Ensi- ja turvakotien liitto

Kutsu medioille 16.5.: Raahen ensikodista perhe saa hyvän alun

Jaa
Raahen ensikodilla tutustumme uuteen tutkimukseen, jossa selvitettiin vanhempien kokemuksia ensikodista saadusta tuesta ja muutoksen pysyvyydestä. Tiiviin, ympärivuorokautisen tuen avulla kaikkien tutkimukseen osallistuneiden äitien kunto koheni merkittävästi.

Aika: ti 16.5.2017 klo 9-10.30
Paikka:
Raahen ensi- ja turvakoti,  Fellmaninpuistokatu 11, 92100 Raahe
Ilmoittautumiset:
tiedottaja Laura Kouri, Ensi- ja turvakotien liitto, p. 040 709 9498 laura.kouri@etkl.fi

– Ensikodissa näemme upeita onnistumisia vuosittain, kun vauvat kasvavat ja kehittyvät ja äidit ja isät löytävät ilon vanhemmuudesta, kertoo toiminnanjohtaja Päivi Sippala, Raahen ensi- ja turvakoti ry:stä.

Raahen yksipaikkaisessa ensikodissa autetaan vuosittain noin 6-8 perhettä. Tarve ensikodin avulle tuntuu lisääntyneen.

Perheiden ensikodissa saama kuntoutus ehkäisee merkittävästi lastensuojelun kustannuksia ja suojelee vauvoja kaltoinkohtelulta sekä antaa vanhemmille vankan ja pitkäkestoisen tuen vanhemmuuteen.

Tervetuloa keskustelemaan ensikodin tärkeästä työstä. 

Tiedote julkaisuvapaa 16.5.2017, klo 9.00

Raahen ensikodista perhe saa hyvän alun

Ensikodissa tuetaan lastensuojelun tarpeessa olevia perheitä vaikuttavasti ja tehokkaasti. Ensikodin kuntoutus auttaa perheitä löytämään hyvät eväät vanhemmuuteen ja vauvat saavat turvallisen ja hyvän huolenpidon. Ensikodista saatu apu myös kantaa pitkälle. Raahen yksipaikkaisessa ensikodissa autetaan vuosittain noin 6-8 perhettä.

Ensi- ja turvakotien liiton tutkimuksessa kartoitettiin vanhempien kokemuksia ensikodista saadusta tuesta ja muutoksen pysyvyyttä.

– Ensikodin tiiviin, ympärivuorokautisen tuen avulla kaikkien tutkimukseen osallistuneiden äitien kunto koheni merkittävästi. Usein perheiden ja äitien tilanteet ensikotiin tullessa olivat hyvin vaikeita ja äidin voimavarat huolehtia vauvasta oli vakavasti vaarantunut. Joka toinen äiti oli masentunut ja jokainen oli merkittävästi uupunut, sanoo tutkija Sinikka Kuosmanen Ensi- ja turvakotien liitosta.

Ensikodin apua tarvitaan silloin, kun perheessä on mielenterveys- tai päihdeongelmia, erilaisia psykososiaalisia ongelmia, arjen kaoottisuutta tai omat voimat eivät riitä vauvasta huolehtimiseen. Ensikoti on kodinomainen paikka, jossa tuetaan perheitä ympärivuorokautisesti.

Ensikotityötä selvittäneen tutkimuksen tulokset olivat erittäin rohkaisevia. Ensikodissa olon jälkeen äitien vointi oli merkittävästi parantunut. Ensikotiin tullessa äidit kertoivat kuntonsa olleen erittäin huono, kun se haastatteluhetkellä kuvattiin hyväksi tai erittäin hyväksi. Ensikodissa saadulla alulla oli pitkäkestoisia vaikutuksia. Haastatelluilla perheillä ensikotijaksosta oli kulunut 1-5 vuotta. Äitien terveydentila oli kohentunut ja arki sujui normaalin lapsiperheen tapaan omassa kodissa. Kaikilla äideillä oli tulevaisuuden suunnitelmia työelämän ja opiskelujen suhteen, osa jo toteutti niitä. 

– Tarve ensikodin avulle tuntuu lisääntyneen, sillä perheitä olisi välillä tulossa enemmän kuin voimme ottaa, toteaa ensikodin vastaava Sirpa Porkka, Raahen ensi- ja turvakoti ry:stä.
– Yksipaikkainen ensikotimme on ollut hyvin tiiviissä käytössä. Perheiden tarpeet eivät kuitenkaan ole muuttuneet, mutta viime vuosina uutena ilmiönä on mukaan tullut maahanmuuttajien kanssa työskentely, Porkka toteaa.

Valitettavan usein ensikodin hoitojakson pituuden määrittelee kunnan kukkaro, ei niinkään vauvan tai äidin tarpeet. Tutkimuksen mukaan liian lyhyet hoitojaksot merkitsevät sitä, että pysyviä kuntoutumistuloksia ei voida saavuttaa. Tutkimukseen, eri puolilla Suomea osallistuneista äideistä joka viides palasi liian lyhyen ensikotijakson jälkeen sinne uudelleen voinnin ja toimintakyvyn romahdettua. He kokivat, että kuntoutuminen jouduttiin aloittamaan alusta. Vanhemmille se oli turha epäonnistumisen kokemus. 

Tutkimukseen osallistuneet perheet tulivat ensikotiin lastensuojelun lähetteellä ja maksusitoumuksella. Usein ensimmäinen ensikotia ehdottanut taho oli synnytyssairaala, neuvola tai neuvolan perhetyö.

Ensikoti säästää kustannuksia

Vauvaperheiden pärjäämiseen kannattaa panostaa. Ympärivuorokautinen ensikotihoito on vauvan kehityksen kannalta varhaista tukea ja ehkäisevää toimintaa. Sillä voidaan parhaimmillaan katkaista sukupolvien ylittävää vaikeuksien ketjua.

– Äidin ja vauvan kuntoutus ensikodissa maksaa n. 9 700 € kuukaudessa, kertoo Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä. Sijoitus esimerkiksi perhekotiin tai laitoshoitoon maksaa 60 000-90 000 vuodessa, täysi-ikäisyyteen mennessä kustannukset nousevat jo yli miljoonaan euroon yhdestä lapsesta. 

– Parhaimmillaan ensikodin tuella vältetään vauvan sijoittaminen kodin ulkopuolelle. Samalla ehkäistään vanhempien syrjäytymistä, tuetaan koko perheen hyvinvointia ja annetaan usein jo muutenkin kovia kokeneelle perheelle vankka alku, Särkelä muistuttaa.

Ensi- ja turvakotien liiton kahdeksassa ympäri Suomea sijoittuvassa ensikodissa autettiin vuonna 2016 yhteensä 270 äitiä, 291 lasta ja 84 isää. Ensikodeissa autetaan vakavissa vaikeuksissa olevia vauvaperhettä. Tällöin vauvan kehitys ja hyvinvointi ovat vaarassa. Äiti saattaa olla liian uupunut tai masentunut pystyäkseen huolehtimaan vauvan tarpeista, vanhemmuuteen tarvitaan tukea tai äiti saattaa olla hyvin nuori.

Ensikodeissa isien määrä on lähes kolminkertaistunut viimeisen 10 vuoden aikana. Vaikka palveluja on kehitetty paremmin koko perhettä ajatellen, niin suurin muutos on tapahtunut isissä itsessään. He kokevat perheen kriisin tai muun avuntarpeen koskettavan koko perhettä ja haluavat olla aktiivisesti mukana.

Tutkimukseen osallistuneet perheet tulivat ensikotiin lastensuojelun lähetteellä ja maksusitoumuksella. Usein ensimmäinen ensikotia ehdottanut taho oli synnytyssairaala, neuvola tai neuvolan perhetyö.

Kuinka tutkimus tehtiin?

  • Tutkimuksen toteutti tutkija-kehittäjä Sinikka Kuosmanen Ensi- ja turvakotien liitosta
  • Tutkimuksessa selvitettiin mitä ensikodissa olleille vauvaperheille kuuluu, mikä perheiden elämässä muuttui ja oliko aikaan saatu muutos vakaa.
  • Asiakkuuden päättymisestä ensikodissa oli kulunut muutama kuukausi tai 1-5 vuotta.
  • haastattelututkimukseen osallistui 20 vanhempaa eri puolilla Suomea, osallistuneista 17 oli äitejä ja 3 isää
  • Haastattelututkimus toteutettiin kevään ja syksyn 2015 aikana.
  • Tutkimuksessa saatiin arvokasta tietoa myös ensikotityön kehittämiseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Päivi Sippala
toiminnanjohtaja, Raahen ensi- ja turvakoti ry
p. 044 382 4210


Sirpa Porkka
ensikotivastaava, Raahen ensi- ja turvakoti ry
p. 044 282 4211


Laura Kouri
tiedottaja, Ensi- ja turvakotien liitto ry
p. 040 709 9498

Tietoja julkaisijasta

Ensi- ja turvakotien liitto
Ensi- ja turvakotien liitto
Asemamiehenkatu 4 A, 7. krs
00520 HELSINKI

09 4542 440http://www.ensijaturvakotienliitto.fi

Ensi- ja turvakotien liitto - Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.

Raahen ensi- ja turvakoti ry auttaa perheitä Pohjois-Pohjanmaalla. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye