Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Kuvanveistäjä Reijo Hukkasen Luontopolku-näyttely avautuu Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 27.1.2018

Jaa

Kimmo Pyykkö -taidemuseossa on 27.1.–27.5.2018 esillä lähes kaksikymmentä tuoretta, vuonna 2017 valmistunutta veistosta ja esinekoostetta. Näyttelyä on täydennetty vanhemmilla teoslainoilla Oulun ja Rovaniemen taidemuseoiden sekä Kansallisgalleria Kiasman kokoelmista. KUTSU MEDIALLE: Taiteilija on tavattavissa mediatilaisuudessa Kimmo Pyykkö -taidemuseossa to 25.1.2018 klo 14.

Reijo Hukkanen: Luontopolku, 2017. Kuva: Raimo Ahonen
Reijo Hukkanen: Luontopolku, 2017. Kuva: Raimo Ahonen

Oululaisen Reijo Hukkasen (s.1946) taiteilijaura alkoi 1970-luvulla taidemaalarina. Hänet tunnettiin väkevänä ja rosoisena ekspressionistina, joka kuljetti kankaalle kujeilun ja huumorin, sanaleikit ja inhimillisyyden. Maalaamisen luontevana jatkumona kaksiulotteinen ilmaisutapa kasvoi 1980-luvulla veistoksiksi ja esinekoosteiksi.

Reijo Hukkanen on tarkkakatseinen keräilijä ja hienovarainen veistäjä, jonka Pikisaaren työhuoneessa vuosikymmeniä varastoidut tai vasta eilen löydetyt osat, esineet ja kappaleet löytävät paikkansa paljon puserrettujen työtuntien jälkeen. Koneistetut osat, puretut kappaleet ja hylätyt esineet saavat uuden elämän Hukkasen käsien kautta rikkaissa, leikkisissä ja huolella rakennetuissa veistoksissa.

Reijo Hukkanen opiskeli Taideteollisessa oppilaitoksessa 1967–1971. Hänen maalauksiaan ja veistoksiaan on lukuisissa julkisissa kokoelmissa. Hukkasen tunnetuimpiin julkisiin teoksiin lukeutuu Laulupuut (2012) Musiikkitalon edustalla Helsingissä. Hukkanen on Suomen kuvanveistäjäliiton kunniajäsen ja hänet palkittiin 2012 Pro Finlandia -mitalilla.

Taidehistorian professori Altti Kuusamo kertoo näyttelystä:

”Reijo Hukkanen (1946) on jälleen asettanut esille uudenlaisia veistosten asentoja, askelmerkkejä. Hyvän johdannon tekijän töihin on jo jonkin aikaa tarjonnut suuri julkinen veistos Laulupuut (2012) Helsingin Musiikkitalon itäpuolella. Viime aikoina Hukkasen veistoksissa on esiintynyt yhä tiuhemmin pieneneviä maalattuja yksityiskohtia kuin visuaalisia syövereitä, jotka saavat eri materiaaleista punotut veistokset hengittämään tiheämmin.

Hukkasen teokset ovat täynnä nivelikästä ja notkahtelevaa huumoria, jossa tarkka katsoja saattaa nähdä myös vakavia ajankohtaisia kommentteja. Tekijä paljastaa maailman jatkeet teostensa jatkeina. Materiaalivastakohdat muodostavat epäpyhän liiton, jossa vastakkaisuudet imartelevat toisiaan. Raskaatkin veistokset saattavat kipittää ja ottaa harha-askelia.

Hukkasen teoksissa juhlii groteskin logiikka: hento kantaa raskasta, kaunis irvistää rumalle, rosoista on siellä missä piti olla sileää, jähmeä hajaantuu eloisiksi kuvioiksi ja mikromaailma aukeaa kuin kuilu keskellä suurta muotoa. Veistokset ovat kertomuksia ylösalaisesta maailmasta, käännetystä todellisuudesta. Torin maailma viettää kohti romuvarastoa, josta puolestaan aukeaa suora tie takaisin ateljeeseen, jossa lopulta pitkä asettuu pätkän rinnalle ja voi hyvin.

Hukkasen suhde teosnimiin tuntuu kujeilevalta. Kuitenkin kysymyksessä on vakava assosiaatioketju, jonka laukaisijana on tekijän tavoittama eriparinen ja herkkä materiaalipoljento: yksi yksityiskohta laajenee nimeksi samalla kun se sitoo ympärillä olevat elementit kiinni veistoksen teemaan. Hukkanen parsii nimet kiinni teokseen. Eväsretki, Kuumasiipi, Keskipäivän aave ja Hokkarikukkia ovat tarkkoja ja velvoittavia assosiaatioita kohti eriparisuuden uusia voittoja! Luontopolku (2017) kiemurtelee siihen kiinnitettyjen vöiden rytmissä. Labyrinttiä ei voi välttää.

Hukkanen haastaa katsomaan tarkemmin, assosioimaan perässä ja löytämään, ei taideteoksen itsestään selvät ideaalit suhteet, vaan sen jännitteiset katkoskohdat ja yskähtelevän orgaanisuuden. Hukkasen teosten idea on juuri siinä, että kaikki ei alun perinkään ole ollut ”kohdallaan”. Kuten olen aiemmin todennut, Reijo Hukkanen on ylijäämän alkemisti ja jatkeen mestari.”

KUTSU MEDIALLE

Mediatilaisuus Kimmo Pyykkö -taidemuseossa to 25.1.2018 klo 14 alkaen.
(Kangasala-talo, Kuohunharjuntie 6)

Intendentti Soila Kaipiainen avaa tilaisuuden, jonka jälkeen Reijo Hukkanen esittelee Luontopolku-näyttelyn ja kertoo taiteensa tekemisen lähtökohdista. Taiteilija on haastateltavissa tilaisuuden päätteeksi. Tilaisuudessa on tarjoilua.

Ilmoittautuminen tilaisuuteen viimeistään ke 24.1. mennessä sähköpostitse taidemuseo (at) kangasala-talo.fi tai 050 3001391.

Tervetuloa myös näyttelynavajaisiin la 27.1. klo 14–17.

Mediakuvia

Näyttelyn mediakuvia:
https://www.dropbox.com/sh/1v7ec6koj7basb4/AAAbBadzWZHPoU7kXBdNr90ka?dl=0
Tiedostojen nimissä taitelija, teostiedot ja kuvaajan nimi.

Lisää mediakuvia saatavilla ma 22.1.2018.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Reijo Hukkanen
kuvanveistäjä
040 76 49 173

Soila Kaipiainen
intendentti, Kimmo Pyykkö -taidemuseo
soila.kaipiainen (at) kangasala-talo.fi
050 502 1036

Laura Pekkala
viestintä- ja markkinointipäällikkö, Kangasala-talo
laura.pekkala ( at ) kangasala-talo.fi
050 3001391

Kuvat

Reijo Hukkanen: Luontopolku, 2017. Kuva: Raimo Ahonen
Reijo Hukkanen: Luontopolku, 2017. Kuva: Raimo Ahonen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kuohunharjuntie 6
36200 KANGASALA

040 773 0148http://www.kimmopyykkotaidemuseo.fi

Kimmo Pyykkö -taidemuseon vaihtuvat näyttelyt esittelevät korkeatasoista kotimaista kuvataidetta kahdessa kerroksessa. Pysyvä näyttely Pitkän matkan ateljee taidemuseon kolmannessa kerroksessa avaa kuvanveistäjä Kimmo Pyykön elämän ja uran vaiheita. Taidemuseon yleisötyöhön kuuluvat yleisö- ja teemaopastukset, opastukset, luennot ja työpajat eri kohderyhmille. Kimmo Pyykkö -taidemuseo sijaitsee Kangasala-talossa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Kuvan syntymisen ihme musiikin tahdittamana Kangasala-talon lavalla 6.3.19.2.2019 08:51:00Tiedote

Keskiviikkona 6.3. klo 19 Kangasala-talon lavalla kohtaavat kuvataiteilija Samuli Heimonen ja kansanmuusikko Ville Ojanen yhtyeineen. Yleisöllä on mahdollisuus nähdä, miten Samuli Heimosen teokset syntyvät ja kokea musiikin siivittämä maalaustapahtuma, jota harvoin pääsee seuraamaan ”livenä”. Tapahtumalipun hinnalla sisäänpääsyn myös Samuli Heimosen Monesta yksi -näyttelyyn Kimmo Pyykkö -taidemuseossa.

Senioripäivänä 13.2. opastus susiaiheisten muotokuvien maailmaan ja huumoripitoinen lyhytelokuva 87-vuotiaan Hilkan hiusongelmista6.2.2019 12:36:52Tiedote

Senioripäivänä 13.2. Kimmo Pyykkö -taidemuseo tarjoaa monipuolista ohjelmaa senioreille. Iltapäivä alkaa kuvataiteilija Samuli Heimosen Monesta yksi -näyttelyn opastuksella, jota seuraa lyhytelokuvanäytös ja keskustelutilaisuus Kangasala-talon salissa. Anne Välinoron ohjaama ja käsikirjoittama Karvan verran -lyhytelokuva kertoo ohjaajan 87-vuotiaasta äidistä Hilkasta ja hänen hiusongelmistaan.

Kutsu medialle: Tapaa Samuli Heimonen Monesta yksi -näyttelyn ripustusviikolla10.1.2019 09:13:00Kutsu

Kuvataiteilija Samuli Heimosen laaja yksityisnäyttely nähdään Kimmo Pyykkö -taidemuseossa Kangasalla 26.1.–19.5.2019. Heimonen ripustaa näyttelyään viikoilla 3 ja 4, jolloin medialla on mahdollisuus tutustua ripustusprosessiin ja haastatella Heimosta henkilökohtaisesti. Haastattelupäivät ovat ti 15.1. tai ti 22.1. Kutsuvierasavajaiset pidetään la 26.1. klo 13 ja yleisölle avoimet ovet samana päivänä klo 15-17. Media on tervetullut näyttelyn avajaisiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme