Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Kuusen suopursuruoste värjää vesiä Pohjois-Pohjanmaalla, sinilevähavaintoja vähän

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukseen on tullut Koillismaan ja Iin alueelta ilmoituksia sateen jälkeen vesistöihin ilmestyneistä ruskeista, kellertävistä tai ruosteenpunaisista pintalautoista. Lauttojen on epäilty olevan turvetta tai sinilevää. Samaan aikaan on havaittu kuusten uusien vuosikasvustojen kellastuneen laajalla alueella, mikä viittaa kuusen suopursuruostesienen itiöiden aiheuttamiin pintalauttoihin.

Kuusen suopursuruostetta rantavedessä. Kuva Reima Leinonen.
Kuusen suopursuruostetta rantavedessä. Kuva Reima Leinonen.

Sateen jälkeen itiöpölyä näkyy muuallakin kuin vesistöissä esim. rapakoissa ja sadeveden keräysastioissa. Suopursuruostesientä esiintyy eniten heinäkuun lopulta elokuulle. Määrä vaihtelee eri vuosina. Esiintymät voivat olla myös hyvin paikallisia.

Nimensä mukaisesti suopursuruoste talvehtii rihmastona suopursussa ja siirtyy kesän alussa kuusen vastapuhjenneisiin neulasiin. Heinäkuun puolivälissä tartunnan saaneet neulaset alkavat kellastua, kun niihin ilmestyy helmi-itiöpusseja. Vesisateet ja tuuli ravistelevat itiöt vesien pinnoille ajelehtiviksi lautoiksi. Ruostesienen itiöt ovat vettä kevyempiä ja voivat muodostaa vesiin jopa satojen metrien pituisia lauttoja. Vedessä itiöiden ympärille muodostuu ohut hyytelömäinen vaippa, johon tarttuu helposti myös muita veden pinnassa olevia roskia, levää, vesikasvinkappaleita, siitepölyä jne. Itiölautat hajoavat muutamassa päivässä.

Suopursuruoste on ihmiselle vaaraton. Runsaasti itiöitä sisältävä uimavesi saattaa kuitenkin aiheuttaa uimarille samanlaisia oireita kuin siitepölylautat. Uimarin kannattaa välttää paksuinta lautta-aluetta. Allergiaoireilta voi välttyä huuhtomalla itsensä puhtaalla vedellä uinnin jälkeen.

Sinilevähavaintoja vähän

Sinilevätilanne Pohjois-Pohjanmaan valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikoilla on rauhallinen. Viime viikkoina vähäisiä sinileväsamentumia on havaittu 2–3 havaintopaikalla, mikä on vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuosina 1998–2021. Vaalan Rokuanjärvessä on ollut runsaasti tai erittäin runsaasti sinilevää jo kuukauden ajan. Rokuanjärvi näkyy Kainuun ELY-keskuksen sinileväseurannan havaintopaikoissa. Valtakunnallinen sinileväseuranta jatkuu syyskuun loppuun.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, biologi Mirja Heikkinen 0295 038 315, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Kuusen suopursuruostetta rantavedessä. Kuva Reima Leinonen.
Kuusen suopursuruostetta rantavedessä. Kuva Reima Leinonen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Joukkoliikenteen talviaikataulukausi alkaa Raahen seudulla sekä reiteillä Oulu – Raahe ja Oulu – Oulainen9.8.2022 12:37:09 EEST | Tiedote

Talven 2022–23 aikataulut astuvat voimaan 10.8.2022 Raahen seudun kuntien välisessä joukkoliikenteessä sekä reiteillä Oulu – Raahe ja Oulu – Oulainen. Kaikki kesäaikataulukauden vuorot ajetaan myös talviaikataulukaudella, mutta vuorojen määrä arkipäivinä lisääntyy kesäaikataulukauteen verrattuna. Talviaikataulut ovat voimassa 4.6.2023 asti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme