Kalevi Sorsa -säätiö

Kutsu raportin julkaisutilaisuuteen: Työ ja työntekijöiden oikeudet alustataloudessa – Ongelmista ratkaisuihin

Jaa

Tiettyjen alustayritysten liiketoimintamallin ytimessä on työntekijöiden oikeuksien polkeminen. Nämä yritykset eivät olisi kannattavia, mikäli ne maksaisivat työn tekemisestä aiheutuvat sosiaaliset kulut täysimääräisesti. Näin sanoo yhteiskuntatieteiden tohtori ja Kalevi Sorsa -säätiön projektitutkija Maija Mattila, joka on kirjoittanut raportin "Työ ja työntekijöiden oikeudet alustataloudessa – Ongelmista ratkaisuihin".

Tervetuloa raportin julkaisutilaisuuteen maanantaina 29.4.2019 klo 13.00–15.00 Paasitornin Juho Rissanen -saliin (Paasivuorenkatu 5A, Helsinki). Raporttia ja sen ehdotuksia alustatalouden työn sääntelemisestä kommentoivat Leuvenin yliopiston professori ja entinen ILO:n tutkija Valerio De Stefano (videopuhelun välityksellä), Smart Work in Platform Economy -tutkimuskonsortion (SWiPE) osahankkeen johtaja Laura Seppänen (Työterveyslaitos) sekä Elinkeinoelämän keskusliiton lakiasiainjohtaja Markus Äimälä.

Mattilan mukaan pelkkä alustavälitteisyys ei itsessään ole todiste työehtojen polkemisesta, koska alustojen kautta tehdään hyvin monenlaisia töitä. Ongelmat liittyvät erityisesti siihen osaan alustataloutta, jossa työtä tehdään alustayhtiön johdon ja valvonnan alaisuudessa ilman työsuhdetta. Tällöin työn suorittajalla ei ole työntekijän oikeuksia mutta ei myöskään yrittäjän vapautta.

– Työsuhdeturvan ulottaminen näihin työntekijöihin mahdollistaisi heidän pääsynsä sosiaalisen suojelun piiriin, kuten työehtosopimusten mukaisiin palkkoihin, palkallisiin sairauslomiin, lomakertymiin ja riittäviin sosiaalietuuksiin, Mattila ehdottaa.

Samalla on hänen mukaansa tärkeää parantaa freelancereiden asemaa, koska alustatalous on freelancereille yksi keino muiden joukossa työkeikkojen hankkimiseen.

– Freelancereilla pitäisi olla oikeus järjestäytyä kilpailulainsäädännön sitä estämättä. Kokonaisuudessaan freelancereiden asema alustataloudessa on kuitenkin vaikea, koska kilpailu on globaalia, Mattila sanoo.

Mattila tähdentää tarvetta huolehtia hyvinvointivaltion rahoituksesta alustatalouden aikakaudella. Perustulo olisi yksilön kannalta ihanteellinen ratkaisu, mutta kielteistä on, jos se vähentää työntekijöiden tarvetta järjestäytyä ja vaatia elämiseen riittäviä palkkoja. Mikäli alustayritysten annetaan vetäytyä työnantajavastuusta silloinkin, kun työtä tehdään alustan alaisuudessa, tilanne on valtion rahoituksen kannalta kestämätön.

Alustatalouden työn ongelmien ja ratkaisujen esittämisen lisäksi raportti yhdistää ja vertailee tietoja alustavälitteisen työn laajuudesta ja työntekijöistä Suomessa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Eri kyselytutkimuksiin perustuva vertailu osoittaa, että luvut vaihtelevat paljonkin riippuen käytetyistä määritelmistä. Mattilan raportti ehdottaakin alustatyölle tiukkaa määritelmää niin tulevien tutkimusten kuin politiikkatoimenpiteiden pohjaksi.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tarjoilujen mitoittamista varten toivomme ilmoittautumiset maanantaihin 22.4.2019 mennessä.

Kirjoittajasta:
Maija Mattila on Kalevi Sorsa -säätiön projektitutkija. Hän on kaksivuotisessa projektissaan perehtynyt alustojen kautta työskentelyn laajuuteen ja työehtoihin. Nyt julkaistava raportti on tämän projektin loppuraportti. Sorsa-säätiö on aiemmin julkaissut Mattilan kaksi aiheeseen liittyvää suppeampaa raporttia, Alustatalouden haasteet työntekijälle (tammikuu 2018) ja Alustatalous ei ole jakamistaloutta (välttämättä) (lokakuu 2018), sekä yhdessä Palvelualojen ammattiliiton PAM:in kanssa tilatun kyselytutkimuksen alustavälitteisestä työstä Suomessa. Maija Mattila on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden tohtori. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Kalevi Sorsa -säätiö
Siltasaarenkatu 18-20c
00530 Helsinki

040 721 7212http://www.sorsafoundation.fi

Kalevi Sorsa -säätiö on sosialidemokraattinen ajatuspaja, think tank.

Säätiö on analyyttinen edelläkävijä, joka tunnistaa heikkoja signaaleja ja kansainvälisiä trendejä sekä tuo uusia virikkeitä yhteiskuntapoliittiseen keskusteluun.

Säätiö rakentaa tilaisuuksissaan ja julkaisuissaan siltoja tutkijayhteisön, tiedotusvälineiden, kansalaisjärjestöjen ja päättäjien välille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kalevi Sorsa -säätiö

Raportti: Euroalueen kriisi ei osoittanut finanssipolitiikkaa rajoittavien sääntöjen tarpeellisuutta17.5.2019 14:01:08 EESTTutkimus

Euroalueen kriisin syynä olivat erityisesti yksityisen sektorin velkaantuminen ja pitkäaikaiset kilpailukyvyn erot jäsenmaiden välillä. Näihin ongelmiin ei voida puuttua asettamalla jäsenvaltioiden budjeteille uusia rajoitteita. Lisäksi etenkin Suomen kannalta on tärkeää, etteivät EU:n säännöt liikaa rajoita finanssipolitiikan liikkumavaraa. Näin väittää dosentti Jaakko Kiander Kalevi Sorsa -säätiön julkaisemassa raportissa ”EMUn kehittäminen ja Suomi – rahaliiton uudistaminen kriisikokemusten valossa”. Raportissa tehdään katsaus eurokriisin historiaan ja EMUn kehittämisehdotuksiin, joita kriisin jälkeen on tehty.

Kutsu raportin julkaisutilaisuuteen: Työ ja työntekijöiden oikeudet alustataloudessa – Ongelmista ratkaisuihin17.4.2019 05:55:00 EESTKutsu

Tiettyjen alustayritysten liiketoimintamallin ytimessä on työntekijöiden oikeuksien polkeminen. Nämä yritykset eivät olisi kannattavia, mikäli ne maksaisivat työn tekemisestä aiheutuvat sosiaaliset kulut täysimääräisesti. Näin sanoo yhteiskuntatieteiden tohtori ja Kalevi Sorsa -säätiön projektitutkija Maija Mattila, joka on kirjoittanut raportin "Työ ja työntekijöiden oikeudet alustataloudessa – Ongelmista ratkaisuihin".

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme