Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kuvajournalismi 2017 sekä Odotustila – Turvapaikanhakijoiden arki Suomessa -näyttelyt avautuvat Virka-galleriassa 9.3.2018

Jaa

Kuvajournalismi 2017 -kilpailun voittajakuvat ja -videot sekä muuta kilpailun kuvasatoa on esillä Helsingin kaupungintalon Virka-galleriassa kevään ajan. Odotustila-näyttely kertoo puolestaan valokuvin turvapaikanhakijoiden elämästä Suomessa.

Kuvajournalismi 2017. Vuoden lehtikuva 2017,  Ella Kiviniemi
Kuvajournalismi 2017. Vuoden lehtikuva 2017, Ella Kiviniemi

Kuvajournalismi 2017 9.3.–20.5.2018

"Kuvajournalismi-kilpailu tarjoaa erinomaisen tilaisuuden käydä keskustelua kuvajournalismin tilasta Suomessa. Palkitut kuvat edustavat suomalaisen kuvajournalismin huippua ja kilpailuun lähetetty materiaali on läpileikkaus vuoden kuvasadosta.” kommentoi Suomen Kuvajournalistit ry:n puheenjohtaja Miikka Pirinen. Kuvajournalismikilpailu  on Suomen kuvajournalistit ry:n järjestämä, merkittävin vuotuinen suomalaista kuvajournalismia palkitseva valokuvakilpailu.  

Vuodesta 1962 järjestetty kilpailu tunnettiin aikaisemmin Vuoden Lehtikuva -nimellä. Voittajat valitsee riippumaton ja alan ammattilaisista koostuva jury. Tuomareina toimivat tänä vuonna Daniella Zalcman, Juuso Westerlund ja Kaisa Rautaheimo

Kilpailussa palkittiin edellisen kalenterivuoden parasta kuvajournalismia yhteensä kymmenessä sarjassa. Uusi kuvajournalisti -sarja oli avoinna myös yhdistyksen ulkopuolisille. Kilpailuun osallistui 90 eri kuvaajaa yhteensä 1900 työllä. Voittajat palkittiin Virka-galleriassa Helsingissä 8.3.2018. Kuvajournalisti 2017 on Akseli Valmunen. Vuoden lehtikuvan otti Ella Kiviniemi.  

Kuvajournalismi 2017 -kilpailun pääyhteistyökumppani on ollut Canon. Kilpailua ovat olleet tukemassa myös: Nikon, Olympus, Trainers' House, Rianno, Puite, Patricia Seppälän säätiö, Luova, Finnair, Fimeko sekä Jokes.  Lisää lehdistökuvia: kuvajournalismikilpailu.fi/medialle

Odotustila – Turvapaikanhakijoiden arki Suomessa 9.3 –8.4.2018

Näyttely valottaa turvapaikanhakijoiden arkea neljän henkilön tarinoiden kautta valokuvin, tekstein ja videoin. Nigerialainen Itohan joutui ihmiskaupan uhriksi ja työskenteli vuosia prostituoituna. Hasnaa ja Omer pakenivat Irakista peläten henkensä puolesta. Pakistanilainen Sanawar matkusti salakuljettajan mukana pimeässä kontissa viikon lähes ilman ruokaa ja vettä.

Valokuvaaja ja tutkija Anna Kuokkanen seurasi turvapaikanhakijoiden elämää Suomessa kolmen ja puolen vuoden ajan. Jo valokuvaprojektin alkuvaiheessa kävi selväksi, että odottaminen on keskeinen osa turvapaikkaprosessia. Monien kohdalla odotus kestää useita vuosia, ja erityisesti nuorten ihmisten elämässä se tuntuu pitkältä ajalta.

Suurin osa turvapaikanhakijoista haluaisi päästä elämässään eteenpäin – opiskelemaan ja töihin, mutta turvapaikanhakijan statuksella se voi olla vaikeaa. Turvapaikkaprosessiin liittyy myös ennakoimattomuus. Koskaan ei voi tietää, miten pitkään päätöksen odottaminen kestää, ja siirto toisen paikkakunnan vastaanottokeskukseen voi tulla silloin, kun on juuri ehtinyt kotiutua, luonut sosiaalisen verkoston tai saanut työpaikan.

Tulevaisuutta ei uskalla suunnitella, ja elämä pysähtyy vuosiksi odotustilaan. Vaikeuksista huolimatta osa turvapaikanhakijoista löytää paikkansa suomalaisessa yhteiskunnassa; työllistyy tai löytää muuta mielekästä tekemistä.

Suomen valtio käyttää vuosien mittaisten turvapaikkaprosessien aikana valtavasti varoja turvapaikanhakijoiden elinkustannuksiin, terveydenhoitoon, hakemusten käsittelyyn ja oikeuskuluihin. Samaan aikaan oleskelulupajärjestelmä näyttää tavoittelevan ensisijaisesti sitä, että parhaassa työiässä olevat ihmiset saataisiin lopulta käännytettyä pois Suomesta. Näyttely kysyy, mitä tapahtuisi, jos turvapaikanhakijoista useampi saisi jäädä Suomeen.

Näyttelyyn liittyvät tapahtumat Virka-galleriassa

Su 11.3. klo 14 - 15.30 Taiteilijatapaaminen ja avointa keskustelua turvapaikanhakijoiden elämästä Suomessa.

Ke 14.3. klo 17 - 18.15 Neljän vuoden odotus – Ihmiskaupan uhrien asema Suomen turvapaikkajärjestelmässä

Suomen Kuvajournalistit ry:n puheenjohtaja Miikka Pirinen kertoo Kuvarjournalismi 2017 -kilpailusta ja -näyttelystä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liisa-Maija Hertto
Näyttelysuunnittelija
Virka-galleria
040 3346449
liisa-maija.hertto@hel.fi

Anni Kostamovaara
Näyttelysuunnittelija
Virka-galleria
040 1327097
anni.kostamovaara@hel,fi

Miikka Pirinen
Puheenjohtaja
Suomen kuvajournalistit ry
040 7362969
pj@kuvajournalistit.fi

Anna Kuokkanen
Tutkija, valokuvaaja
040 7399391
anna.kuokkanen@gmail.com

Kuvat

Kuvajournalismi 2017. Vuoden lehtikuva 2017,  Ella Kiviniemi
Kuvajournalismi 2017. Vuoden lehtikuva 2017, Ella Kiviniemi
Lataa
Kuvajournalismi 2017, Kuvajournalisti 2017, Akseli Valmunen
Kuvajournalismi 2017, Kuvajournalisti 2017, Akseli Valmunen
Lataa
Kuvajournalismi 2017, Reportaasi 2017, Sami Kero
Kuvajournalismi 2017, Reportaasi 2017, Sami Kero
Lataa
Kuvajournalismi 2017, Urheilukuva 2017, Kalle Koponen
Kuvajournalismi 2017, Urheilukuva 2017, Kalle Koponen
Lataa
© Anna Kuokkanen
© Anna Kuokkanen
Lataa
© Anna Kuokkanen
© Anna Kuokkanen
Lataa
© Anna Kuokkanen
© Anna Kuokkanen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Ravinnepäästöjen kompensaatiolla lisää vauhtia Itämeren suojeluun18.1.2019 12:15Tiedote

Paikallistason Itämeri-paneeli esittää, että Suomessa otettaisiin käyttöön ravinnepäästökompensaatio keinoksi, jolla vähennetään Itämeren rehevöitymistä. Paneeli pitää merkittävänä Suomen hallituksen päätöstä esittää Itämeren suojeluun lisärahoitusta ja käynnistää uusi ohjelma Itämeren ja sisävesien tilan parantamiseksi. Näin toteaa Itämeri-paneeli ensimmäisissä kahdessa kannanotoissaan, joista paneeli päätti kokouksessaan 28.11.2018.

Ulkomaalaistaustaiset pääkaupunkiseudulla: eroavatko Helsingin, Espoon ja Vantaan tiet?18.1.2019 10:50Tiedote

Vuoden 2018 alussa ulkomaalaistaustaisia oli Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla yhteenlaskettuna 185 131 henkeä. Heistä 34 366 on syntynyt Suomessa. Ulkomaalaistaustaisten osuus väestöstä on Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla lähes saman kokoinen. Heitä on Helsingissä 15,5, Espoossa 16,1 ja Vantaalla 18,0 prosenttia kaupungin koko väestöstä. Määrällisesti tarkasteltuna Helsingissä (99 996) oli kuitenkin vuoden 2018 alussa enemmän ulkomaalaistaustaisia kuin Espoossa (44 935) ja Vantaalla (40 200) yhteensä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme