Kutsu: Smart as HEL -tapahtumat algoritmisesta päätöksenteosta ja huijaavasta tekoälystä
Algoritmien tekemät päätökset ja tekoälyn käyttäminen ihmisten huijaamiseen ovat esillä Helsingin yliopiston Tiedekulman Smart as HEL -tapahtumasarjassa 25.11. ja 4.12. Tervetuloa Tiedekulmaan!
Algoritmeja käytetään EU:ssa jo monin tavoin päätöksenteon apuna. Suomessa tekoäly on laitettu muun muassa ennustamaan, onko nuori syrjäytymisvaarassa. Mitä haasteita tulee vastaan, kun koneelle annetaan valta pisteyttää ihmisiä ja päättää esimerkiksi vakuutuksista ja Kela-korvauksista? Miten saamme algoritmien pohjalla olevasta datasta reilua ja oikeudenmukaista ja päätösten perusteista läpinäkyviä?
Maanantaina 25.11. klo 17 Tekoäly päättää -tilaisuudessa perehdytään siihen, miten algoritmien avulla tehdyt päätökset vaikuttavat elämäämme nyt ja tulevaisuudessa. Mukana ovat apulaisprofessori Minna Ruckenstein Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksesta ja HELDIGistä, oikeustieteen tohtorikoulutettava Jenni Hakkarainen sekä tietojenkäsittelytieteen apulaisprofessori Teemu Roos. Keskustelua vetää toimittaja Jari Hanska.
– Keskustelemme siitä, miten oppia valjastamaan tekoälyvoimat tavalla, joka tukee inhimillisiä ja yhteiskunnallisia päämääriä. Siinä eivät auta yksin algoritmit, vaan tarvitsemme sosiaalisen ja teknologisen yhteensovittamisen taitoa, Ruckenstein kertoo.
Kuinka meitä huijataan netissä tekoälyn avulla?
Keskiviikkona 4.12. klo 17 Tätä et oppinut koulussa -tapahtumassa akatemiatutkija Antti Ukkonen antaa oppitunnin siitä, kuinka meitä huijataan netissä tekoälyn avulla. Ukkonen vetää parhaillaan Helsingin yliopistossa tutkimusta, joka tarkastelee niitä mekanismeja, joilla verkkokeskusteluja ja uutistarjontaa voidaan häiritä tekoälyn keinoin.
– Viime vuosien kehitys koneoppimisessa on mahdollistanut monenlaisen sisällöntuotannon automatisoinnin. Esimerkiksi somessa voi esiintyä valeprofiileita, joissa kasvokuvat ja profiilitekstit ovat tekoälyn tyhjästä luomia. Näitä voi olla vaikeaa erottaa aidoista, Ukkonen kertoo.
Valesisältöjen tekemiseen ei välttämättä tarvita teknistä asiantuntemusta. Esimerkiksi niin kutsuttujen deepfake-videoiden tekemiseen on olemassa valmiita, melko helppokäyttöisiä työkaluja.
Ukkonen muistuttaa, että vaikka tekoäly kehittyy koko ajan, on tietokone edelleen vain kone.
– Se saattaa osata vaikuttavia temppuja, mutta omia tavoitteita tai motivaatioita sillä ei ole.
——
Tapahtumat ovat osa Smart as HEL -ohjelmasarjaa, jossa tutkitaan kiihtyvän digitalisaation ja ihmisen osaamisen rajapintoja. Osallistu tapahtumiin paikan päällä, seuraa livestriimiä tai katso tallenteena. Julkaisemme Smart as HELin sisältöjä myös Tiedekulman Youtube-kanavalla ja podcasteina.
Smart as HEL 25.11.–5.12.2019 -ohjelma
Ma 25.11. klo 17 Tekoäly päättää
Ti 26.11. klo 17 Tulevaisuus tehdään koulussa
To 28.11. klo 17 Aivojen elvytysilta
Ti 3.12. klo 16 Värkkää ja törkkää
Ke 4.12. klo 17 Tätä et oppinut koulussa
To 5.12. klo 17 Pubivisa
Seuraa Tiedekulmaa sosiaalisessa mediassa:
https://www.facebook.com/tiedekulma
https://twitter.com/tiedekulma
https://www.instagram.com/tiedekulma/
#tiedekulma #smartashel
Yhteyshenkilöt
Tiedekulman ohjelma: tuottaja Laura Honkimäki, puhelin 050 311 7998, laura.honkimaki@helsinki.fi
Tietoja julkaisijasta
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Suomen joet kuljettavat Itämereen hiiltä yhä kiihtyvällä vauhdilla - kaikkia vaikutuksia ei vielä tunneta3.12.2019 10:20:41 EET | Tiedote
Itämereen laskevien Suomen jokien kuljettaman hiilen määrä on kohonnut reilusti viimeisten vuosikymmenien aikana, ilmenee Helsingin yliopiston, Aarhusin yliopiston ja Suomen ympäristökeskuksen yhteisestä tutkimuksesta.
Hedelmöityshoidot eivät lisää kromosomihäiriöitä istukan tai sikiön soluissa2.12.2019 13:26:36 EET | Tiedote
Äsken julkaistu kansainvälinen tutkimus osoittaa, että – toisin kuin eläinkokeiden perusteella on epäilty – hedelmöityshoidot eivät aiheuta pysyviä kromosomimuutoksia sikiön soluissa sen enempää kuin mitä syntyy myös luonnollisessa hedelmöityksessä.
Ohra oli esihistoriallisen ajan tärkein viljelykasvi Suomessa2.12.2019 11:51:31 EET | Tiedote
Mitä kasveja ihmiset keräilivät esihistoriallisena aikana ja miten kasveja hyödynnettiin? Milloin ensimmäiset viljelykasvit ilmaantuvat ja mistä ne ovat peräisin? Miten viljely kehittyy sen omaksumisen jälkeen?
Tutkimus koirien silmäsairauksista paljasti uudenlaisen periytymismallin – tuloksista hyötyä myös ihmisille28.11.2019 12:25:02 EET | Tiedote
Koirilla esiintyy useita perinnöllisiä silmäsairauksia. Helsingin yliopistossa tehdyn tutkimuksen seurauksena kehitettiin kolme uutta geenitestiä jalostuksen ja diagnostiikan tueksi sekä löydettiin uudenlainen äidistä riippuvainen periytymismalli. Tulokset hyödyttävät myös ihmispotilaita, sillä koira ja ihminen kärsivät samoista sairauksista, joiden geneettiset syyt ovat suurelta osin yhtenevät.
Suomalaistutkijat kehittivät tekoälyalgoritmin aivovammapotilaiden tehohoitoon27.11.2019 12:00:00 EET | Tiedote
HUSissa on kehitetty maailman ensimmäinen tekoälyyn perustuva algoritmi avuksi vaikeiden aivovammojen tehohoitoon. Scientific Reports -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa olivat HUSin lisäksi mukana Kuopion ja Turun yliopistolliset sairaalat.
Rikollisuus edellisvuoden tasolla, varkaudet vähentyneet selvästi27.11.2019 09:00:00 EET | Tiedote
Poliisin tietoon tulleen rikollisuuden taso on viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut pääosin laskusuuntainen. Merkittävä osatekijä on ollut varkausrikollisuuden ja eräiden muiden omaisuusrikosten huomattava vähentyminen. Myös rattijuopumusten määrä on laskenut viimeisen kymmenen vuoden aikana, ilmenee Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin julkaisusta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme