Tampereen ammattikorkeakoulu

KyLÄ-innovaatioalusta apuna teollisuuden kyberuhkien torjunnassa

Jaa

Teollisuuden digitalisoituminen tuo mukanaan lisääntyneen tarpeen myös yritysten kyberturvallisuuden kehittämiseen.

Ville Haapakangas. Kuvaaja Saara Lehtonen
Ville Haapakangas. Kuvaaja Saara Lehtonen

Älykäs teollisuus tarvitsee osaamista ja resursseja kyberturvallisuudesta huolehtimiseen. Etenkin pk-yrityksissä kyberuhkiin varautuminen tai uhkaskenaarioiden testaaminen voi olla haasteellista, kun omaa tuotantoverkoista eristettyä kyberlaboratoriota ei ole.

Korkeakoulujen kyberturvallisuusosaaminen yritysten käyttöön

Tamperelainen Radiator Software Oy on kuluneen vuoden aikana omassa testauksessaan hyödyntänyt Tampereen ammattikorkeakoulun ja Tampereen yliopiston KyLÄ-hankkeessa kehitettyä korkeakoulujen yhteistä kyberlaboratoriota.

– Meidän ei pienenä yrityksenä ole järkevää perustaa omaa laboratoriota kaikille testeille. Autentikaatio­ratkaisujamme käyttävät isot globaalit asiakkaat, joten laboratoriota tarvitaan tuotteidemme kehittämiseen ja testaamiseen. Tähän yhteistyö korkeakoulujen kanssa tarjoaa hyvän vaihtoehdon, sanoo Radiator Softwaren toimitusjohtaja Karri Huhtanen.

– Hankkeessa kehitettävän KyLÄ-innovaatioalustan tavoitteena on yhdistää korkeakoulujen kyberturvallisuuden tutkimus- ja koulutusympäristöt sekä asiantuntijuus yritysten hyödynnettäväksi, kertoo hankkeen projektipäällikkö, TAMKin Teollisuusteknologia-osaamisyksikön lehtori Ville Haapakangas.

Tavoitteena on tarjota mahdollisuuksia niin testaamiseen ja tuotekehitykseen kuin uusien innovaatioiden synnyttämiseen ja kyberturvallisuuteen liittyvän osaamisen kehittämiseenkin.

Yritysten tarpeista lähtevää osaamisen ja yhteistyön kehittämistä

Hankkeen alussa aikaa on käytetty kahden korkeakoulun laboratorioiden kehittämiseen ja yhdistämiseen. Kaksivuotisen hankkeen toisen vuoden painopiste on etenkin yritysten tarpeista lähtevien pilotointien ja testien toteuttaminen.

– Tulevan talven aikana tulossa on uusia use caseja ja testausta yhdessä yritysten kanssa. Syntymässä on myös usean yrityksen yhteishanke, kertoo Haapakangas.

Tavoitteena on testien ja pilottien avulla kehittää myös konsepteja, joita voidaan jatkossa hyödyntää laajemminkin esimerkiksi yritysten kyberuhkien mallintamiseen.

Yhdistetty osaaminen ja resurssit yhdeltä luukulta yritysten käyttöön

– Yliopistolla on vahvaa tutkimusosaamista ja meillä TAMKissa puolestaan osaamista ratkaisujen toteuttamisessa ja testaamisessa, kertoo Haapakangas.

Yritysten ei kuitenkaan tarvitse tietää kuka mitäkin parhaiten osaa, sillä KyLÄ-innovaatioalustan keskeisenä periaatteena on tarjota molempien osaaminen ja laboratoriot yhden luukun periaatteella.

– On erittäin hyvä, että meidän yrityksenä ei tarvitse kierrellä korkeakoulujen eri laitoksia löytääksemme tarpeitamme parhaiten palvelevan tahon, vaan yhteys oikeaan tahoon löytyy yhden pisteen kautta, kiittelee Huhtanen.

Huhtanen kannustaakin yrityksiä ottamaan rohkeasti yhteyttä KyLÄ-hankkeeseen. Myös Haapakangas toivoo yrityksiltä aktiivisuutta.

– KyLÄ-innovaatioalustaa halutaan kehittää mahdollisimman hyvin vastaamaan alueen yritysten tarpeisiin ja parhaiten se onnistuu, kun saamme yhteistyöhön mukaan yrityksiä erilaisine kehittämistarpeineen.

KyLÄ on TAMKin ja Tampereen yliopiston yhteishanke, jonka tavoitteena on synnyttää Pirkanmaalle innovaatio- ja kehitysalusta älykkään teollisuuden yritysten kyberturvallisuuden kehittämisen tarpeisiin. Hanketta rahoittaa Pirkanmaan liitto Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR).

Lisätiedot:

Ville Haapakangas, lehtori, Teollisuusteknologia, Tampereen ammattikorkeakoulu, ville.haapakangas@tuni.fi, p. 050 5287 013

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Ville Haapakangas. Kuvaaja Saara Lehtonen
Ville Haapakangas. Kuvaaja Saara Lehtonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tampereen ammattikorkeakoulu
Tampereen ammattikorkeakoulu
Kuntokatu 3
33520 TAMPERE

p. 0294 5222https://www.tuni.fi/tamk

Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu

Opiskelijat ideoivat Tampereelle kaikkien aikojen opiskelijafestivaalin29.11.2021 14:42:04 EET | Tiedote

Korkeakouluopiskelijat haluavat Tampereen näyttäytyvän eurooppalaisille nuorille kiinnostavana, hiukan eksoottisenakin kohteena ja potentiaalisena opiskelu- ja asuinkaupunkina, johon on helppo sulautua. Jotta tietoisuus Tampereesta kasvaa, viesti pitää tarjoilla nuoria kiinnostavalla tavalla. Innovointitapahtuma Sprint Innovation Festival tuotti ehdotuksen kaikkien aikojen festivaalista, OpporTunity, joka yhdistää niin opiskelijat kuin kaupunkilaisetkin.

TAMKin uudet opiskelijat on valittu, seuraava hakumahdollisuus avautuu vuoden vaihteessa26.11.2021 13:04:23 EET | Tiedote

Tampereen ammattikorkeakoulussa aloittaa vuoden alussa noin 600 uutta opiskelijaa. Ensisijaisista hakijoista noin joka neljäs pääsee TAMKin tutkinto-ohjelmiin. Kaikki syksyn yhteishaun hakijat ovat saaneet valtakunnallisen tuloskirjeen. Joissakin hakukohteissa on mahdollista tulla hyväksytyksi varasijalta vielä 14. joulukuuta saakka. Ammattikorkeakouluopintoihin on myös vaihtoehtoisia reittejä.

Teollisuusyritykset 5G-etumatkalle − korkeakoulujen hanke ratkoo teknologiahaasteita koneiden välisissä langattomissa yhteyksissä22.11.2021 07:30:00 EET | Tiedote

Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) ja Tampereen yliopisto tuovat uusia ratkaisuja teollisuuden saataville. Nopeaa läpäisy- ja laskentakykyä tarjoavaa 5G-teknologiaa ja reaaliaikaista ohjausta voidaan hyödyntää valmistavassa teollisuudessa ja tuotannon automaatiossa. Pilotointiympäristönä toimivat TAMK FieldLab ja Tampereen yliopiston Cold Spray.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme