Luonnonvarakeskus

Kyberturvallisuus on elintärkeä myös maataloudessa

Jaa

Maatalouden alkutuotanto kehittyy yhä riippuvaisemmaksi tietotekniikasta ja automaatiosta. Tietotekniikka ja automaatiojärjestelmät ovat yhä kasvavassa määrin kytketty niin toisiinsa kuin myös internetiin, jolloin laitteiden kyberturvallisuus on otettava huomioon. Luonnonvarakeskus (Luke) on laatinut selvityksen maatalouden alkutuotannon kyberturvallisuuden nykytilasta, tulevaisuudesta ja toimialan omista erityisistä ongelmakohdista.

Selvitys on laadittu ottaen huomioon kyberturvallisuuden yleiset periaatteet ja hyvät käytännöt. Alkutuotannon omassa toimintaympäristössä on kuitenkin erityispiirteitä, joiden huomioiminen vaatii alan omaa kyberturvallisuusstrategiaa.

Automaatio ohjaa maatalouden alkutuotantoa

Automaattiset järjestelmät ohjaavat muun muassa sika- ja siipikarjankasvatuksessa tuotannon koko elinkaarta ruokinnasta ympäristön tilaan. Järjestelmät ovat yleensä kytketty tietoverkkoon, jonka avulla eläinten hyvinvoinnin jatkuva seuraaminen ja ylläpito ovat mahdollisia. Vastaavia järjestelmiä käytetään paljon myös kasvihuoneissa.

 ”Liikkuvissa maatalouskoneissa on siirrytty 2000 -luvulla väyläohjaukseen perustuviin ratkaisuihin, minkä myötä laitteiden toiminnallisuus on ohjattavissa tietokoneella. Liikkuvat laitteet myös verkottuvat samalla tavalla kuin kiinteästi asennetut”, sanoo asiantuntija Mikko Laajalahti Luonnonvarakeskuksesta.

Verkon kautta laitteisiin voidaan siirtää ohjaamiseen ja säätöön tarvittavaa tietoa, ja toimenpiteitä voidaan seurata verkon yli. Maatalouden alkutuotanto tarvitsee siis niin mobiilia kuin kiinteää tietoverkkoa. Samalla kyberturvallisuuden puutteiden aiheuttama uhka maatiloille kasvaa huomattavasti.

Järjestelmien päivitys on olennaista

Alkutuotantoa uhkaavat myös kaikki samat kyberturvallisuushaasteet kuin muitakin tietotekniikkaa käyttäviä yrityksiä. Käytössä olevien tietoteknisten ratkaisujen on oltava samalla hyvällä turvallisuustasolla kuin muussakin yhteiskunnassa.

 ”Kyberhyökkäysten torjunnassa järjestelmien säännöllinen päivitys ja varmuuskopioiden ottaminen on keskeinen osa toimintaa. Alkutuotannon toimintaympäristössä korostuvia erityispiirteitä ovat pienet yrityskoot, rakennusten, koneiden ja välineiden pitkät elinkaaret, vaativat ympäristöolosuhteet sekä hyöty- ja haittaeläimet. Nämä kaikki tuovat omat erityispiirteensä myös kyberuhkien torjuntaan”, Laajalahti jatkaa.

Laaditussa selvityksessä on kirjattu toimenpide-esityksiä kyberturvallisuuden kehittämiseksi. Kansallisesta kyberturvallisuusstrategiasta pitäisi koota alkutuotantoa palveleva suunnitelma ja toimintamalli. Alkutuotannon kannalta keskeiset kyberturvallisuusviraston tiedotteet pitäisi julkaista myös alan ammattijulkaisuissa toimintaohjeineen. Kyberturvallisuustietoisuutta pitää lisätä sisällyttämällä kyberturvallisuus osaksi ammatillista ja ylläpitävää koulutusta. Myös kyberturvallisuutta edistäviä hankkeita tulisi perustaa ja rahoittaa.  

Yhteyshenkilöt

Asiantuntija Mikko Laajalahti, +358 29 532 6707, mikko.laajalahti@luke.fi

Erikoistutkija Jussi Nikander, +358 29 532 6375, jussi.nikander@luke.fi

Kuvat

Maatilan toimintaympäristössä on perinteisiä koneita, koneita automaatiolaajennuksilla ja uusia auto-maattisia toimilaitteita. Maatilan tietojärjestelmä on usein jakaantunut useampaan erilliseen kokonaisuuteen.
Maatilan toimintaympäristössä on perinteisiä koneita, koneita automaatiolaajennuksilla ja uusia auto-maattisia toimilaitteita. Maatilan tietojärjestelmä on usein jakaantunut useampaan erilliseen kokonaisuuteen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Muistutuskutsu: Puutarha-alan tulevaisuusseminaari 12.12.: Kypsän hedelmäinen, hennon hapokas – kuvaillaanko tomaatit jatkossa kuten viinit?11.12.2017 08:23Kutsu

Kun kymmenen vuoden päästä ostamme tomaatteja, voimme valita tomaattimme niiden aromista annetun kuvailun mukaan. Tomaatit profiloidaan kuten viinit. Kuluttajat syövät terveellisemmin, mutta silti helposti ja nopeasti. Tämä ei näy einesten ja puolivalmisteiden käytön lisääntymisenä, vaan terveellisenä noutoruokana ja kokkaamisena valmiista resepti- ja raaka-ainepaketeista. Osa puutarhoista tarjoaa green care- ja elämyspalveluja. Myös luomun kysyntä on viisinkertaistunut. Utopiaako vai totta?

Mediakutsu: Puutarha-alan tulevaisuusseminaari 12.12.: Kypsän hedelmäinen, hennon hapokas – kuvaillaanko tomaatit jatkossa kuten viinit?4.12.2017 10:57Kutsu

Kun kymmenen vuoden päästä ostamme tomaatteja, voimme valita tomaattimme niiden aromista annetun kuvailun mukaan. Tomaatit profiloidaan kuten viinit. Kuluttajat syövät terveellisemmin, mutta silti helposti ja nopeasti. Tämä ei näy einesten ja puolivalmisteiden käytön lisääntymisenä, vaan terveellisenä noutoruokana ja kokkaamisena valmiista resepti- ja raaka-ainepaketeista. Osa puutarhoista tarjoaa puolestaan green care- ja elämyspalveluja. Myös luomun kysyntä on viisinkertaistunut. Utopiaako vai totta?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme