Oulun yliopisto

Kylmä rasittaa diabeetikon terveyttä

Jaa
Kylmä vuodenaika aiheuttaa oireita tyypin 2 diabetesta sairastaville. Diabeetikot kärsivät rytmihäiriöistä ja rintakivusta, mutta myös hengitystieoireet lisääntyvät talvella.

Tiedot käyvät ilmi Oulun yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Kuopion yliopistollisen sairaalan ja Keski-Suomen keskussairaalan yhteistyössä tekemästä laajasta väestötutkimuksesta. Tutkimukseen osallistui yli viisi tuhatta iältään 45-74 vuotiasta suomalaista, joilta kysyttiin kylmässä ilmeneviä oireita.

Osallistujien sokeriaineenvaihdunta mitattiin tai heillä oli lääkärin toteama tyypin 2 diabetes. Tutkimus osoitti, että diabetesta sairastavat oireilivat kylmässä selvästi terveitä enemmän. Sydänoireiden lisäksi diabeetikot kärsivät hengitystieoireista, joita olivat hengityksen vaikeutuminen, yskä, vinkuminen ja limaneritys. Lisäksi havaittiin, että oireet lisääntyivät sokeriaineenvaihdunnan häiriön pahenemisen myötä.

Oireilu voi johtua diabetekseen liittyvistä muuntuneista hermoston, sydämen, verenkierron sekä aineenvaihdunnan toiminnoista, jolloin kylmään liittyvät tavanomaiset kehon fysiologiset vasteet voivat olla diabeetikoille haitallisia.

Maailmanlaajuiset väestötutkimukset ovatkin vahvistaneet, että diabetesta sairastavat kokevat enemmän terveyshaittoja sekä kylmässä että kuumassa ympäristössä. ”Tämä näkyy lisääntyneinä lääkärissäkäynteinä ja jopa kuolleisuutena”, kertoo dosentti Tiina Ikäheimo Oulun yliopiston Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksesta. Tarkkoja syitä diabeetikkojen kokemille terveyshaitoille ei kuitenkaan vielä tunneta.

Uusi tutkimus selvittämään lämpötilojen aiheuttamia terveyshaittoja

Oulun yliopistossa aiotaan nyt jatkaa aiheen tutkimista. Tutkimus toteutetaan ensi syksyn ja talven aikana yhteistyössä Oulun yliopistosairaalan kardiologian ja endokrinologian yksiköiden, Työterveyslaitoksen ja kansainvälisten asiantuntijoiden kanssa. Osallistujia tutkimukseen haetaan Oulun alueelta.

”Tutkimuksessa tyypin 2 diabetesta sairastavia tullaan altistamaan sekä kylmälle että kuumalle ympäristölle. Tavoitteena on luoda kontrolloidut laboratorio-olosuhteet, jossa kehon lämmöntuotto tai vastaavasti lämmönhukka lisääntyy ympäristön lämpötilan mukaan”, Ikäheimo selventää. Tutkittavista on tarkoitus mitata useita erilaisia sydämen ja verenkierron sekä hermoston ja aineenvaihdunnan vasteita.

”Väestö- ja kokeellisten tutkimusten avulla opimme ymmärtämään, miksi tyypin 2 diabetesta sairastavat ovat herkkiä ympäristölämpötiloille. Tutkimustieto puolestaan auttaa lääkäreitä ja muita terveydenhuollon toimijoita käytännön potilastyössä, esimerkiksi kun ohjataan potilaita oikeanlaiseen lämpötiloilta suojautumiseen”, Ikäheimo havainnollistaa.

Kylmän ja kuuman ympäristön vaikutusten tuntemista voidaan hyödyntää myös kehitettäessä erilaisia sääolojen varoitusjärjestelmiä. Lisäksi diabetesta sairastavat voivat itse hyötyä lisätiedosta sairautensa omahoidossa niin työssä kuin vapaa-aikana, mikä voi osaltaan parantaa heidän toimintakykyään sekä vähentää kylmästä tai kuumasta aiheutuvia terveyshaittoja ja kustannuksia.

Lähde: Ikäheimo TM, Jokelainen J, Hassi J, Hiltunen L, Keinänen-Kiukaanniemi S, Laatikainen T, Jousilahti P, Peltonen M, Moilanen L, Saltevo J, Näyhä S. Diabetes and impaired glucose metabolism is associated with more cold-related cardiorespiratory symptoms. Diabetes Res Clin Pract. 2017;129:116-125. doi: 10.1016/j.diabres.2017.04.022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yhteyshenkilö:
Dosentti Tiina Ikäheimo
Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskus (CERH), Oulun yliopisto
puh. 040 5422 968
tiina.ikaheimo@oulu.fi


Meri Rova
viestintäasiantuntija, tiedeviestintä
puh. 0294 485 478
meri.rova(at)oulu.fi

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopisto sai Karvilta laatuleiman ja erinomaisen arvion vaikuttavuudestaan alueellisesti22.3.2024 15:17:43 EET | Tiedote

Oulun yliopisto läpäisi Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) toteuttaman auditoinnin. Laatuleima on voimassa kuusi vuotta. Oulun yliopisto sai auditointiryhmältä erityiskiitosta keskeisestä roolista ja vakiintuneesta asemasta alueellisesti. Oulun yliopistolla on keskeinen asema tiedon luomisen, innovaatiotoiminnan ja osaamisen kehittymisen alueellisessa verkostossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye