Kvanttitietokone laskee minuuteissa sen, mihin tavallinen tietokone käyttää 1000 vuotta - Jyväskylän yliopiston uusi kvanttilaskennan professori aloittaa maaliskuussa
Jyväskylän yliopistossa aloittaa maaliskuun alussa uusi kvanttilaskennan professori Teiko Heinosaari. Heinosaari aloittaa työt informaatioteknologian tiedekunnassa, jossa keskittyy muun muassa kvanttitietokoneiden käyttömahdollisuuksien tutkimiseen.
Teoreettiselle fyysikolle siirtyminen informaatioteknologian tiedekuntaan tuo mukanaan mielenkiintoisia ja uudenlaisia haasteita.
– Siirryn fysiikan laitokselta melko erilaiseen ympäristöön, joten halusin ennen siirtymää jutella tiedekunnan visioista tehtävän suhteen. Huomasin pian, että ajatukset olivat hyvin samoilla linjoilla, vaikka informaatioteknologian tutkimus onkin paljon teoreettisen fysiikan tutkimusta konkreettisempaa, Heinosaari naurahtaa.
Heinosaari työskentelee tiedekunnassa ohjelmistotekniikan professori Tommi Mikkosen tiimissä, joka kertoo Heinosaaren tuovan tiedekunnan tutkimukseen uusia näkökulmia.
– Teikon osaaminen vahvistaa yliopiston osaamista kvanttilaskennan saralla, kun teknologia kehittyy perusteknologian tutkimuksesta kohti käytännön sovelluksia, Mikkonen kertoo.
Tiedekunnan dekaani Pasi Tyrväinen kertoo Heinosaaren professuurin vahvistavan yliopiston vahvaa laskennallisten tieteiden tutkimustraditiota uudistaen sitä kohti hybridilaskentaa, jossa pyritään yhdistämään toisiinsa perinteisten tietokoneiden ja kvanttitietokoneiden parhaat puolet.
Jyväskylän yliopistossa tutkitaan muun muassa kvanttilaskennan sovellutuksia, kvanttiohjelmointia ja kvanttiohjelmistokehitystä. Jyväskylän ja Oulun yliopistot saivat hiljattain 1,2 miljoonan euron rahoituksen kvanttitietokoneita tutkivaan hankkeeseen, jossa aiotaan kouluttaa Suomen ensimmäiset kvanttiohjelmoijat ja -ohjelmistokehittäjät.
Kvanttilaskennassa piilee huikea potentiaali
Kvanttitietokoneiden rakentaminen on vielä lapsenkengissään, mutta onnistuessaan kvanttitietokoneet voisivat ratkaista joitain ongelmia huomattavasti perinteisiä tietokoneita nopeammin.
– On olemassa viitteitä siitä, että kvanttitietokone pystyisi laskemaan vain muutamassa minuutissa laskutoimituksen, joka tavalliselta tietokoneelta veisi tuhansia vuosia, Heinosaari kuvailee kvanttilaskennan hyötyjä.
Heinosaari sanoo kvanttitietokoneiden olevan vielä avoin tutkimuskenttä, jossa on paljon selvittämättömiä asioita.
– Omat tulevat tehtäväni yliopistossa keskittyvät siihen, miten kvanttitietokoneita käytetään, ei siihen miten niitä rakennetaan. Kvanttitietokonehan ei vielä itsestään tee mitään, vaan sen käyttämiseen tarvitaan kvanttialgoritmeja ja siihen tarvitaan apuun myös kvanttifysiikkaa.
Heinosaari kertoo odottavansa innokkaasti uusia haasteita sekä kvanttifysiikan ja tietotekniikan yhdistämistä.
– Järvi-ihmisenä pitää vielä sanoa, että odotan Jyväskylään muuttoa innokkaasti. Jyväskylä on ehdottomasti yksi suosikkikaupungeistani.
Lisätietoja
Teiko Heinosaari
Kvanttilaskennan professori
teiko.m.heinosaari@jyu.fi
Jyväskylän yliopisto
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Teemu RahikkaViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 469 9377teemu.m.rahikka@jyu.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Työaika on muuttunut hitaasti – voiko lyhennetty työviikko olla uusi kilpailuvaltti?23.3.2023 14:03:50 EET | Artikkeli
Viime aikoina lyhennetyn työajan kokeilut ovat saaneet tavallista enemmän huomiota. Toimisiko meilläkin, moni kysyy. Kokenut työajan tutkija Timo Anttila ja terveystaloustieteen professori Petri Böckerman Jyväskylän yliopistosta pohtivat sitkeästi pintansa pitäneen normaalin työajan haastajia.
Hyvä fyysinen kunto ei suojaa lasta ylipainon aiheuttamalta matala-asteiselta tulehdukselta23.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Noin joka neljäs suomalainen lapsi on ylipainoinen, ja yleistynyt lapsuuden ylipaino on johtanut kasvaneeseen pitkittyneen matala-asteisen tulehduksen esiintyvyyteen lapsuudesta alkaen. Ylipaino on keskeisin matala-asteista tulehdusta lisäävä tekijä, mutta hyvän fyysisen kunnon on ajateltu suojaavan ylipainon haitallisilta terveysvaikutuksilta. Jyväskylän yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa havaittiin, ettei hyväkään fyysinen kunto itsessään vähennä matala-asteista tulehdusta.
Jyväskylän yliopisto valmistautuu rehtorin vaihdokseen 22.3.2023 09:51:45 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on valittu Tampereen yliopiston rehtoriksi 1.6.2023 alkaen. Hallituksen päätöksellä koulutuksesta vastaava vararehtori Marja-Leena Laakso siirtyy hoitamaan rehtorin tehtäviä 21.4.2023 alkaen, jolloin Keijo Hämäläinen jää pois Jyväskylän yliopiston rehtorin tehtävästä.
VR-dokumentti ja opetusmateriaali valottavat ilmastonmuutoksen vaikutuksia22.3.2023 08:45:00 EET | Tiedote
Ilmastonmuutos on asettanut monien alkuperäiskansojen perinteiset elämäntavat tilanteeseen, jossa ne ovat todellisen uhan alla. Saamelaisista kertovan VR-dokumentin ympärille kietoutuva peruskoulun opetusmateriaali auttaa ilmastonmuutoksen ja sen seurauksien ymmärtämisessä.
Jyväskylän yliopiston strategiseen kehittämiseen 3,2 miljoonan euron lisäpanostus opetus- ja kulttuuriministeriöltä21.3.2023 10:34:40 EET | Tiedote
Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen on päättänyt korkeakoulujen strategiseen kehittämiseen noin 40 miljoonan euron rahoituksesta yliopistoille ja noin 6 miljoonan euron rahoituksesta ammattikorkeakouluille. Jyväskylän yliopistolle myönnettiin 3,2 miljoonaa euroa lisärahoitusta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme