Amnesty International

Kutsu: Toteutuuko oikeus Suomessa? Seksuaalirikoslainsäädännön tulevaisuus

Jaa

Amnesty Internationalin Suomen osasto julkaisee keskiviikkona 6.3. uuden tutkimuksensa, jossa on tutkittu rikosprosessien etenemistä seksuaalirikoksissa sekä oikeuden toteutumista Suomessa.

Aika: Ke 6.3. klo 9.00-12.30
Paikka: Teatteri Forum, Yrjönkatu 31, Helsinki

Tutkimuksen tuloksia esitellään seminaarissa, jossa paikalla ovat muun muassa Amnesty Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo, presidentti Tarja Halonen, oikeusministeri Antti Häkkänen sekä eduskuntapuolueiden edustajia. Tilaisuudessa kuullaan myös seksuaalirikoksista selviytyneitä.

Tutkimuksessa ääneen pääsevät selviytyjät, poliisit, syyttäjät, tuomarit ja terveydenhuollon ammattilaiset. Tarkastelun alla on seksuaalirikoksen uhrin oikeuksien toteutuminen rikosprosessin eri vaiheissa. Lisäksi esitämme suosituksia seksuaalisen autonomian suojan vahvistamiseksi.

Suomi on valinnan kynnyksellä. Muutaman vuoden aikana muun muassa Saksa, Islanti, Ruotsi ja Espanja ovat määritelleet raiskauksen tavalla tai toisella ilman uhrin suostumusta tapahtuvaksi teoksi. Mihin suuntaan seksuaalirikoslainsäädäntö on muotoutumassa Suomessa, Euroopassa ja maailmalla?

Tutkimuksen on tehnyt tutkija Otava Piha. Häntä on mahdollista haastatella ennen seminaarin alkua klo 8.45-9.30.

Haastatteluaikoja on mahdollista myös sopia tiedottaja Vilma Vuorion kautta.

Tilaisuuden aikataulu:

9.30 Avaussanat, Amnesty Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo
9.40 Avaussanat, presidentti Tarja Halonen
9.50 Selviytyjän puheenvuoro
9.55 Amnesty Internationalin tutkimuksen esittely, tutkija Otava Piha (Amnesty International Suomen osasto)
10.15 Asiantuntijakeskustelu: Kansainväliset ihmisoikeusvelvoitteet raiskauksen uhrin oikeuksien turvaajina, lainsäädäntöneuvos Marjatta Hiekka (ulkoministeriö), asiantuntija Johanna Nelles (Euroopan neuvosto), tutkija Otava Piha (Amnesty International Suomen osasto) (kieli: englanti)
10.35 Asiantuntijakeskustelu: Seksi ilman suostumusta on raiskaus, asianajaja Kirsty Brimelow (Doughty Street Chambers, Lontoo), rikosoikeuden professori Minna Kimpimäki (Lapin yliopisto), lainsäädäntöjohtaja Ville Hinkkanen (oikeusministeriö) (kieli: englanti)
10.55 Selviytyjän puheenvuoro
11.00 Puheenvuoro, oikeusministeri Antti Häkkänen
11.10 Asiantuntijakeskustelu: Raiskausmyytit ja sukupuolistereotypiat – onko niillä sijaa oikeuskäytännössä? Asiantuntija Johanna Nelles (Euroopan neuvosto), asianajaja Kirsty Brimelow (Doughty Street Chambers, Lontoo), rikosoikeuden professori Minna Kimpimäki (Lapin yliopisto) (kieli: englanti)
11.30 Asiantuntijakeskustelu: Raiskausoikeudenkäynti uhrin näkökulmasta, kihlakunnansyyttäjä Pia Mäenpää (Itä-Suomen syyttäjänvirasto), käräjätuomari Riikka Rask (Helsingin käräjäoikeus), tutkija Otava Piha (Amnesty International Suomen osasto)
11.50 Selviytyjän puheenvuoro
11.55 Eduskuntapuolueiden edustajien puheenvuorot
12.30 Tilaisuus päättyy

Lämpimästi tervetuloa kuulemaan tutkimuksemme tuloksista!

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö, jonka toiminta perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestylla on 7 miljoonaa tukijaa lähes kaikissa maailman maissa. Amnestyn tehtävänä on tehdä ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkia vakavia ihmisoikeusloukkauksia sekä kampanjoida niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Tavoitteenamme on maailma, jossa ihmisoikeusjulistuksessa lausutut oikeudet ja vapaudet toteutuvat kaikille ihmisille. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967. Amnestylla on Suomessa noin 40 000 tukijaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Amnesty: Yhdysvaltojen johtaman sotilasliittouman ilmaiskuissa kuollut yli 1600 siviiliä Raqqassa25.4.2019 15:01:00 EESTTiedote

Yhdysvaltain, Iso-Britannian ja Ranskan sotilasliittouman Syyrian Raqqaan kohdistamat ilma- ja tykistöiskut ovat vaatineet yli 1 600 siviilin hengen ja aiheuttaneet silmitöntä tuhoa, paljastaa Amnesty Internationalin ja Airwarsin laatima tutkimus. Kyseessä on kattavin siviilikuolemia koskeva tutkimus modernin sodankäynnin historiassa. Liittouma myöntää syyllisyytensä vain 10 prosenttiin kuolemista.

Amnestyn tutkimus raiskauksista Pohjoismaissa: Rikosprosessit piittaamattomia ja lait vanhentuneita3.4.2019 02:01:00 EESTTiedote

Amnesty International julkaisee tutkimuksen raiskauksista ja rikosprosesseista Pohjoismaissa. Tasa-arvosta tunnetuissa Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Suomessa raiskaustilastot ovat karua luettavaa ja rankaisemattomuus on yleistä. Taustalla vaikuttavat muun muassa puutteellinen lainsäädäntö ja raiskausmyytit. Tutkimusta varten kussakin maassa on haastateltu raiskauksesta selviytyneitä sekä viranomaisia. Tanskassa ja Suomessa on lisäksi analysoitu viranomaisratkaisuja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme