykkö -taidemuseon kesänäyttely esittelee espanjalaisia 1900-luvun mestareita ja suomalaisen taiteen kärkinimiä Lahtisten kokoelmasta. Kokoelmaa ovat vuosikymmenten ajan kartuttaneet lehtimies ja kustantaja Urpo Lahtinen, Hymy Lahtinen ja poikansa Jeppe Lahtinen. Näyttelyssä 16.6.–9.9.2018 nähdään lähes 100 teosta. Ennakkoilmoittautumiset ma 11.6. mennessä: laura.pekkala @ kangasala-talo.fi

Essi Renvall: Urpo Lahtisen muotokuva, 1973. Lahtisten kokoelma. Kuva Jussi Koivunen.
Essi Renvall: Urpo Lahtisen muotokuva, 1973. Lahtisten kokoelma. Kuva Jussi Koivunen.

Kutsu Picassosta Pyykköön – Lahtiset keräilijöinä -näyttelyn
mediatilaisuuteen ke 13.6.2018 klo 11

Kimmo Pyykkö -taidemuseon kesänäyttely esittelee espanjalaisia 1900-luvun mestareita ja suomalaisen taiteen kärkinimiä Lahtisten kokoelmasta. Kokoelmaa ovat vuosikymmenten ajan kartuttaneet lehtimies ja kustantaja Urpo Lahtinen (1931–1994), vaimonsa ja yhtiökumppaninsa Hymy Lahtinen (1930–2017) sekä heidän poikansa Jeppe Lahtinen. Näyttely on avoinna yleisölle 16.6.–9.9.2018.

Kimmo Pyykkö -taidemuseon 1. ja 2. kerroksessa on esillä lähes 100 teosta: maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, keramiikkaa ja tekstiilitaidetta. Teoskokonaisuuden valitsee taiteilija Matti Kulmala.

Tervetuloa näyttelyn mediatilaisuuteen ke 13.6.2018 klo 11
Kimmo Pyykkö -taidemuseoon Kangasala-taloon (Kuohunharjuntie 6, Kangasala).

Tilaisuuden aluksi näyttelyn kokoaja Matti Kulmala kertoo näyttelyn taustoista, jonka jälkeen tehdään kierros näyttelyssä. Myös Jeppe Lahtinen on paikalla tilaisuudessa. Lopuksi nautitaan Kangasala-talon ravintola Armas Galleria&Keittiön tarjoiluista.

Ennakkoilmoittautuminen mediatilaisuuteen viimeistään ma 11.6.2018
viestintä- ja markkinointipäällikkö Laura Pekkalalle laura.pekkala@kangasala-talo.fi tai puh. 040 773 0196.

Samalla voit varata haastatteluajan. Haastatteluja on mahdollista tehdä myös muina ajankohtina.

Tervetuloa myös näyttelyn avajaisiin la 16.6.2018 klo 14–16. Kutsu liitteenä.

TIEDOTE 6.6.2018

Picassosta Pyykköön -näyttely tuo espanjalaiset mestarit ja suomalaisen taiteen kärkinimet kesällä Kangasalle


Kimmo Pyykkö -taidemuseon kesänäyttely Picassosta Pyykköön – Lahtiset keräilijöinä tuo yleisön katsottavaksi taidetta Lahtisten kokoelmasta. Kokoelmaa ovat vuosikymmenten ajan kartuttaneet lehtimies ja kustantaja Urpo Lahtinen (1931–1994), vaimonsa ja yhtiökumppaninsa Hymy Lahtinen (1930–2017) sekä poikansa Jeppe Lahtinen. Näyttely on avoinna yleisölle 16.6.–9.9.2018.

Kimmo Pyykkö -taidemuseon 1. ja 2. kerroksessa on esillä lähes 100 teosta: maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, keramiikkaa ja tekstiilitaidetta. Teoskokonaisuuden valitsee taiteilija Matti Kulmala.

Espanjalainen taide on ollut Lahtisten erityisen kiinnostuksen kohteena ja espanjalaisista 1900-luvun mestareista Kimmo Pyykkö -taidemuseossa nähdään Pablo Picasson, Antoni Tàpiesin, Salvador Dalín ja Antonio Sauran töitä.

Suomalainen modernismi on näyttelyssä esillä monipuolisesti. Teoksia nähdään muun muassa Alpo Jaakolalta, Unto Koistiselta, Erik Enrothilta ja Kimmo Kaivannolta.

Suomalaisen taiteen kärkinimiä näyttelyssä ovat myös Essi Renvall, Mau­ri Faven, Arvo Siikamäki, Kimmo Pyykkö ja lukuisat muut. Marjatta Tapiolan maalaama Hymy Lahtisen muotokuva on ensimmäistä kertaa esillä julkisesti.
 
Brittiläisen Tony Craggin veistos Puinen kristalli on yksi näyttelyn helmistä. Teos on valmistettu parkalevystä, suomalaisesta kuusipuusta. Graggin rinnalla näyttelyn kansainvälisiä taiteilijoita lisäksi muun muassa belgialaissyntyinen Cobra-ryhmän taiteilija Corneille ja unkarilainen Gèza Samu.

Osa teoksista on ollut esillä Urpo Lahtisen edustuskodissa Villa Urpossa Ylöjärvellä ja osa Urpo Lahtisen ja Hymy Lahtisen yksityiskodeissa.

Lehtimiehestä taiteen kerääjäksi

Tuleva lehtimies Urpo Lahtinen kiinnostunut kuvataiteista jo koululaisena. Hän maalasi Kotkan satamassa kuvia laivoista ja myi niitä merimiehille. Taiteilijaa hänestä ei kuitenkaan tullut, vaan ura löytyi lehtialalta.

Lahtisten kokoelman synty juon­taa vuoteen 1952, kun Urpo Lahtinen sai eräällä juttukeikallaan lahjoitukse­na tamperelaisen Taisto Toivosen väri­puupiirroksen Teurastamo.

Vuonna 1957 Urpo ja Hymy Lahtinen perustivat Suomen ensimmäisen ilmaisjakelulehden Tamperelaisen. Idean mainostuloilla elävään kaupunkilehteen Urpo Lahtinen sai stipendimatkaltaan Hollannista, De Echo -nimisestä ilmaisjakelulehdestä. 1960-luvulle tultaessa Lahtisten yritystoiminta – Lehtimiehet Oy – kasvoi vauhdilla erityisesti sensaatiolehti Hymyn menestyksen myötä.

Lahtisten taidekokoelma karttui yritystoiminnan rinnalla ja taidetta hankittiin säännöllisesti. Hankinnoissa korostui rakkaus taiteeseen.

Nykyään noin 800 teoksen kokoelma on Jeppe Lahtisen omistuksessa. Keräilijänä hän on jatkanut vanhempiansa tiellä hankkimalla vain sellaisia teoksia, joista aidosti pitää.

Taiteen kerääminen taitaa olla sukuvika. Voi sanoa, että taiteesta tulee keskeinen osa elämää, kun sen keskellä kasvaa. Olen lapsesta saakka käynyt näyttelyissä ja tavannut mielenkiintoisia ihmisiä ja taiteilijoita. Ja kiinnostus taiteeseen on siirtynyt myös tyttärilleni Kukalle ja Klaaralle, joiden kautta kokoelman elämä jatkuu, Jeppe Lahtinen kertoo.

Tällä hetkellä suurin nälkä on tyydytetty ja keskityn enemmän kokoelman hoitoon. Tähän tosin vaikuttaa myös rakas vaimoni, joka on laittanut ostokiellon, hän jatkaa.

Picassosta Pyykköön – Lahtiset keräilijöinä 16.6.–9.9.2018
Kimmo Pyykkö -taidemuseon 1. ja 2. kerroksessa.

Näyttelyn mediakuvia: https://www.dropbox.com/sh/4n9zqel3xsczomi/AAAzySXI4q4ebU6MdZyE2VoAa?dl=0

Teostiedot ja kuvaajien nimet tiedostojen nimissä, mainittava julkaistaessa.
Lisää mediakuvia saatavissa viikolla 24.

Kimmo Pyykkö -taidemuseo Kangasala-talossa
Avoinna ti–ke 11–17, to 11–19, pe–la 11–17, su 11–15
Sisäänpääsy 6/4 € tai Museokortti, Alle 18-vuotiaat maksutta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Essi Renvall: Urpo Lahtisen muotokuva, 1973. Lahtisten kokoelma. Kuva Jussi Koivunen.
Essi Renvall: Urpo Lahtisen muotokuva, 1973. Lahtisten kokoelma. Kuva Jussi Koivunen.
Lataa
Hymy, Jeppe ja Urpo Lahtinen. Kuva Jeppe Lahtisen arkisto.
Hymy, Jeppe ja Urpo Lahtinen. Kuva Jeppe Lahtisen arkisto.
Lataa
Pablo Picasso: Ahdistuneen faunin kasvot, 1956. Keramiikka. Lahtisen kokoelma. Kuva Jussi Koivunen.
Pablo Picasso: Ahdistuneen faunin kasvot, 1956. Keramiikka. Lahtisen kokoelma. Kuva Jussi Koivunen.
Lataa
Corneille: Kukkamatto, 1973. Tekstiili. Lahtisten kokoelma. Kuva Jussi Koivunen.
Corneille: Kukkamatto, 1973. Tekstiili. Lahtisten kokoelma. Kuva Jussi Koivunen.
Lataa
Mauri Faven: Lake Landscape, 1971– 73. Öljy. Lahtisen kokoelma. Kuva Jussi Koivunen.
Mauri Faven: Lake Landscape, 1971– 73. Öljy. Lahtisen kokoelma. Kuva Jussi Koivunen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kuohunharjuntie 6
36200 KANGASALA

040 773 0148http://www.kimmopyykkotaidemuseo.fi

Kimmo Pyykkö -taidemuseon vaihtuvat näyttelyt esittelevät korkeatasoista kotimaista kuvataidetta kahdessa kerroksessa. Pysyvä näyttely Pitkän matkan ateljee taidemuseon kolmannessa kerroksessa avaa kuvanveistäjä Kimmo Pyykön elämän ja uran vaiheita. Taidemuseon yleisötyöhön kuuluvat yleisö- ja teemaopastukset, opastukset, luennot ja työpajat eri kohderyhmille. Kimmo Pyykkö -taidemuseo sijaitsee Kangasala-talossa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Kuvan syntymisen ihme musiikin tahdittamana Kangasala-talon lavalla 6.3.19.2.2019 08:51:00Tiedote

Keskiviikkona 6.3. klo 19 Kangasala-talon lavalla kohtaavat kuvataiteilija Samuli Heimonen ja kansanmuusikko Ville Ojanen yhtyeineen. Yleisöllä on mahdollisuus nähdä, miten Samuli Heimosen teokset syntyvät ja kokea musiikin siivittämä maalaustapahtuma, jota harvoin pääsee seuraamaan ”livenä”. Tapahtumalipun hinnalla sisäänpääsyn myös Samuli Heimosen Monesta yksi -näyttelyyn Kimmo Pyykkö -taidemuseossa.

Senioripäivänä 13.2. opastus susiaiheisten muotokuvien maailmaan ja huumoripitoinen lyhytelokuva 87-vuotiaan Hilkan hiusongelmista6.2.2019 12:36:52Tiedote

Senioripäivänä 13.2. Kimmo Pyykkö -taidemuseo tarjoaa monipuolista ohjelmaa senioreille. Iltapäivä alkaa kuvataiteilija Samuli Heimosen Monesta yksi -näyttelyn opastuksella, jota seuraa lyhytelokuvanäytös ja keskustelutilaisuus Kangasala-talon salissa. Anne Välinoron ohjaama ja käsikirjoittama Karvan verran -lyhytelokuva kertoo ohjaajan 87-vuotiaasta äidistä Hilkasta ja hänen hiusongelmistaan.

Kutsu medialle: Tapaa Samuli Heimonen Monesta yksi -näyttelyn ripustusviikolla10.1.2019 09:13:00Kutsu

Kuvataiteilija Samuli Heimosen laaja yksityisnäyttely nähdään Kimmo Pyykkö -taidemuseossa Kangasalla 26.1.–19.5.2019. Heimonen ripustaa näyttelyään viikoilla 3 ja 4, jolloin medialla on mahdollisuus tutustua ripustusprosessiin ja haastatella Heimosta henkilökohtaisesti. Haastattelupäivät ovat ti 15.1. tai ti 22.1. Kutsuvierasavajaiset pidetään la 26.1. klo 13 ja yleisölle avoimet ovet samana päivänä klo 15-17. Media on tervetullut näyttelyn avajaisiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme