Kuva/Tila-galleriassa tutustutaan Johanna Ehrnroothin taiteilijauran vaiheisiin
Taideyliopiston Kuvataideakatemian Kuva/Tila-galleriassa 11.2. avautuvassa näyttelyssä "Jag, dig – alltid" luodaan katsaus Johanna Ehrnroothin monipuolisen taiteilijauran vaiheisiin. Näyttelyn kuraattoriksi on kutsuttu Kuvataideakatemian alumni, kuvataiteilija Anna Tuori.

Johanna Ehrnrooth (1958–2020) valmistui kuvataiteilijaksi Pariisin École Nationale Supérieure des Beaux-Artsista vuonna 1983. Suomessa Ehrnrooth teki läpimurtonsa 1990-luvulla elokuvallisilla maalauksillaan, joissa todellisuutta tarkastellaan sirpaleisten heijastusten kautta.
2000-luvulla maalausten värimaailma kirkastui ja sermeistä tuli tärkeä osa taiteilijan tuotantoa. Japanilaisen taiteen suoran vaikutuksen ohella teoksissa saattoi nähdä myös ranskalaisesti suodattunutta japonismia. Ulkoisen ja sisäisen välinen vuoropuhelu sekä katseen ja vierauden tematiikka kulkevat taiteilijan teoksissa mukana useamman vuosikymmenen.
Ehrnroothin siirtyessä viimeisinä vuosinaan yhä enemmän pois narratiivisesta kerronnasta teokset muuttuivat leikittelevän uljaiksi sommitelmiksi, joissa kuvalliset osat ennemminkin vihjailevat ja tanssivat maalauspinnalla.
”Näyttelyssä valottuu hyvin, kuinka monipuolinen taiteilija Johanna Ehrnrooth oli. Hänelle tunnusomaisten teosten lisäksi mukana on luonnoksia ja piirroksia. On ihan erilaista tehdä toisen taiteilijan teoksista retrospektiivistä katsausta kuin kuratoida yhden vaiheen teoksia näyttelyyn. Näyttelyä suunnitellessa myös taiteilijasta syntyy moniosainen muotokuva”, sanoo näyttelyn kuraattori Anna Tuori.
Ehrnroothin teoksia on lukuisissa julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa, mm. Amos Andersonin taidemuseossa, Emmassa Saastamoisen säätiön taidekokoelmassa, Hämeenlinnan taidemuseossa ja Nykytaiteen museo Kiasman kokoelmissa. Vuonna 1996 Johanna Ehrnrooth sai Stina Krookin palkinnon ja vuonna 2020 Svenska litteratursällskapetin palkinnon. Hän oli Ars Fennica -palkintoehdokkaana 2001.
Paitsi kuvataiteilija, Ehrnrooth oli kuvataiteen puolestapuhuja, jolle oli tärkeää, että taiteilijoiden merkitys tunnistettaisiin. Jag – dig, alltid -näyttelyä tukee Louise ja Göran Ehrnroothin säätiö, joka on Taideyliopiston pitkäaikainen tukija ja mahdollistanut esimerkiksi Taideyliopiston Tutkimuspaviljongin ja Taidepisteen toteutumisen.
Näyttelyn kuraattori Anna Tuori (s. 1976) on suomalainen kuvataiteilija, joka on opiskellut Kuvataideakatemiassa 1997–2003 ja École Nationale Supérieure des Beaux-Artsissa Pariisissa vuosina 1999–2000. Tuori valittiin vuoden nuoreksi taiteilijaksi 2011. Hän on ollut Ars Fennica -ehdokkaana 2006 ja Carnegie Art Award -ehdokkaana 2008.
Johanna Ehrnrooth: Jag, dig – alltid
11.–27.2.2022
Kuva/Tila
Sörnäisten rantatie 19
Avoinna ti–su klo 11–18
Vapaa pääsy
Medialla on mahdollisuus tutustua näyttelyyn ennakkoon sopimalla vierailuaika.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Reeta HolmaViestinnän asiantuntija
Puh:045 657 9347reeta.holma@uniarts.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Nathan Riki Thomson Global Musicin professoriksi Sibelius-Akatemiaan23.6.2022 15:00:00 EEST | Tiedote
Nathan Riki Thomson on nimitetty Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ensimmäiseksi Global Music and Community Engagement -professoriksi. Professuurin tavoitteena on luoda Taideyliopiston opiskelijoille kestäviä malleja ja mahdollisuuksia kulttuurienväliseen vuoropuheluun ja yhteistyöhön maailmanlaajuisesti. Uusi professuuri käynnistyy elokuussa 2022.
Saastamoisen säätiöltä puolen miljoonan euron lahjoitus Taideyliopistolle21.6.2022 15:12:19 EEST | Tiedote
Saastamoisen säätiö pitää tärkeänä, että taiteilijoiden koulutusta tarkasteleva tutkimus kehittyy Taideyliopistossa opetuksen tukena.
Kansainvälisessä Maj Lind -pianokilpailussa ennätysmäärä hakijoita 20.6.2022 12:48:46 EEST | Tiedote
Helsingissä 14.–27.10.2022 järjestettävään kansainväliseen Maj Lind -pianokilpailuun haki 270 nuorta pianistia, mikä on kilpailun historian ennätys.
Väitös: Sairaalamuusikot voivat olla silta elämään hoivaympäristöjen ulkopuolella 14.6.2022 09:00:00 EEST | Tiedote
Kesäkuussa väittelevän Taru Koiviston mukaan sairaalamuusikoilla voi olla eettisen ja moniammatillisen työskentelytapansa vuoksi rooli jopa potilasturvallisuuden lisäämisessä.
Väitös: Musiikinopetuksen käytäntöjen tarkastelu voi luoda tasa-arvoa myös ympäröivään yhteiskuntaan10.6.2022 12:30:00 EEST | Tiedote
Minja Koskela on selvittänyt väitöskirjassaan, miten suomalaisen musiikkikasvatuksen käytäntöjä voitaisiin kehittää kohtaamaan paremmin monenlaisista taustoista tulevia oppilaita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme