Kymenlaakson pk-yrityksissä vahva usko viennin kasvuun ja innovaatioihin – vientikaupan riskit paremmin hallintaan

Jaa

Kymenlaaksolaisten pk-vientiyritysten usko kasvuun ja kansainvälistymiseen on edelleen varsin vahvaa. Maakunnan pk-vientiyrityksistä joka viides kertoo olevansa voimakkaasti kasvuhakuisia, ja lisäksi noin neljännes kertoo kasvavansa mahdollisuuksien mukaan. Tämä selviää Finnveran, Suomen Yrittäjien ja työ- ja elinkeinoministeriön teettämästä syksyn Pk-yritysbarometrista.

Maakunnan yritykset aikovat panostaa vahvasti myös kansainvälistymiseen. Reilu kolmannes pk-vientiyrityksistä uskoo vientinsä arvon kasvavan tulevan vuoden aikana. Pk-yritysbarometrin mukaan palveluvienti on nousemassa vahvasti tavaraviennin rinnalle myös Kymenlaaksossa.

Reippaita panostuksia innovaatioihin ja tuotekehitykseen

Kymenlaakson pk-yritysten kasvuhakuisuus näkyy kansainvälistymisen ohella panostuksissa innovaatioihin, tuotantoon ja tuotekehitykseen. 36 prosenttia Kymenlaakson pk-yrityksistä kertoo kasvattavansa tulevan vuoden aikana satsauksia innovaatioihin ja tuotekehitykseen.

Business Finland rahoitti vuonna 2017 noin 40:ä kymenlaaksolaista yritystä. Myönnetyn innovaatio- ja elinkeinorahoituksen määrä oli yhteensä 3,8 miljoonaa euroa, ja sen lisäksi energiatukea myönnettiin 0,4 miljoonaa. Valtaosa rahoituksesta kohdistui pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.

–Useimmat asiakkaistamme hyödynsivät joko innovaatioseteliä tai kansainvälisen liiketoiminnan käynnistämiseen tarkoitettuja rahoituspalveluitamme. Alueen yritykset käynnistivät myös kunnianhimoisia tutkimus- ja kehittämishankkeita, sanoo palvelujohtaja Kari Komulainen Business Finlandista.

Muutoksia ja mahdollisuuksia Venäjällä

Kysymyksiä liittyy paljon muun muassa Venäjän-markkinoihin.

–On hyvä uutinen, että vienti monipuolistuu ja että kansainvälistymisessä nähdään kasvun mahdollisuuksia. Pk-barometrin mukaan Kymenlaakson pk-vientiyrityksistä valtaosa kertoo tekevänsä vientikauppaa laskua vastaan ilman luottovakuutusta, eli käytännössä yritykset ottavat itse kokonaan riskin siitä, saavatko ne myös maksun kaupasta. Haluamme herätellä pk-yrityksiä pohtimaan vientikaupan riskejä neuvonnalla sekä lisätä rahoitusosaamista ja tietoa luottoriskeiltä suojautumisesta, luottovakuutuksista, riskinhallintatavoista ja siitä, miten rahoituksella voi parantaa kilpailukykyään kilpailluilla markkinoilla, sanoo Finnveran aluejohtaja Markus Laakkonen.

–Venäjän liiketoimintaympäristössä tapahtuu nyt paljon muutoksia. Keskeinen tehtävämme on auttaa yrityksiä tunnistamaan markkinoiden muutokset ja reagoimaan niihin. Uusia mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille tarjoavat muun muassa metsäsektori, teollisuuden tuottavuuden nostaminen ja jätehuollon hankkeiden käynnistyminen. Älykäs kaupunki on myös kokonaisuus, joka kiinnostaa erityisesti Moskovassa ja Pietarissa, sanoo toimitusjohtaja Jaana Rekolainen Suomalais-Venäläisestä kauppakamarista.

–Ulkoministeriön globaali ulkomaanverkko auttaa varsinkin mahdollisten viennin esteiden ja ongelmien taklaamisessa, antaa yrityksille analyyttistä tietoa kohdemaasta ja auttaa monin eri tavoin yrityksen verkottumisessa ja kontakteissa kohdemarkkinalla, muistuttaa vientisuurlähettiläs Juha Markkanen ulkoministeriöstä.

Vienti ja kansainvälistyminen esillä kiertueella

Kasvun, kansainvälistymisen ja rahoituksen mahdollisuuksista puhutaan keskiviikkona 10.10. Kotkassa Kasvuun-tapahtumassa, joka on osa Team Finland -kiertuetta. Tilaisuudessa on asiantuntijapuheenvuoroja, tietoa kansainvälistymispalveluista, yritystarinoita ja muun muassa katsaus Venäjän-kauppaan. Tapahtuman järjestävät Business Finland, Finnvera, UM, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Handelsbanken, Kymen Yrittäjät, Kymenlaakson kauppakamari, Suomalais-Venäläinen kauppakamari - SVKK ja Cursor Oy, Finnhub ry, Logistiikka- ja Digiverstas. Tilaisuus järjestetään kello 12.30–16.30 Datariinassa osoitteessa Heikinkatu 7, Kotka.

Toivotamme medianne edustajat tervetulleiksi paikalle.

Tilaisuuden ohjelma 

Lisätiedot:

Kari Komulainen, palvelujohtaja, Business Finland, kari.komulainen@businessfinland.fi

Markus Laakkonen, aluejohtaja, Finnvera, 029 460 2110, markus.laakkonen@finnvera.fi

Juha Markkanen, vientisuurlähettiläs, ulkoministeriö, 050 3271 314, juha.markkanen@formin.fi

Jaana Rekolainen, toimitusjohtaja, Suomalais-Venäläinen kauppakamari, 0400 45 77 43, etunimi.sukunimi@svkk.fi

Pk-yritysbarometri

Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö tekevät Pk-yritysbarometrin yhteistyössä kaksi kertaa vuodessa. Syksyn 2018 barometri perustuu yli 4 600 pk-yrityksen vastauksiin eri puolilta Suomea. Vastaajista kansainvälisillä markkinoilla toimii reilut 1 000 yritystä. Barometriin vastasi 27 kymenlaaksolaisyritystä, jotka ilmoittivat harjoittavansa ensisijaisesti kansainvälistä liiketoimintaa. Kymenlaakson osalta vastaajamäärä on alhainen, mutta vastauksista voi tehdä suuntaa-antavia johtopäätöksiä.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Finnvera Oyj
Finnvera Oyj
Porkkalankatu 1
00180 HELSINKI

029 460 11http://www.finnvera.fi

Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vienninrahoituspalveluja. Finnvera jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa. Finnvera on valtion omistama erityisrahoittaja ja Suomen virallinen vientitakuulaitos Export Credit Agency (ECA). www.finnvera.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finnvera Oyj

Finnvera valittiin parhaaksi vientitakuulaitokseksi14.6.2019 09:00:00 EESTTiedote

Finnvera on paras vientitakuulaitos maailmassa ja onnistunut palvelemaan vientiyrityksiä ja näiden ulkomaisia ostaja-asiakkaita parhaiten. Näin arvioivat vientiyritykset, ostajat ja rahoituslaitokset vienninrahoitukseen erikoistuneen kansainvälisen analytiikkatalon ja median TXF:n kyselytutkimuksessa. Viime vuonna Finnvera oli ykkönen TXF:n ostajien Importer’s Choice -kategoriassa ja kärkikolmikossa myös vientiyritysten Exporter´s Choice -arviossa. Nyt arviot on yhdistetty, ja Finnvera oli koko vertailun ykkönen.

Finnvera ja Kauppakamari: Vientiyritysten tyypillinen luottotappio 30 000 euroa - Luottotappiot yhä viennin jarruna5.6.2019 09:00:00 EESTTiedote

Rahoitusosaamisen puutteet ja luottotappiot jarruttavat yhä Suomen viennin ja vientiyritysten kasvua. Vientiyritysten kärsimä luottotappio on tyypillisesti keskimäärin 30 000 euroa. Tämä käy ilmi Finnveran, Keskuskauppakamarin ja Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n teettämästä vientikaupan rahoitusbarometristä. Koetut luottotappiot ovat varsin suuria suhteessa keskimääräisen vientikaupan kokoon, joka on valtaosalla yrityksistä alle 100 000 euroa. Hyvä uutinen on, että jo lähes kolmanneksella vientiyrityksistä on kirjallinen luottopolitiikka, joka määrittelee rajat luottoriskien ottamiselle kaupankäynnissä.

Kiina haluaa oppia Suomelta pk-yritysrahoitusta14.5.2019 08:15:50 EESTTiedote

Kiina on kiinnostunut suomalaisesta pk-yritysrahoitusosaamisesta. Valtiojohtoinen Kiina pyrkii kehittämään maan pienten ja keskisuurten yritysten kenttää, ja Suomen yritysrahoitusjärjestelmä tiedetään siellä hyvin toimivaksi. Vastaavasti kiinalaisen rahoitusmarkkinan tuntemus hyödyttää suomalaisia vientiyrityksiä. Vuonna 2018 Finnveran Kiinan-kauppaan myöntämien vientitakuiden määrä nousi selvästi. Jos viennin rahoituksen, eli ostajaluoton ja vientitakuiden, kysyntä Kiinassa kasvaa jatkossakin, tieto tarjoaa kilpailukykyvaltin suomalaisille.

Viisi maakuntaa ylitse muiden yrityskaupoissa – iso muutos aiempaan on kauppojen koko10.5.2019 08:31:37 EESTTiedote

Etelä- ja Pohjois-Savo, Uusimaa, Lappi sekä Varsinais-Suomi olivat viime vuoden kovimmat kasvumaakunnat yrityskaupoissa. Näissä viidessä maakunnassa Finnveran rahoittamat omistajanvaihdokset kasvoivat edellisvuodesta niin euromääräisesti kuin tehtyjen rahoituspäätösten määrässä mitattuna. Finnvera rahoitti pk-yritysten yrityskauppoja yhteensä 129 miljoonalla eurolla. Hyvä tahti jatkuu myös tänä vuonna, jos vireillä olevat kaupat toteutuvat suunnitellusti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme