Amnesty International

Kutsu toimittajille: Saako Afganistaniin palauttaa?

Jaa

Milloin: Ke 22.11. klo 8.30–10.00

Missä: Cafe Köket, Kiseleff, Aleksanterinkatu 28, 00170 Helsinki

Miten käy turvapaikanhakijoille, jotka palautetaan Kabuliin vasten tahtoaan? Miltä turvapaikkaprosessi näyttää turvapaikanhakijan silmin? Amnestyn mukaan Suomen täytyy keskeyttää palautukset Afganistaniin – miksi?

Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia Amnestyn Suomen osaston järjestämässä aamukahvitilaisuudessa Helsingissä 22. marraskuuta.

Asiantuntijan näkökulman keskusteluun tarjoaa Amnesty Internationalin pakolais- ja siirtolaiskysymyksiin erikoistunut tutkija Anna Shea, joka vierailee marraskuussa Suomessa. Shea on tehnyt Amnestyn tutkimuksen Afganistanin turvallisuustilanteesta ja EU-maista sinne palautettujen turvapaikanhakijoiden kokemuksista ja kohtaloista.

Mukana keskustelussa on myös turvapaikanhakija, Stop Deportations -verkoston afganistanilainen aktivisti Mohammad Javid. Tilaisuuden juontaa Helsingin Sanomien toimittaja Paavo Teittinen. Keskustelu käydään englannin kielellä. Mahdolliset muut puhujat vahvistetaan myöhemmin.

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Tapahtumapaikka on esteetön.

Median edustajia pyydetään ilmoittautumaan pe 17.11. mennessä. Anna Sheaa on mahdollista haastatella tapahtuman jälkeen. Kerrothan haastattelutoiveestasi ilmoittautumisen yhteydessä.

Ilmoittautumiset ja haastattelupyynnöt Amnestyn tiedottaja Milja Komulaiselle: milja.komulainen@amnesty.fi / +358 44 756 9109.

Taustatietoa:

Palautukset EU-maista Afganistaniin ovat kolminkertaistuneet samalla, kun siviiliuhrien määrä on noussut. Amnestyn lokakuussa julkaisema raportti osoittaa, että Afganistanissa ei ole yhtään aluetta, joka olisi tällä hetkellä turvallinen siviileille. Afganistaniin palautettuja ihmisiä on joutunut vakavien ihmisoikeusloukkausten kohteeksi.

Myös Suomi jatkaa palautuksia Afganistaniin turvallisuustilanteesta huolimatta. Amnesty vaatii, että kaikki palautukset on keskeytettävä, kunnes ne voidaan toteuttaa turvallisesti ja ihmisarvoa kunnioittaen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Milja Komulainen
Tiedottaja
Amnesty International, Suomen osasto
+358 44 756 9109
milja.komulainen@amnesty.fi

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö, jonka toiminta perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestylla on 7 miljoonaa tukijaa lähes kaikissa maailman maissa. Amnestyn tehtävänä on tehdä ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkia vakavia ihmisoikeusloukkauksia sekä kampanjoida niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Tavoitteenamme on maailma, jossa ihmisoikeusjulistuksessa lausutut oikeudet ja vapaudet toteutuvat kaikille ihmisille. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967. Amnestylla on Suomessa noin 40 000 tukijaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Amnesty: USA:n rajalla erotettujen perheiden määrä suurempi kuin annettu ymmärtää ­– 6000 perhettä neljässä kuukaudessa11.10.2018 16:30Tiedote

Peräti 6000 Yhdysvalloista turvaa hakenutta perhettä on erotettu neljän kuukauden aikana. Luku on suurempi kuin viranomaisten aiemmin myöntämä. Perheiden laittomien erottamisten lisäksi Meksikon rajalla on käännytetty ihmisiä antamatta heille mahdollisuutta hakea turvapaikkaa. Tämä politiikka on tuottanut tuhansille ihmisille äärimmäistä kärsimystä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme