Helsingin yliopisto

Kutsu Työn, perheen ja muun elämän yhteensovittamisen maailmanmestarit? -seminaariin 26.5.

Jaa
Saavatko johtajaisät perhe-elämän pullasta rusinat vai muruset? Tule kuulemaan miten työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen onnistuu johtajaisiltä ja –äideiltä. Seminaarissa kuullaan vaihtoehtoisia näkökulmia vanhemmuuden ja perhe-elämän yhdistämiseen sekä huippu-urheilijan arvioita aiheesta urheilumaailman näkökulmasta.

Johtajaisät noukkivat perhe-elämästä parhaat palat – kotityöt jäävät usein puolisolle

Työelämässä johtaja-asemassa olevat isät noukkivat usein rusinat perhe-elämän pullasta, kertovat tohtorikoulutettava Emilia Kangas ja professori Anna-Maija Lämsä Jyväskylän yliopistosta Työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisen maailmanmestarit? –seminaarissa. Kangas ja Lämsä ovat tutkineet johtajaisien työn ja perheen suhdetta.

Tutkimus paljastaa, että varsin moni johtaja ammentaa arvonsa perinteisestä ajattelusta: mies hoitaa työn, nainen kodin ja myös työn silloin, kun on töissä. Nämä miehet voivat katua valintaansa myöhemmällä iällä.

Työpaikalla johtajan toiminta on myös esimerkki alaisille työn ja perheen yhdistämisestä. Erityisesti miesvaltaisissa työyhteisöissä perhe on näkymätön, eivätkä miehet ole tottuneet puhumaan perheestään. Isät kokevat saavansa vain vähän tukea ylemmältä johdolta.

Tutkimuksen mukaan jotkut johtajat kyseenalaistavat perinteisen näkemyksen ja haluavat osallistua perhe-elämään. Usein johtajat kuitenkin valitsevat perhe-elämän parhaat palat. Johtajaisät leikkivät lasten kanssa ja osallistuvat lasten harrastuksiin, mutta arkisempi kotityö jää puolisolle. Muutosta on myös näkyvissä: tasa-arvoinen perhevastuiden jakaminen puolisoiden välillä on joillekin johtajaisille mahdollista.

Kankaan ja Lämsän lisäksi Työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisen maailmanmestarit? -seminaarissa puhuu projektipäällikkö Anna Moring Monimuotoiset perheet ry:stä. Hän tuo esityksessään esille, että perinteinen perhemalli, johon kuuluu kaksi vanhempaa ja lapset, on muutoksessa.

Seminaarissa puhuu myös MM-hiihtäjä Matti Heikkinen. Hän kertoo tasapainoilusta työn ja perheen yhteensovittamisessa ja valottaa työhön ja perheeseen liittyviä asenteita urheilun piirissä.

Torstaina 26.5.2016 klo 13.00-15.00 Unioninkadun juhlahuoneistot (Unioninkatu 33, Helsinki)

Järjestäjä:
Yhteiskunnallisesti ja taloudellisesti kestävä tulevaisuuden työelämä (WeAll)-hanke (Helsingin yliopisto, Hanken ja Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu)

Haastattelumahdollisuus

Tohtorikoulutettava Emilia Kangas, 040 828 1156, emilia.kangas@jyu.fi
Professori Anna-Maija Lämsä, 040 576 7823, anna-maija.lamsa@jyu.fi

Seminaarin ohjelma

13:00 Tervetuloa, Konsortiojohtaja Marjut Jyrkinen, Helsingin yliopisto
Onko miesten isyys piilossa? Prof. Anna-Maija Lämsä ja tohtorikoulutettava Emilia Kangas, Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu

Perheiden monimuotoisuus haastaa työelämän tutkimuksen. Projektipäällikkö Anna Moring, Monimuotoiset perheet ry

Työ ja perhe huippu-urheilussa. Hiihdon maailmanmestari Matti Heikkinen

14:20 Paneeli: Viisi askelta voittoon – työ, perhe, elämä
Erikoistutkija Tapio Bergholm, SAK
Erityisasiantuntija Anna Kokko, Väestöliitto/Perheystävällinen työpaikka
Toimitusjohtaja Kimmo Lipponen, Arvoliitto
Kansanedustaja Saara-Sofia Sirén, Eduskunnan feministiryhmä

15:00 Verkostoitumistilaisuus
16:00 Seminaari päättyy

Lisätietoja seminaarista

Tutkimuskoordinaattori Mira Karjalainen
mira.karjalainen@helsinki.fi, puh. 050-4489488

WeAll – Yhteiskunnallisesti ja taloudellisesti kestävä tulevaisuuden työelämä

WeAll-hanke tekee monitieteistä tutkimusta yhteiskunnallisesti ja taloudellisesti kestävän tulevaisuuden työelämän eteen. Hankkeen konsortiossa ovat mukana Helsingin yliopisto, Hanken Svenska handelshögskolan sekä Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu. Hanketta rahoittaa Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN).

Hankkeen verkkosivut: www.weallfinland.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkimuskoordinaattori Mira Karjalainen
mira.karjalainen@helsinki.fi, puh. 050-4489488

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye