Akavan Erityisalat

KUTSU: Nuorisotyö saa suositukset työhyvinvoinnin edistämiseksi

Jaa

Riittämättömyyden tunteesta maailmanparantajaksi! Nuorisotyön työhyvinvointisuositukset julkaistaan maanantaina 11.10.2021 klo 13.00 alkavassa tilaisuudessa. Tervetuloa! Tilaisuuden järjestää Akavan Erityisalojen jäsenyhdistys Nuoriso- ja Liikunta-alan asiantuntijat yhdessä HUMAKin ja Allianssin kanssa.

Kuva: Kerttu Penttilä
Kuva: Kerttu Penttilä

Nuorisopuolen työntekijät ajetaan loppuun. Henkilöstön vaihtuvuus suuri kunnassani. En suosittele alaa kenellekään.

Tämä lainaus nuorisotyönkentältä kuvaa sitä, millaiseen umpikujaan nuorisotyössä ajaudutaan, mikäli työhyvinvointitekijöitä ei huomioida. Työhyvinvoinnilla on kiistaton merkitys työmotivaatioon, työhön sitoutumiseen ja työn laatuun. Viime kädessä nuorisotyöntekijöiden hyvinvointi vaikuttaa työn laatuun ja edelleen nuorten hyvinvointiin: kun nuorisotyöntekijät voivat hyvin, voivat myös nuoret hyvin.

Akavan Erityisalojen jäsenyhdistys Nuoriso- ja Liikunta-alan asiantuntijat ja Humanistinen ammattikorkeakoulu käynnistivät 1.9.2020 OKM-rahoitteisen tutkimushankkeen, jonka tarkoituksena oli selvittää nuorisotyöntekijöiden hyvinvointia Suomessa. Tutkimukseen osallistui yli 500 kuntien ja järjestöjen palveluksessa olevaa nuorisotyön ammattilaista.

Tutkimuksen mukaan työhyvinvointiin heikentävästi vaikuttavat muun muassa epäselvät työnkuvat, lisääntynyt työn kuormittavuus ja palkkaus, joka ei vastannut työnkuvan vaativuutta ja laajuutta. Myönteisesti työhyvinvointiin koettiin vaikuttavan nuorilta saatu palaute, hyvä johtaminen sekä työn sopiva haasteellisuus.

Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että työhyvinvoinnin edistämiseen tarvitaan jokaista toimijaa, jotta uupumiselta vältytään, työntekijöiden vaihtuvuus vähenee ja toimiala houkuttelee tulevaisuudessakin uusia ammattilaisia.

- Nuorisotyö on parhaimmillaan maailman parantamista, pahimmillaan riittämättömyyden tunteessa ryvettymistä, tutkija Minna Rauas tiivistää.

Suositukset työhyvinvoinnin edistämiseksi nuorisotyössä julkaistaan Valkeassa talossa (Ilkantie 4, 00400 HELSINKI) maanantaina 11.10. klo 13:00 alkavassa tilaisuudessa.

Median edustajilla on mahdollista osallistua varsinaiseen julkaisutilaisuuteen vain verkkovälitteisesti, mutta julkaisutilaisuuden jälkeen klo 16 alkavaan tiedotustilaisuuteen voi osallistua myös paikan päällä. Julkistus sisältää suositusten lisäksi niistä kirjoitetun kirjan Riittämättömyyden tunteesta maailmanparantajaksi – työhyvinvointi nuorisotyössä. Suosituksista julkaistuun aineistoon voi tutustua jo ennakkoon osoitteessa: www.maailmanparantajaksi.fi.

Julkaisutilaisuuden kulku

Tilaisuus on osa Nuorisotyön viikon 11.10.-17.10.2021 ohjelmaa, jonka teemana on hyvinvointi nuorisoalalla. Juontajana toimii vaikuttamisen asiantuntija Eero Löytömäki Nuorisoalan kattojärjestö Allianssista. Hankkeen tutkija, YTM Minna Rauas esittelee hankkeen tuloksia ja suositukset, mihin kommenttipuheenvuoron antaa professori Marja-Liisa Manka verkon välityksellä. Alustuksen pohjalta käydään paneelikeskustelu alkaen klo 15.00. Siinä ovat edustettuina nuorisotyön päättäjät, esimiehet ja työntekijät.

Varsinainen tiedotustilaisuus pidetään paneelin jälkeen klo 16.00, mutta median  edustajilla on mahdollisuus jo paneelin aikana esittää ’yleisökysymyksiä’ verkkovälitteisesti zoomin Q & A -toimintoa käyttäen. Tilaisuuden moderoijat ohjaavat verkon kautta tulleet kysymykset paneelin juontajalle.

Kirjautuminen webinaariin

https://humak.zoom.us/j/67155447542
kirjoita sähköpostiosoitteesi
kirjoita nimesi ja median nimi, jota edustat:
esim. Lauri Lehdistö / Aamu-uutiset

Tiedotustilaisuuden alkaessa klo 16:00 verkkovälitteisesti osallistuville tiedotusvälineiden edustajille lisätään zoomiin oikeudet esittää suullisesti kysymyksiä. Tarkempi ohjelma ja aikataulu löytyvät tämän tiedotteen liitteenä.

Olette lämpimästi tervetulleita tilaisuuteemme!

Sanna Nieminen, lehtori
Humanistinen AMK
puh. 020 762 1366

Petteri Piirainen, toiminnanjohtaja
Nuoriso- ja Liikunta-alan asiantuntijat
puh. 045 894 5757

Minna Rauas, tutkija
Nuoriso- ja Liikunta-alan asiantuntijat
puh. 044 303 0513

Jonna Laitinen
Suomen Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi
puh. 044 416 5212

Tilaisuuden ohjelma

klo 13.00

Tervetuloa
• Eero Löytömäki, vaikuttamisen asiantuntija, Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry


Tutkijan puheenvuoro
• YTM Minna Rauas, tutkija, Nuoriso- ja Liikunta-alan asiantuntijat ry

klo 14.30 Kommenttipuheenvuoro
• FT Marja-Liisa Manka, työhyvinvoinnin professori, Tampereen yliopisto
klo 14.45 Tauko
klo 15.00 Paneelikeskustelu:
• Nuorisotyön päällikkö Pekka Mäkelä, Vantaa, pekka.makela@vantaa.fi, puh. 0400 773282
• Osaamiskeskuksen johtaja Timo Sinivuori, Partio, timo.sinivuori@partio.fi, puh. 0400 511 534
• Etsivän nuorisotyön koordinaattori Heini Hakulinen, Helsingin kaupunki, heini.hakulinen@hel.fi, puh. 0406816823
• Kansanedustaja Veronika Honkasalo (vas), Eduskunta, veronika.honkasalo@eduskunta.fi, puh. 09 432 3037
• Helsingin nuorisoneuvoston nuoriso-ohjaaja Harri Liikala, Helsingin Kaupunki, harri.liikala@hel.fi, puh. 045 187 7979
klo 16.00 Paneeli päättyy
klo 16.00 Tiedotustilaisuus auditoriossa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Kerttu Penttilä
Kuva: Kerttu Penttilä
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Akavan Erityisalat
Maistraatinportti 4 A
00240 HELSINKI

0201 235 340http://www.akavanerityisalat.fi

Akavan Erityisalat on kulttuurin ja hallinnon sekä viestinnän ja hyvinvoinnin aloilla asiantuntija- ja esihenkilötehtävissä toimivien ammattiliitto, johon kuuluu 22  jäsenyhdistystä. Akavan Erityisalojen jäsenyhdistyksiin kuuluu yhteensä 28 500 jäsentä.   

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akavan Erityisalat

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme