Espoon kaupunki - Esbo stad

KYKY-toiminnalle kunniamaininta kansallisessa laatukilpailussa

Jaa

Espoon koulujen, yritysten ja yhteisöjen yhteiskehittäminen, KYKY-toimintamalli, sai kunniamaininnan Quality Innovation Award -laatukilpailun koulutusalan innovaatiot -sarjassa.

Espoon koulujen, yritysten ja yhteisöjen kiihdytetty yhteiskehittäminen eli KYKY-toiminta palkittiin kunniamaininnalla Suomen Laatukeskuksen Quality Innovation Award -kilpailun koulutusalan innovaatioiden sarjassa.

KYKY-torilla haetaan kumppanuuksia ja jaetaan osaamista

Espoon sivistystoimessa kehitetty KYKY-toiminta käynnistyi yhteistyössä xEdu-yrityskiihdyttämön kanssa EU-rahoitteisena 6Aika-projektina. Yhteiseen kehittämistyöhön lähdettiin mukaan aluksi suomenkielisessä opetustoimessa ja suomenkieliset koulut toimivat kokeilualustoina, nyt toiminta on laajentunut myös ruotsinkieliseen opetukseen sekä varhaiskasvatukseen.

KYKY- toiminnassa espoolaiset oppijat kehittävät uusia kasvua, oppimista ja hyvinvointia edistäviä tuotteita ja palveluita yhdessä yritysten ja yhteisöjen kanssa. Päiväkotien ja koulujen kehittämistarpeet ja yritysten tuote - ja palveluideat kohtaavat sähköisellä alustalla toimivalla KYKY-torilla. Siellä esitellään myös kokemuksia ja arviointeja yhteiskehittämisestä. Yhteiset pelisäännöt ja sopimuspohjat tukevat kehittämistyötä.

Yhteiskehittämisestä hyötyvät kaikki osapuolet. Päiväkodit ja koulut ovat mukana kehittämässä, pääsevät kokeilemaan uusia teknologioita ja saavat uusia oppimista tukevia tuotteita ja palveluita, jotka edistävät uuden opetussuunnitelman toteutumista. Malli myös kannustaa oppijoita luovuuteen, vahvistaa yrittäjyysosaamista ja lisää oppimisen iloa ja innostusta. Yhteistyössä mukana olevat yritykset puolestaan saavat palautetta tuotteistaan jo aikaisessa vaiheessa sekä referenssejä, joita voi hyödyntää tuotteiden markkinoinnissa. Näin malli tukee myös koulutusvientiä.

- Vastaavanlaista systemaattista ja vaikuttavaa yhteiskehittämisen mallia ei ole aikaisemmin toteutettu. Malli onkin herättänyt kiinnostusta paitsi muissa kunnissa Suomessa myös kansainvälisesti, kertoo Espoon sivistystoimen kehittämisjohtaja Kristiina Erkkilä.

Rohkaisevia käytännön kokemuksia KYKY-toiminnasta

- Partnereita toiminnassa on jo 70 ja tulokset ovat rohkaisevia, kertoo KYKY-vastuuhenkilö Minna Kukkonen Espoon suomenkielisestä opetuksesta.

KYKY-torilta löytyy tarinoita yhteiskehittämisen kokemuksista. Esimerkiksi Futurecode-yhtiö on kehittänyt pedagogisia pelejä yhdessä Hösmärinpuiston koulun esikoululaisten ja ykkösluokkalaisten kanssa. Lapset ovat toimineet pelinkehittäjinä, testanneet kehittämisvaiheessa olevia pelejä ja antaneet niistä palautetta. Erityisesti oppilaiden kanssa on kehitetty Dibidoce-peliä, jolla oppilaita innostetaan ohjelmointiajatteluun ja koodaamisen saloihin. Koodaustiimi on toteuttanut lasten ehdottamat parannukset, ja lapset ovat päässet toteamaan, kuinka peli on kehittynyt heidän ehdotustensa mukaisesti.

Niittykummun koulussa oppilaat ovat suunnitelleet 3DBear-yrityksen Arkkitehti-sovelluksella huoneita ja huonekaluja. Omat huonekalumallit oli mahdollista tulostaa 3D-tulostimella.  Saunalahden koulussa oppilaat taas suunnittelivat ja tulostivat omia avatar-hahmoja. Kokeilussa oppilaat ja opettajat oppivat tulevaisuudessa tarvittavia teknologioita ja uusi tekniikka näyttäisi helpottavan monesti vaikeiksi koettujen asioiden oppimista. Mightifier-yritys kehitti yhdessä espoolaiskoulujen kanssa oppilaiden tunnetaitoja ja positiivisen vertaispalautteen antamista tukevan sovelluksen.

Mukana oleviin yrityksiin voi tutustua KYKY-torilla http://kykytori.espoo.fi/ ja tarinoita yhteiskehittämisestä kootaan jatkuvasti lisää. Yritysten lisäksi yhteistyötä tehdään yhteisöjen, kuten kirjastojen kanssa.

Lisätietoja: kehittämisjohtaja Kristiina Erkkilä, puh. 040 705 3952 kristiina.erkkila@espoo.fi KYKY-vastuuhenkilö Minna Kukkonen, puh. 043 824 6220 
minna.a.kukkonen@espoo.fi

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme