Aluehallintovirasto

Kymenlaakson alueen asiakastiloja koskeva ns. turvavälimääräys kumotaan parantuneen epidemiatilanteen vuoksi

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kumoaa ns. turvavälipäätöksen, jolla Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueen toimijoita on velvoitettu varmistamaan asiakkaille tai osallistujille mahdollisuus lähikontaktien välttämiseen laajasti erilaisissa sisä- ja ulkotiloissa.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ns. turvavälipäätös on ollut Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella voimassa 21.5. alkaen. Sen mukaan Kymenlaakson alueella yksityisen ja julkisen sektorin toimijoiden on täytynyt varmistaa laajasti erilaisten asiakastilojen käytössä 15.6. asti, että asiakkaat voivat välttää lähikontaktin toisiinsa. Nopeasti parantuneen epidemiatilanteen vuoksi lain edellytykset päätökselle eivät enää täyty, ja aluehallintovirasto kumoaa määräyksen 9.6.2021 alkaen.

Yleiset hygieniavaatimukset on edelleen huomioitava tilojen käytössä

Erilaisten asiakastilojen käytöstä vastaavien toimijoiden täytyy edelleen huomioida tartuntatautilain mukaiset yleiset hygieniavaatimukset:

  • Asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen.
  • Asiakkaille ja osallistujille annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytäntöjä koskevat toimintaohjeet.
  • Tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan.
  • Asiakkaiden ja osallistujien oleskelu järjestetään sillä tavoin väljästi kuin se toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen on mahdollista. Mahdolliset asiakaspaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan.

Hygieniavaatimuksia on noudatettava koko Suomessa suoraan tartuntatautilain väliaikaisen pykälän 58 c perusteella vuoden 2021 loppuun asti. Hygieniavaatimukset koskevat hyvin laajasti eri toimijoita niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla - käytännössä lähes kaikkia sisä- ja ulkotiloja, joissa on asiakkaita tai osallistujia. Ravintoloita koskevista vastaavanlaisista velvoitteista säädetään erillisessä tartuntatautilain pykälässä 58 a.

Tilaisuuksien järjestämisessä on noudatettava kokoontumisrajoituksia

Tapahtumien ja muiden yleisötilaisuuksien järjestäjien on lisäksi noudatettava Kymenlaaksossa voimassa olevia kokoontumisrajoituksia, joiden mukaan isommissa tilaisuuksissa lähikontakteja ei saa päästä syntymään ja osallistujien terveysturvallisuus on muutenkin varmistettava ohjeita noudattamalla. (Lisätietoa tiedotteessa: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69911422)

Aluehallintovirasto seuraa epidemiatilanteen kehitystä ja arvioi päätösten välttämättömyyttä jatkuvasti yhdessä sairaanhoitopiirien kanssa sekä tekee tarvittavat päätökset tilanteen mukaisesti.

Lisätietoa:

Medialle:

  • aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen, p. 0295 016 564 (jätä soittopyyntö tai tekstiviesti)
  • ylitarkastaja Oona Mölsä, p. 0295 016 592 (jätä soittopyyntö tai tekstiviesti)

etunimi.sukunimi@avi.fi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Sijaishuollossa olevien lasten oikeudet suunnitelmallisen valvonnan kohteena 23.6.2021 10:23:26 EEST | Tiedote

Valvira järjestää yhteistyössä aluehallintovirastojen kanssa kolme lastensuojelun suunnitelmalliseen valvontaan liittyvää webinaaria. Tilaisuuksien tavoitteena on vahvistaa sijaishuollossa olevien lasten oikeuksien toteutumista, lapsen asioista vastaavien sosiaalityöntekijöiden osaamista rajoitustoimenpiteiden soveltamisessa ja valvonnassa sekä yhdenmukaistaa, edistää ja tukea sijaishuoltoyksikköjen valvontaa.

Personaldimensioneringen och gruppstorlekarna i de kommunala daghemmen har förverkligats väl23.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverken och Valvira har gjort upp ett tillsynsprogram för småbarnspedagogiken. I enlighet med programmet inleddes systematisk tillsyn i början av året 2020. År 2021 granskas personaldimensioneringen och gruppstorlekarna i de kommunala daghemmen. Man övervakar att personaldimensioneringen är tillräcklig och att barngrupperna är av rätt storlek genom att granska de uppgifter kommunerna har uppgett om mängden personal i relation till antalet barn. Under vårens granskningar visade det sig att personaldimensioneringen och gruppstorleken på daghemmen har förverkligats väl enligt gällande lagstiftning.

Kunnallisten päiväkotien henkilöstömitoitus ja ryhmäkoko toteutuvat hyvin23.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Aluehallintovirastot ja Valvira ovat laatineet varhaiskasvatuksen valvontaohjelman, jonka mukainen suunnitelmallinen valvonta aloitettiin vuoden 2020 alussa. Vuoden 2021 valvontakohteena ovat kunnallisten päiväkotien henkilöstömitoitus ja ryhmäkoko. Päiväkodin henkilöstömitoituksen riittävyyttä ja lapsiryhmien kokoa valvotaan tarkastamalla kuntien ilmoittamat tiedot henkilöstön määrästä suhteessa lasten määrään. Kevään tarkastelujaksoilla päiväkotien henkilöstömitoitus ja ryhmäkoko toteutuivat voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti hyvin.

Sammankomstbegränsningarna i Egentliga Tavastland och en del av Päijänne-Tavastland upphävs från och med 23 juni22.6.2021 14:15:00 EEST | Tiedote

Enligt lägesbilderna som coronasamordningsgrupperna som leds av sjukvårdsdistrikten har sammanställt har det epidemiologiska läget i Egentliga Tavastland lugnat sig och gått tillbaka till basnivån, liksom även i stora delar av Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikt. Regionförvaltningsverket i Södra Finland upphäver sammankomstbegränsningarna i de här regionerna från och med 23 juni 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme