Helsingin yliopisto

Kutsu: Smart as HEL -tapahtumat algoritmisesta päätöksenteosta ja huijaavasta tekoälystä

Jaa

Algoritmien tekemät päätökset ja tekoälyn käyttäminen ihmisten huijaamiseen ovat esillä Helsingin yliopiston Tiedekulman Smart as HEL -tapahtumasarjassa 25.11. ja 4.12. Tervetuloa Tiedekulmaan!

Algoritmeja käytetään EU:ssa jo monin tavoin päätöksenteon apuna. Suomessa tekoäly on laitettu muun muassa ennustamaan, onko nuori syrjäytymisvaarassa. Mitä haasteita tulee vastaan, kun koneelle annetaan valta pisteyttää ihmisiä ja päättää esimerkiksi vakuutuksista ja Kela-korvauksista? Miten saamme algoritmien pohjalla olevasta datasta reilua ja oikeudenmukaista ja päätösten perusteista läpinäkyviä?

Maanantaina 25.11. klo 17 Tekoäly päättää -tilaisuudessa perehdytään siihen, miten algoritmien avulla tehdyt päätökset vaikuttavat elämäämme nyt ja tulevaisuudessa. Mukana ovat apulaisprofessori Minna Ruckenstein Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksesta ja HELDIGistä, oikeustieteen tohtorikoulutettava Jenni Hakkarainen sekä tietojenkäsittelytieteen apulaisprofessori Teemu Roos. Keskustelua vetää toimittaja Jari Hanska.

– Keskustelemme siitä, miten oppia valjastamaan tekoälyvoimat tavalla, joka tukee inhimillisiä ja yhteiskunnallisia päämääriä. Siinä eivät auta yksin algoritmit, vaan tarvitsemme sosiaalisen ja teknologisen yhteensovittamisen taitoa, Ruckenstein kertoo. 

Kuinka meitä huijataan netissä tekoälyn avulla?

Keskiviikkona 4.12. klo 17 Tätä et oppinut koulussa -tapahtumassa akatemiatutkija Antti Ukkonen antaa oppitunnin siitä, kuinka meitä huijataan netissä tekoälyn avulla. Ukkonen vetää parhaillaan Helsingin yliopistossa tutkimusta, joka tarkastelee niitä mekanismeja, joilla verkkokeskusteluja ja uutistarjontaa voidaan häiritä tekoälyn keinoin. 

– Viime vuosien kehitys koneoppimisessa on mahdollistanut monenlaisen sisällöntuotannon automatisoinnin. Esimerkiksi somessa voi esiintyä valeprofiileita, joissa kasvokuvat ja profiilitekstit ovat tekoälyn tyhjästä luomia. Näitä voi olla vaikeaa erottaa aidoista, Ukkonen kertoo.

Valesisältöjen tekemiseen ei välttämättä tarvita teknistä asiantuntemusta. Esimerkiksi niin kutsuttujen deepfake-videoiden tekemiseen on olemassa valmiita, melko helppokäyttöisiä työkaluja.

Ukkonen muistuttaa, että vaikka tekoäly kehittyy koko ajan, on tietokone edelleen vain kone. 

– Se saattaa osata vaikuttavia temppuja, mutta omia tavoitteita tai motivaatioita sillä ei ole.

—— 

Tapahtumat ovat osa  Smart as HEL -ohjelmasarjaa, jossa tutkitaan kiihtyvän digitalisaation ja ihmisen osaamisen rajapintoja. Osallistu tapahtumiin paikan päällä, seuraa livestriimiä tai katso tallenteena. Julkaisemme Smart as HELin sisältöjä myös  Tiedekulman Youtube-kanavalla  ja  podcasteina

Smart as HEL 25.11.–5.12.2019 -ohjelma 

Ma 25.11. klo 17  Tekoäly päättää 

Ti 26.11. klo 17  Tulevaisuus tehdään koulussa 

To 28.11. klo 17  Aivojen elvytysilta 

Ti 3.12. klo 16  Värkkää ja törkkää 

Ke 4.12. klo 17  Tätä et oppinut koulussa 

To 5.12. klo 17  Pubivisa 

Seuraa Tiedekulmaa sosiaalisessa mediassa: 

https://www.facebook.com/tiedekulma 

https://twitter.com/tiedekulma 

https://www.instagram.com/tiedekulma/ 

#tiedekulma #smartashel 

Yhteyshenkilöt

Tiedekulman ohjelma: tuottaja Laura Honkimäki, puhelin 050 311 7998, laura.honkimaki@helsinki.fi 

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme