Kymenlaakson pk-yrityksissä vahva usko viennin kasvuun ja innovaatioihin – vientikaupan riskit paremmin hallintaan

Jaa

Kymenlaaksolaisten pk-vientiyritysten usko kasvuun ja kansainvälistymiseen on edelleen varsin vahvaa. Maakunnan pk-vientiyrityksistä joka viides kertoo olevansa voimakkaasti kasvuhakuisia, ja lisäksi noin neljännes kertoo kasvavansa mahdollisuuksien mukaan. Tämä selviää Finnveran, Suomen Yrittäjien ja työ- ja elinkeinoministeriön teettämästä syksyn Pk-yritysbarometrista.

Maakunnan yritykset aikovat panostaa vahvasti myös kansainvälistymiseen. Reilu kolmannes pk-vientiyrityksistä uskoo vientinsä arvon kasvavan tulevan vuoden aikana. Pk-yritysbarometrin mukaan palveluvienti on nousemassa vahvasti tavaraviennin rinnalle myös Kymenlaaksossa.

Reippaita panostuksia innovaatioihin ja tuotekehitykseen

Kymenlaakson pk-yritysten kasvuhakuisuus näkyy kansainvälistymisen ohella panostuksissa innovaatioihin, tuotantoon ja tuotekehitykseen. 36 prosenttia Kymenlaakson pk-yrityksistä kertoo kasvattavansa tulevan vuoden aikana satsauksia innovaatioihin ja tuotekehitykseen.

Business Finland rahoitti vuonna 2017 noin 40:ä kymenlaaksolaista yritystä. Myönnetyn innovaatio- ja elinkeinorahoituksen määrä oli yhteensä 3,8 miljoonaa euroa, ja sen lisäksi energiatukea myönnettiin 0,4 miljoonaa. Valtaosa rahoituksesta kohdistui pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.

–Useimmat asiakkaistamme hyödynsivät joko innovaatioseteliä tai kansainvälisen liiketoiminnan käynnistämiseen tarkoitettuja rahoituspalveluitamme. Alueen yritykset käynnistivät myös kunnianhimoisia tutkimus- ja kehittämishankkeita, sanoo palvelujohtaja Kari Komulainen Business Finlandista.

Muutoksia ja mahdollisuuksia Venäjällä

Kysymyksiä liittyy paljon muun muassa Venäjän-markkinoihin.

–On hyvä uutinen, että vienti monipuolistuu ja että kansainvälistymisessä nähdään kasvun mahdollisuuksia. Pk-barometrin mukaan Kymenlaakson pk-vientiyrityksistä valtaosa kertoo tekevänsä vientikauppaa laskua vastaan ilman luottovakuutusta, eli käytännössä yritykset ottavat itse kokonaan riskin siitä, saavatko ne myös maksun kaupasta. Haluamme herätellä pk-yrityksiä pohtimaan vientikaupan riskejä neuvonnalla sekä lisätä rahoitusosaamista ja tietoa luottoriskeiltä suojautumisesta, luottovakuutuksista, riskinhallintatavoista ja siitä, miten rahoituksella voi parantaa kilpailukykyään kilpailluilla markkinoilla, sanoo Finnveran aluejohtaja Markus Laakkonen.

–Venäjän liiketoimintaympäristössä tapahtuu nyt paljon muutoksia. Keskeinen tehtävämme on auttaa yrityksiä tunnistamaan markkinoiden muutokset ja reagoimaan niihin. Uusia mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille tarjoavat muun muassa metsäsektori, teollisuuden tuottavuuden nostaminen ja jätehuollon hankkeiden käynnistyminen. Älykäs kaupunki on myös kokonaisuus, joka kiinnostaa erityisesti Moskovassa ja Pietarissa, sanoo toimitusjohtaja Jaana Rekolainen Suomalais-Venäläisestä kauppakamarista.

–Ulkoministeriön globaali ulkomaanverkko auttaa varsinkin mahdollisten viennin esteiden ja ongelmien taklaamisessa, antaa yrityksille analyyttistä tietoa kohdemaasta ja auttaa monin eri tavoin yrityksen verkottumisessa ja kontakteissa kohdemarkkinalla, muistuttaa vientisuurlähettiläs Juha Markkanen ulkoministeriöstä.

Vienti ja kansainvälistyminen esillä kiertueella

Kasvun, kansainvälistymisen ja rahoituksen mahdollisuuksista puhutaan keskiviikkona 10.10. Kotkassa Kasvuun-tapahtumassa, joka on osa Team Finland -kiertuetta. Tilaisuudessa on asiantuntijapuheenvuoroja, tietoa kansainvälistymispalveluista, yritystarinoita ja muun muassa katsaus Venäjän-kauppaan. Tapahtuman järjestävät Business Finland, Finnvera, UM, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Handelsbanken, Kymen Yrittäjät, Kymenlaakson kauppakamari, Suomalais-Venäläinen kauppakamari - SVKK ja Cursor Oy, Finnhub ry, Logistiikka- ja Digiverstas. Tilaisuus järjestetään kello 12.30–16.30 Datariinassa osoitteessa Heikinkatu 7, Kotka.

Toivotamme medianne edustajat tervetulleiksi paikalle.

Tilaisuuden ohjelma 

Lisätiedot:

Kari Komulainen, palvelujohtaja, Business Finland, kari.komulainen@businessfinland.fi

Markus Laakkonen, aluejohtaja, Finnvera, 029 460 2110, markus.laakkonen@finnvera.fi

Juha Markkanen, vientisuurlähettiläs, ulkoministeriö, 050 3271 314, juha.markkanen@formin.fi

Jaana Rekolainen, toimitusjohtaja, Suomalais-Venäläinen kauppakamari, 0400 45 77 43, etunimi.sukunimi@svkk.fi

Pk-yritysbarometri

Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö tekevät Pk-yritysbarometrin yhteistyössä kaksi kertaa vuodessa. Syksyn 2018 barometri perustuu yli 4 600 pk-yrityksen vastauksiin eri puolilta Suomea. Vastaajista kansainvälisillä markkinoilla toimii reilut 1 000 yritystä. Barometriin vastasi 27 kymenlaaksolaisyritystä, jotka ilmoittivat harjoittavansa ensisijaisesti kansainvälistä liiketoimintaa. Kymenlaakson osalta vastaajamäärä on alhainen, mutta vastauksista voi tehdä suuntaa-antavia johtopäätöksiä.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Finnvera Oyj
Finnvera Oyj
Porkkalankatu 1
00180 HELSINKI

029 460 11http://www.finnvera.fi

Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vienninrahoituspalveluja. Finnvera jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa. Finnvera on valtion omistama erityisrahoittaja ja Suomen virallinen vientitakuulaitos Export Credit Agency (ECA). www.finnvera.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finnvera Oyj

Vaikuttavuustutkimus: Monet vientikaupat jäisivät syntymättä ilman vientitakuita ja ostajarahoitusta4.2.2019 12:45:00Tiedote

Finnveran vientitakuut ja rahoitus ratkaisevat monien vientikauppojen kääntymisen suomalaisyrityksen voitoksi. Tämä selviää suurimmille suomalaisille vientiyrityksille ja joukolle pk-vientiyrityksiä tehdystä tutkimuksesta. Tutkimukseen osallistuivat suuryrityksistä Andritz, Outotec, Valmet, Wärtsilä, Meyer Turku ja Nokia. Yritysten mukaan ulkomainen ostaja vaatii yhä useammin, että viejä tarjoaa kilpailukykyisen tuotteen lisäksi ostajarahoitustarjouksen julkiselta vienninrahoittajalta, kuten kilpailijamaiden vientiyritykset. Rahoitustarjous on jopa edellytys pääsylle tarjouskilpailuun. Tietyillä aloilla yksittäisiä kauppoja ei syntyisi tai koko liiketoimintaa olisi ilman Finnveran mukanaoloa.

Ennakkotietoja Finnvera-konsernin vuodesta 2018: Viennin rahoituksen kysyntä korkealla tasolla – Pk- ja midcap-rahoituksessa investointien osuus nousi31.1.2019 08:16:28Tiedote

Finnveran suuryritysten vientikauppoihin myöntämä rahoitus oli vuonna 2018 ennätyksellistä vuotta 2017 alemmalla tasolla, mutta uusien vientitakuiden, erityistakausten ja vientiluottojen kysyntä pysyi edellisvuoden tapaan erittäin korkealla. Pk- ja midcap-yritysten rahoitus oli lähes edellisvuoden tasolla. Investointien osuus pk- ja midcap-rahoituksen kokonaishankkeista nousi käyttöpääomarahoituksen pienentyessä. Pk- ja midcap-yritysten vientiin liittyvien takausten ja takuiden osuus oli lähes 20 prosenttia myönnetystä rahoituksesta. Omistajanvaihdosten rahoitus kasvoi euromääräisesti kuusi prosenttia.

Advance information about Finnvera Group’s operations in 2018: Demand for export financing at a high level – in SME and midcap financing, the share of investments increased31.1.2019 08:15:51Tiedote

In 2018, financing granted to large corporates for export trade by Finnvera did not reach the level of the record-breaking year 2017, but demand for new export credit guarantees, special guarantees and export credits remained very high, as in the previous year. SME and midcap financing was nearly at the same level as in the previous year. The share of investments out of overall projects in SME and midcap financing grew, while financing for working capital decreased. The guarantees related to SMEs’ and midcap enterprises’ export activities accounted for nearly 20 per cent of all financing granted. The financing for transfers of ownership in euros grew by 6 per cent.

Pohjois-Pohjanmaan vientiyritykset tähyävät uusille markkinoille, mutta pelko luottotappioista saattaa jarruttaa vientiä7.11.2018 09:03:08Tiedote

Pohjoispohjalaiset vientiyritykset pyrkivät rohkeasti uusille markkinoille: useampi kuin kaksi kolmesta maakunnan vientiyrityksistä (71 %) suunnittelee vientikaupan aloittamista uusiin maihin, kertoo Finnveran vt. aluejohtaja Kari Tuominen Finnveran ja Kauppakamarin Vientikaupan rahoitusbarometrin tuloksista. Vientikaupan rahoitusbarometrin tuloksiin perustuva Vientikaupan rahoituskiertue saapuu Ouluun 9.11.2018. Kiertueella halutaan vahvistaa pk-yritysten rahoitusosaamista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme