Oulun yliopisto

Kylmä rasittaa diabeetikon terveyttä

Jaa

Kylmä vuodenaika aiheuttaa oireita tyypin 2 diabetesta sairastaville. Diabeetikot kärsivät rytmihäiriöistä ja rintakivusta, mutta myös hengitystieoireet lisääntyvät talvella.

Tiedot käyvät ilmi Oulun yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Kuopion yliopistollisen sairaalan ja Keski-Suomen keskussairaalan yhteistyössä tekemästä laajasta väestötutkimuksesta. Tutkimukseen osallistui yli viisi tuhatta iältään 45-74 vuotiasta suomalaista, joilta kysyttiin kylmässä ilmeneviä oireita.

Osallistujien sokeriaineenvaihdunta mitattiin tai heillä oli lääkärin toteama tyypin 2 diabetes. Tutkimus osoitti, että diabetesta sairastavat oireilivat kylmässä selvästi terveitä enemmän. Sydänoireiden lisäksi diabeetikot kärsivät hengitystieoireista, joita olivat hengityksen vaikeutuminen, yskä, vinkuminen ja limaneritys. Lisäksi havaittiin, että oireet lisääntyivät sokeriaineenvaihdunnan häiriön pahenemisen myötä.

Oireilu voi johtua diabetekseen liittyvistä muuntuneista hermoston, sydämen, verenkierron sekä aineenvaihdunnan toiminnoista, jolloin kylmään liittyvät tavanomaiset kehon fysiologiset vasteet voivat olla diabeetikoille haitallisia.

Maailmanlaajuiset väestötutkimukset ovatkin vahvistaneet, että diabetesta sairastavat kokevat enemmän terveyshaittoja sekä kylmässä että kuumassa ympäristössä. ”Tämä näkyy lisääntyneinä lääkärissäkäynteinä ja jopa kuolleisuutena”, kertoo dosentti Tiina Ikäheimo Oulun yliopiston Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksesta. Tarkkoja syitä diabeetikkojen kokemille terveyshaitoille ei kuitenkaan vielä tunneta.

Uusi tutkimus selvittämään lämpötilojen aiheuttamia terveyshaittoja

Oulun yliopistossa aiotaan nyt jatkaa aiheen tutkimista. Tutkimus toteutetaan ensi syksyn ja talven aikana yhteistyössä Oulun yliopistosairaalan kardiologian ja endokrinologian yksiköiden, Työterveyslaitoksen ja kansainvälisten asiantuntijoiden kanssa. Osallistujia tutkimukseen haetaan Oulun alueelta.

”Tutkimuksessa tyypin 2 diabetesta sairastavia tullaan altistamaan sekä kylmälle että kuumalle ympäristölle. Tavoitteena on luoda kontrolloidut laboratorio-olosuhteet, jossa kehon lämmöntuotto tai vastaavasti lämmönhukka lisääntyy ympäristön lämpötilan mukaan”, Ikäheimo selventää. Tutkittavista on tarkoitus mitata useita erilaisia sydämen ja verenkierron sekä hermoston ja aineenvaihdunnan vasteita.

”Väestö- ja kokeellisten tutkimusten avulla opimme ymmärtämään, miksi tyypin 2 diabetesta sairastavat ovat herkkiä ympäristölämpötiloille. Tutkimustieto puolestaan auttaa lääkäreitä ja muita terveydenhuollon toimijoita käytännön potilastyössä, esimerkiksi kun ohjataan potilaita oikeanlaiseen lämpötiloilta suojautumiseen”, Ikäheimo havainnollistaa.

Kylmän ja kuuman ympäristön vaikutusten tuntemista voidaan hyödyntää myös kehitettäessä erilaisia sääolojen varoitusjärjestelmiä. Lisäksi diabetesta sairastavat voivat itse hyötyä lisätiedosta sairautensa omahoidossa niin työssä kuin vapaa-aikana, mikä voi osaltaan parantaa heidän toimintakykyään sekä vähentää kylmästä tai kuumasta aiheutuvia terveyshaittoja ja kustannuksia.

Lähde: Ikäheimo TM, Jokelainen J, Hassi J, Hiltunen L, Keinänen-Kiukaanniemi S, Laatikainen T, Jousilahti P, Peltonen M, Moilanen L, Saltevo J, Näyhä S. Diabetes and impaired glucose metabolism is associated with more cold-related cardiorespiratory symptoms. Diabetes Res Clin Pract. 2017;129:116-125. doi: 10.1016/j.diabres.2017.04.022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yhteyshenkilö:
Dosentti Tiina Ikäheimo
Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskus (CERH), Oulun yliopisto
puh. 040 5422 968
tiina.ikaheimo@oulu.fi

Meri Rova
viestintäasiantuntija, tiedeviestintä
puh. 0294 485 478
meri.rova(at)oulu.fi

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Ikiroudan sulaminen uhkaa arktisia kaupunkeja ja teollisuutta12.12.2018 07:15Tiedote

Ilmaston lämmetessä jopa 70 prosenttia pohjoisten ikirouta-alueiden infrastruktuurista sijaitsee riskialueilla, selviää suomalaisten maantieteilijöiden johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa. Ikiroudan sulaminen ja siitä johtuva maaperän vettyminen ja painuminen voivat tutkijoiden mukaan uhata arktisten alueiden kestävää kehitystä ja luonnonvarojen hyödyntämistä tulevina vuosikymmeninä. Riskialueilla asuu kolme neljäsosaa pohjoisen pallonpuoliskon ikirouta-alueiden väestöstä, noin neljä miljoonaa ihmistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme