Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Kvinnors särbehov beaktas på nya fängelseavdelningar

Jaa
Det ska bli tre nya avdelningar för kvinnliga intagna i Kuopio fängelse från och med den 1 januari 2023. Två av avdelningarna ska vara för häktade och en för dömda. Sammantaget blir det 16 platser för kvinnliga intagna. Inrättandet av avdelningarna är ett led i Brottspåföljdsmyndighetens bredare fångplatsreform som svarar mot behoven hos särgrupper och lagstiftningsreformen som gäller placering av häktade.

Särskild hänsyn är tagen till tryggheten och säkerheten i kvinnliga intagnas omgivning och till kvinnornas specifika behov på de nya avdelningarna som ska öppnas i Kuopio. Kvinnor kommer att placeras på andra avdelningar än manliga intagna.

– Att stödja vardagliga sysslor i en trygg och ostörd miljö är en grundläggande förutsättning för att någon rehabilitering ska kunna börja, säger specialsakkunnig Katja Kirilov, projektledare för projektet kring kvinnliga intagna.

– Att utbilda personal och beakta kompetensen inom kvinnospecifikt arbete har varit centralt när man rekryterat medarbetare till de nya avdelningarna, säger Kirilov.

Nya avdelningarna bidrar till smidigare myndighetssamverkan

Grunden för de nya avdelningarna finns i lagen. Målet är att häktade från och med 2025 inte längre ska hållas i polisförvar efter häktningsförhandlingen, utan ska förpassas direkt till fängelse.

De nya avdelningarna i Kuopio gör att kvinnliga häktade får plats på egna avdelningar, åtskilda från övriga intagna, för den tid de är häktade.

– De nya avdelningarna kommer förbättra samarbetet mellan myndigheterna, när vi kan säkra att förundersökningen blir gjord på en hög kvalitativ nivå under häktningen, framhåller Kirilov.

Nya avdelningar för kvinnliga intagna ska tas i drift även i Vasa fängelse den 1 april 2023.

Yhteyshenkilöt

specialsakkunnig Katja Kirilov, ansvarsområdet för utveckling och styrning, tfn +358 50 0632 583, katja.kirilov(@)om.fi
direktör Juha Parkkisenniemi, Brottspåföljdscentralen i Norra Savolax, tfn +358 29 56 38433
enhetschef Harri Pohjolainen, Kuopio fängelse, tfn +358 29 56 87612

E-postadresser är enligt modellen förnamn.efternamn@om.fi.

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Brottspåföljdsmyndigheten har hand om verkställighet av samhällspåföljder och fängelsestraff. Brottspåföljdsmyndigheten lyder under justitieministeriet. Brottspåföljdsmyndigheten har till uppgift att främja säkerheten i samhället genom att förebygga återfall i brott.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Läroavtalsmodell förenar två examina för väktare vid Brottspåföljdsmyndigheten som saknar utbildning – sommaranställda har möjlighet att börja studera redan på hösten9.3.2023 08:42:35 EET | Tiedote

Brottspåföljdsmyndigheten har i samarbete med Ylä-Savon ammattiopisto och Hyria sammanställt en läroavtalsutbildning som förbereder för grundexamen inom säkerhetsbranschen och fokuserar på arbete i fängelserna. Syftet är att bereda dem som arbetar som väktare i fängelser men har varken examen på andra stadiet eller examen inom brottspåföljdssektorn en flexiblare möjlighet att söka sig till utbildning inom brottspåföljdsbranschen och kvalificera sig för yrket.

Rikosseuraamuslaitoksen kouluttamattomille vartijoille kaksi tutkintoa yhdistävä oppisopimusmalli – kesätyöntekijöillä mahdollisuus opiskeluun jo syksyllä9.3.2023 08:41:06 EET | Tiedote

Rikosseuraamuslaitos on valmistellut yhteistyössä Ylä-Savon ammattiopiston ja Hyrian kanssa turvallisuusalan perustutkintoon valmistavan ja vankilatyöhön painottuvan oppisopimuskoulutuksen. Tavoitteena on tarjota vankiloissa ilman toisen asteen tutkintoa tai rikosseuraamusalan tutkintoa vartijana työskenteleville mahdollisuus hakeutua joustavammin ammattiin pätevöittävään rikosseuraamusalan koulutukseen.

Minderåriga, unga och kvinnliga intagna i fokus när verksamheten utvecklades under 20222.3.2023 11:11:56 EET | Tiedote

Brottspåföljdsmyndighetens operativa resultat 2022 påverkades av att antalet anställda var för ringa i förhållande till verksamhetens målsättning och omfattning. Sjukfrånvaron var hög och det nya klientinformationssystemet Roti infördes. Säkerheten i fängelserna förbättrades genom att nya avdelningar med effektiviserad övervakning inrättades. I utvecklingen av verksamheten beaktades särskilt unga och minderåriga samt kvinnliga intagna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme