Ensi- ja turvakotien liitto

Kutsu medioille 15.9.: Toiminnasta turvapaikanhakijaperheille vastaanottokeskuksissa saatu hyviä kokemuksia

Jaa

Märäjälahden vastaanottokeskuksessa Lieksassa asuu parhaillaan 15 lapsiperhettä, joissa on kaikenikäisiä lapsia. Lapsiperheiden tilanne on usein haastava, sillä vanhemmat saattavat olla väsyneitä, traumatisoituneita ja stressaantuneita turvapaikkaprosessista ja tulevaisuuden epävarmuudesta. Mediainfossa kuulemme, miten pienillä ja edullisillakin keinoilla on pystytty tukemaa perheiden ja lasten hyvinvointia.

Aika: pe 15.9.17 klo 11.30–12.30, infon yhteydessä tarjotaan lounas
Paikka: Puijonsarvi, Ravintola Frans & Sophie, Kuopio
Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Anna Mikkonen, Ensi- ja turvakotien liitto, puh. 050 410 7640
Järjestäjät: Ensi- ja turvakotien liitto ja Kuopion ensikotiyhdistys ry

Sopivien keinojen löytämiseen ja rakentamiseen on tarvittu yhteistyötä vastaanottokeskuksen, alueella toimivien järjestöjen, seurakuntien sekä vapaaehtoisten välillä. Perheiden tukeminen antaa eväitä tulevaisuuteen, jatkui se sitten Suomessa tai jossain muussa maassa.

Ensi- ja turvakotien liiton Lapsiperhe turvapaikanhakijana -projekti on kehittänyt vertaistuellisia ja toiminnallisia vanhempi-lapsiryhmiä sekä perhekahviloita vastaanottokeskuksissa pääkaupunkiseudulla.

Mediainfossa:

Miten lapset huomioidaan vastaanottokeskuksissa?
Sirpa Hiltunen, terveydenhoitaja & Sirpa Kurki, sosiaaliohjaaja, Märäjälahden vastaanottokeskus, Lieksan kristillinen opisto

Turvapaikanhakijaperheiden hyvinvointia tukeva toiminta
Anna Mikkonen, projektipäällikkö, Ensi- ja turvakotien liitto 

Ensikodin palveluista apua maahanmuuttajaperheille
Pirjo Pehkonen, toiminnanjohtaja, Kuopion ensikotiyhdistys ry

Monikulttuuriset perheet vauvatyön näkökulmasta
Hanna Sellergren, kehittämispäällikkö, Ensi- ja turvakotien liitto 

Projekti järjestää Kuopiossa 15.9. koulutuksen turvapaikanhakijoiden ja muiden maahan muuttaneiden parissa työskenteleville ammattilaisille ja vapaaehtoisille. Seminaarissa kartoitetaan turvapaikanhakijaperheille suunnattua toimintaa ja luodaan uusia yhteistyön mahdollisuuksia. Iltapäivän paneelikeskustelussaeri toimijoita haastetaan pohtimaan, miten turvapaikkaa hakevien perheiden tarpeisiin on vastattu ja miten yhteistyötä voidaan kehittää perheiden hyväksi.  Koulutukseen osallistuu 50 henkilöä.

Seminaarin ohjelma:
https://ensijaturvakotienliitto.fi/tapahtumat/kuopio/

Lisätietoja:

Anna Mikkonen
projektipäällikkö, Ensi- ja turvakotien liitto, Lapsiperhe turvapaikanhakijana -projekti
p. 050 410 7640
www.turvassasuomessa.fi

Tiedote julkaisuvapaa 15.9.2017 klo 11.30

Vastaanottokeskuksessa asuvia lapsiperheitä autetaan uusin keinoin

Turvapaikanhakijoiden joukossa on myös lapsiperheitä, odottavia äitejä, vauvoja ja yksinhuoltajia. Tälläkin hetkellä satoja turvapaikanhakijalapsia ja -vanhempia odottaa vastaanottokeskuksissa päätöstä turvapaikkahakemukseen. 

Lapsiperheiden tilanne on vastaanottokeskuksissa haastava, sillä vanhemmat saattavat olla väsyneitä, traumatisoituneita ja stressaantuneita turvapaikkaprosessista ja tulevaisuuden epävarmuudesta.

Vastaanottokeskusten koko ja sijainti vaihtelevat. Vastaanottokeskusten asukasmäärät ovat suuria ja henkilöstöresurssit tiukat, eivätkä tilat ole aina lapsiperheille toimivia. Lapsilla ei ole useinkaan tarpeeksi tekemistä, ja aika käy pitkäksi, koska turvapaikkaa hakevilla lapsilla ei ole välttämättä oikeutta päiväkotiin. Heillä voi olla omien ja vanhempien vaikeiden kokemusten takia oireita, kuten pelkoja, painajaisia, levottomuutta, itkuisuutta, aggressiivisuutta ja ruokahaluttomuutta.

Märäjälahden vastaanottokeskus on niin sanottu odotusajan keskus, jossa asutaan pidempään turvapaikkapäätöstä odottamassa. Keskusta ylläpitää Lieksan kristillinen opisto. Keskuksessa asuu tällä hetkellä 15 lapsiperhettä, joiden iät vaihtelevat vauvasta teini-ikäisiin. Lapsia on yhteensä 35. Lapset ovat koulussa ja esikouluikäiset esikoulussa. Lisäksi 4-5-vuotiaille on järjestetty päivähoitoa neljä tuntia päivässä.

Keskuksessa on lapsille kokkikerho sekä seurakunnan ja muiden toimijoiden järjestämiä retkiä. Lapset ovat mukana puutarhan ja kasvimaan hoidossa vanhempien kanssa. Keskukseen on lisäksi suunnitteilla äiti-lapsipiiri.

Pienillä ja edullisillakin keinoilla voidaan tukea perheiden ja lasten hyvinvointia

- Monissa vastaanottokeskuksissa järjestetään omin voimin tai yhteistyössä järjestöjen, seurakuntien, vapaaehtoisten ja muiden toimijoiden kanssa toimintaa lapsiperheille, sanoo projektipäällikkö Anna Mikkonen Ensi- ja turvakotien liitosta.

Ensi- ja turvakotien liiton Lapsiperhe turvapaikanhakijana -projekti on järjestänyt vertaistuellisia ja toiminnallisia vanhempi-lapsiryhmiä sekä perhekahviloita vastaanottokeskuksissa. Toimintaa on pilotoitu pääkaupunkiseudulla ja saatujen kokemusten perusteella on selvää, että pienillä ja edullisillakin keinoilla voidaan lisätä perheiden ja lasten hyvinvointia.

Moni toiminta onnistuu hyvin ilman yhteistä kieltäkin: esimerkiksi kädentaidot, askartelu, sirkuskerho, leikit, muskari, tapahtumat ja retket piristävät ja auttavat jaksamaan. Samalla vanhemmat saavat onnistumisen kokemuksia lasten kanssa olemisesta.

Usein oleskeluluvan saaneet perheet tarvitsevat tukea arkeen sopeutumisessa. Kuopion ensikodin toiminnanjohtaja Pirjo Pehkonen kertoo, että päiväryhmässä noin puolet perheistä on sellaisia, joissa ryhmään osallistuva äiti tai hänen puolisonsa on maahanmuuttajataustainen. Päiväryhmätoiminta on suunnattu tukea tarvitseville perheille, joissa on alle kaksivuotiaita lapsia. Ryhmiin hakeutumisen syynä voi olla esimerkiksi yksinäisyys, väsymyskierre tai masennus. Ensikoti voi järjestää synnyttäville turvapaikanhakijoille vapaaehtoisia doula-synnytystukihenkilöitä.

Lapsiperhetoiminta turvapaikanhakijoille tukee perheiden hyvinvointia ja mielenterveyttä ja antaa eväitä tulevaisuuteen, olipa se sitten Suomessa, kotimaassa, tai kolmannessa maassa, jos perhe ei saa oleskelulupaa Suomeen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

Projektipäällikkö Anna Mikkonen, Ensi- ja turvakotien liitto, Lapsiperhe turvapaikanhakijana -projekti
p. 050 410 7640, anna.mikkonen@etkl.fi

Terveydenhoitaja Sirpa Hiltunen ja sosiaaliohjaaja Sirpa Kurki, Märäjälahden vastaanottokeskus, Lieksan kristillinen opisto
p.  040 352 8647, sirpa.hiltunen@lkro.fi

Toiminnanjohtaja Pirjo Pehkonen, Kuopion ensikotiyhdistys
p. 044 369 7220, pirjo.pehkonen@kuopionensikoti.fi

Tietoja julkaisijasta

Ensi- ja turvakotien liitto
Ensi- ja turvakotien liitto
Asemamiehenkatu 4 A, 7. krs
00520 HELSINKI

09 4542 440http://www.ensijaturvakotienliitto.fi

Ensi- ja turvakotien liitto - Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto

Kutsu medioille 16.1: Toiminnasta turvapaikanhakijaperheille vastaanottokeskuksissa saatu hyviä kokemuksia12.1.2018 11:08Kutsu

Rovaniemen ja Kemin vastaanottokeskuksissa asuu parhaillaan 59 perhettä, joissa on yli 100 lasta. Molemmat keskukset ovat niin sanottuja odotusajan keskuksia, joissa asutaan pidempään ja odotetaan päätöstä turvapaikkahakemukseen. Keskuksia ylläpitää SPR Lapin piiri. Lapsiperheiden tilanne on usein haastava, sillä vanhemmat saattavat olla väsyneitä, traumatisoituneita ja stressaantuneita turvapaikkaprosessista ja tulevaisuuden epävarmuudesta. Mediainfossa kuulemme turvapaikanhakijaperheiden elämästä ja arjesta vastaanottokeskuksessa. Kuulemme myös, miten pienillä ja edullisillakin keinoilla on pystytty tukemaa perheiden ja lasten hyvinvointia.

Vaikeuksissa olevat vauvaperheet saavat apua Helsingin ensikodista19.12.2017 11:05Tiedote

Vallilan ensikodissa on syksyn aikana ollut tavallista vähemmän apua tarvitsevia vauvaperheitä. Tilanne ihmetyttää Helsingin ensikoti ry:tä, sillä esimerkiksi Helsingissä tehdään noin 15 000 lastensuojeluilmoitusta vuodessa. - Apua tarvitsevat perheet eivät ole loppuneet, mutta palvelua ostavien kuntien taloustilanne näkyy myös ensikodissa. Kunnat pyrkivät auttamaan perheitä omien palvelujensa turvin silloinkin, kun ne eivät ole riittävän intensiivisiä. Perheille voidaan tarjota tukea kotiin muutamana päivänä viikossa, vaikka tuen tarve olisi ympärivuorokautinen. Perheet ovat erilaisia, ja niin tulee olla perheille tarjottavien palvelujenkin, sanoo Helsingin ensikoti ry:n toiminnanjohtaja Kirsi-Maria Manninen.

Uhkaavien erotilanteiden tunnistaminen ja riskien arviointi keskeistä - Ensi- ja turvakotien liitto julkaisee perusteoksen vainon uhrien auttajille12.12.2017 08:00Tiedote

Parisuhteen väkivalta voi jatkua myös eron jälkeen. Vainoaja voi uhkailla, seurata, tarkkailla tai ottaa toistuvasti yhteyttä ahdistavalla tai pelottavalla tavalla. Vainoaja voi myös yltyä hengenvaaralliseen väkivaltaan. Nykyään on olemassa keinoja tunnistaa vainoajat, jotka todennäköisesti käyttävät fyysistä väkivaltaa, ja suojella uhreja, mutta niitä ei pystytä käyttämään kattavasti kaikkialla Suomessa. Erityisesti lapseen kohdistuvan vainon arvioimiseksi ei ole välineitä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme