Amnesty International

Kutsu: Toteutuuko oikeus Suomessa? Seksuaalirikoslainsäädännön tulevaisuus

Jaa

Amnesty Internationalin Suomen osasto julkaisee keskiviikkona 6.3. uuden tutkimuksensa, jossa on tutkittu rikosprosessien etenemistä seksuaalirikoksissa sekä oikeuden toteutumista Suomessa.

Aika: Ke 6.3. klo 9.00-12.30
Paikka: Teatteri Forum, Yrjönkatu 31, Helsinki

Tutkimuksen tuloksia esitellään seminaarissa, jossa paikalla ovat muun muassa Amnesty Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo, presidentti Tarja Halonen, oikeusministeri Antti Häkkänen sekä eduskuntapuolueiden edustajia. Tilaisuudessa kuullaan myös seksuaalirikoksista selviytyneitä.

Tutkimuksessa ääneen pääsevät selviytyjät, poliisit, syyttäjät, tuomarit ja terveydenhuollon ammattilaiset. Tarkastelun alla on seksuaalirikoksen uhrin oikeuksien toteutuminen rikosprosessin eri vaiheissa. Lisäksi esitämme suosituksia seksuaalisen autonomian suojan vahvistamiseksi.

Suomi on valinnan kynnyksellä. Muutaman vuoden aikana muun muassa Saksa, Islanti, Ruotsi ja Espanja ovat määritelleet raiskauksen tavalla tai toisella ilman uhrin suostumusta tapahtuvaksi teoksi. Mihin suuntaan seksuaalirikoslainsäädäntö on muotoutumassa Suomessa, Euroopassa ja maailmalla?

Tutkimuksen on tehnyt tutkija Otava Piha. Häntä on mahdollista haastatella ennen seminaarin alkua klo 8.45-9.30.

Haastatteluaikoja on mahdollista myös sopia tiedottaja Vilma Vuorion kautta.

Tilaisuuden aikataulu:

9.30 Avaussanat, Amnesty Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo
9.40 Avaussanat, presidentti Tarja Halonen
9.50 Selviytyjän puheenvuoro
9.55 Amnesty Internationalin tutkimuksen esittely, tutkija Otava Piha (Amnesty International Suomen osasto)
10.15 Asiantuntijakeskustelu: Kansainväliset ihmisoikeusvelvoitteet raiskauksen uhrin oikeuksien turvaajina, lainsäädäntöneuvos Marjatta Hiekka (ulkoministeriö), asiantuntija Johanna Nelles (Euroopan neuvosto), tutkija Otava Piha (Amnesty International Suomen osasto) (kieli: englanti)
10.35 Asiantuntijakeskustelu: Seksi ilman suostumusta on raiskaus, asianajaja Kirsty Brimelow (Doughty Street Chambers, Lontoo), rikosoikeuden professori Minna Kimpimäki (Lapin yliopisto), lainsäädäntöjohtaja Ville Hinkkanen (oikeusministeriö) (kieli: englanti)
10.55 Selviytyjän puheenvuoro
11.00 Puheenvuoro, oikeusministeri Antti Häkkänen
11.10 Asiantuntijakeskustelu: Raiskausmyytit ja sukupuolistereotypiat – onko niillä sijaa oikeuskäytännössä? Asiantuntija Johanna Nelles (Euroopan neuvosto), asianajaja Kirsty Brimelow (Doughty Street Chambers, Lontoo), rikosoikeuden professori Minna Kimpimäki (Lapin yliopisto) (kieli: englanti)
11.30 Asiantuntijakeskustelu: Raiskausoikeudenkäynti uhrin näkökulmasta, kihlakunnansyyttäjä Pia Mäenpää (Itä-Suomen syyttäjänvirasto), käräjätuomari Riikka Rask (Helsingin käräjäoikeus), tutkija Otava Piha (Amnesty International Suomen osasto)
11.50 Selviytyjän puheenvuoro
11.55 Eduskuntapuolueiden edustajien puheenvuorot
12.30 Tilaisuus päättyy

Lämpimästi tervetuloa kuulemaan tutkimuksemme tuloksista!

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö, jonka toiminta perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestylla on 7 miljoonaa tukijaa lähes kaikissa maailman maissa. Amnestyn tehtävänä on tehdä ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkia vakavia ihmisoikeusloukkauksia sekä kampanjoida niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Tavoitteenamme on maailma, jossa ihmisoikeusjulistuksessa lausutut oikeudet ja vapaudet toteutuvat kaikille ihmisille. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967. Amnestylla on Suomessa noin 40 000 tukijaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Amnesty tutki: Raiskausrikosten uhrien oikeuksien toteutuminen on arpapeliä Suomessa6.3.2019 00:01:00 EETTiedote

Amnesty Internationalin Suomen osaston uusi tutkimus käsittelee rikosprosessien etenemistä seksuaalirikoksissa ja oikeuden toteutumista Suomessa. Tutkimuksessa ilmeni, että raiskauksen uhrien saama kohtelu vaihtelee: oikeuksien toteutuminen on arpapeliä. Suomen lainsäädäntö ja lainkäyttö eivät täytä niitä kansainvälisen oikeuden velvoitteita, joihin Suomi on sitoutunut. Viranomaisia on koulutettava raiskausrikosten uhrien kohtaamisesta sekä seksuaalisen väkivallan aiheuttamasta traumasta ja sen huomioimisesta rikosprosessissa. Suostumuksen puute on tunnistettava raiskauksen keskeiseksi tunnusmerkiksi.

Amnesty: Arabiemiraatit vieneet länsimaista toimitettuja aseita sotarikoksiin syyllistyneille puolisotilaallisille joukoille Jemeniin6.2.2019 02:01:00 EETTiedote

Amnestyn tuore tutkimus osoittaa, että länsimaista Arabiemiraatteihin vietyjä aseita on jaettu eteenpäin keskelle Jemenin sotaa puolisotilaallisille joukoille. Joukkojen tiedetään syyllistyneen sotarikoksiin ja muihin vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin. Suomi päätti marraskuussa 2018 ettei myönnä enää uusia asevientilupia saudikoalition osapuolille. Aiemmin samana vuonna myönnettyjen asevientilupien puolesta Suomi voi kuitenkin vielä toimittaa aseita keskelle Jemenin konfliktia. Amnesty vaatii kaikkia valtioita lopettamaan aseiden toimittamisen konfliktin osapuolille.

Amnesty: Ihmiset jäävät tuuliajolle Välimerellä – päättäjien on korjattava Euroopan rikkinäinen turvapaikkajärjestelmä18.1.2019 10:40:22 EETTiedote

Eurooppa on epäonnistunut jakamaan vastuun turvapaikanhakijatilanteesta, ja epäonnistumisen hinnan maksavat turvaa hakevat ihmiset. Tällä hetkellä järjestelmä pakottaa naiset, lapset ja miehet ajelehtimaan Välimerellä ilman pääsyä mihinkään satamaan tai he joutuvat odottamaan kohtuuttoman kauan turvapaikkapäätöksiään. Amnestyn tänään julkaistu analyysi vaatii Euroopan turvapaikkajärjestelmää ottamaan ihmisoikeudet huomioon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme