Luonnonvarakeskus

Kyberturvallisuus on elintärkeä myös maataloudessa

Jaa

Maatalouden alkutuotanto kehittyy yhä riippuvaisemmaksi tietotekniikasta ja automaatiosta. Tietotekniikka ja automaatiojärjestelmät ovat yhä kasvavassa määrin kytketty niin toisiinsa kuin myös internetiin, jolloin laitteiden kyberturvallisuus on otettava huomioon. Luonnonvarakeskus (Luke) on laatinut selvityksen maatalouden alkutuotannon kyberturvallisuuden nykytilasta, tulevaisuudesta ja toimialan omista erityisistä ongelmakohdista.

Selvitys on laadittu ottaen huomioon kyberturvallisuuden yleiset periaatteet ja hyvät käytännöt. Alkutuotannon omassa toimintaympäristössä on kuitenkin erityispiirteitä, joiden huomioiminen vaatii alan omaa kyberturvallisuusstrategiaa.

Automaatio ohjaa maatalouden alkutuotantoa

Automaattiset järjestelmät ohjaavat muun muassa sika- ja siipikarjankasvatuksessa tuotannon koko elinkaarta ruokinnasta ympäristön tilaan. Järjestelmät ovat yleensä kytketty tietoverkkoon, jonka avulla eläinten hyvinvoinnin jatkuva seuraaminen ja ylläpito ovat mahdollisia. Vastaavia järjestelmiä käytetään paljon myös kasvihuoneissa.

 ”Liikkuvissa maatalouskoneissa on siirrytty 2000 -luvulla väyläohjaukseen perustuviin ratkaisuihin, minkä myötä laitteiden toiminnallisuus on ohjattavissa tietokoneella. Liikkuvat laitteet myös verkottuvat samalla tavalla kuin kiinteästi asennetut”, sanoo asiantuntija Mikko Laajalahti Luonnonvarakeskuksesta.

Verkon kautta laitteisiin voidaan siirtää ohjaamiseen ja säätöön tarvittavaa tietoa, ja toimenpiteitä voidaan seurata verkon yli. Maatalouden alkutuotanto tarvitsee siis niin mobiilia kuin kiinteää tietoverkkoa. Samalla kyberturvallisuuden puutteiden aiheuttama uhka maatiloille kasvaa huomattavasti.

Järjestelmien päivitys on olennaista

Alkutuotantoa uhkaavat myös kaikki samat kyberturvallisuushaasteet kuin muitakin tietotekniikkaa käyttäviä yrityksiä. Käytössä olevien tietoteknisten ratkaisujen on oltava samalla hyvällä turvallisuustasolla kuin muussakin yhteiskunnassa.

 ”Kyberhyökkäysten torjunnassa järjestelmien säännöllinen päivitys ja varmuuskopioiden ottaminen on keskeinen osa toimintaa. Alkutuotannon toimintaympäristössä korostuvia erityispiirteitä ovat pienet yrityskoot, rakennusten, koneiden ja välineiden pitkät elinkaaret, vaativat ympäristöolosuhteet sekä hyöty- ja haittaeläimet. Nämä kaikki tuovat omat erityispiirteensä myös kyberuhkien torjuntaan”, Laajalahti jatkaa.

Laaditussa selvityksessä on kirjattu toimenpide-esityksiä kyberturvallisuuden kehittämiseksi. Kansallisesta kyberturvallisuusstrategiasta pitäisi koota alkutuotantoa palveleva suunnitelma ja toimintamalli. Alkutuotannon kannalta keskeiset kyberturvallisuusviraston tiedotteet pitäisi julkaista myös alan ammattijulkaisuissa toimintaohjeineen. Kyberturvallisuustietoisuutta pitää lisätä sisällyttämällä kyberturvallisuus osaksi ammatillista ja ylläpitävää koulutusta. Myös kyberturvallisuutta edistäviä hankkeita tulisi perustaa ja rahoittaa.  

Yhteyshenkilöt

Asiantuntija Mikko Laajalahti, +358 29 532 6707, mikko.laajalahti@luke.fi

Erikoistutkija Jussi Nikander, +358 29 532 6375, jussi.nikander@luke.fi

Kuvat

Maatilan toimintaympäristössä on perinteisiä koneita, koneita automaatiolaajennuksilla ja uusia auto-maattisia toimilaitteita. Maatilan tietojärjestelmä on usein jakaantunut useampaan erilliseen kokonaisuuteen.
Maatilan toimintaympäristössä on perinteisiä koneita, koneita automaatiolaajennuksilla ja uusia auto-maattisia toimilaitteita. Maatilan tietojärjestelmä on usein jakaantunut useampaan erilliseen kokonaisuuteen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13Tiedote

Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>