Suomen Punainen Risti SPR

Kymmenen vuotta konfliktin keskellä: syyrialaisten humanitaarinen tilanne pahenee päivä päivältä

Jaa

Syyrian konfliktin alkamisesta on kymmenen vuotta. Levottomuuksien lisäksi talouskriisi, pakolaisuus ja korona ajavat syyrialaisia yhä syvempään ahdinkoon. Suomen Punainen Risti tukee erityisesti terveystyötä ja parantaa vammaisten ihmisten asemaa maassa.

Kuva: Syyrian Punainen Puolikuu
Kuva: Syyrian Punainen Puolikuu

Yli 13 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua Syyriassa. Vaikka konflikti on rauhoittunut osassa maata, tarpeet ovat mittavat. Valtaosa syyrialaisista elää köyhyysrajan alapuolella. 80 prosentilla ihmisistä on käytössään vain noin 1,5 euroa päivässä samaan aikaan, kun perustarvikkeiden hinnat tuplaantuivat viime vuoden aikana. Puolella syyrialaisista ei ole tarpeeksi ruokaa.

Kymmenen vuotta jatkunut konflikti on romahduttanut Syyrian terveydenhuollon, eikä monella ole varaa maksaa terveyspalveluista.

Konfliktin keskellä vammaisten ihmisten asema on erityisen vaikea. Syyriassa moni vammautunut jää liikuntarajoitteiseksi, koska ei saa asianmukaista kuntoutusta. Moni kärsii terveysongelmista ja tarvitsee psykososiaalista tukea.

Suomen Punainen Risti tukee terveystyötä ja parantaa vammaisten ihmisten asemaa

Syyrian Punainen Puolikuu on auttanut konfliktin alkuhetkistä lähtien. Punaisen Puolikuun vapaaehtoiset toimittavat tällä hetkellä yli 60 prosenttia kansainvälisestä avusta eri puolilla maata.

Ulkoministeriön, Euroopan Unionin ja lahjoittajien ansiosta Suomen Punainen Risti on pystynyt tarjoamaan esimerkiksi terveyspalveluja yli 700 000 syyrialaiselle kahden vuoden aikana.

– Tuemme fysioterapiaa tarjoavien yksiköiden toimintaa sekä liikkuvia tiimejä, jotka tekevät kotikäyntejä apua tarvitsevien luokse 11 paikkakunnalla Syyriassa. Moniammatillisiin tiimeihin kuuluu fysioterapeutteja, sairaanhoitajia, lääkäreitä ja psykososiaalisen tuen osaajia, kuvailee Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijä Angelika Forsström Syyrian Damaskoksesta. Vammaisille henkilöille jaetaan myös apuvälineitä.

Tiedon levittäminen sodan säännöistä kuuluu Punaisen Ristin perustehtäviin. Tänä vuonna Suomen Punainen Risti aloittaa humanitaarisen oikeuden vahvistamisen Syyriassa. Näin Syyrian Punaisen Puolikuun vapaaehtoiset ja uudet kouluttajat voivat jakaa tietoa sodan säännöistä.

– Lisäksi tuemme Syyriassa kansainvälisen Punaisen Ristin maanlaajuista avustusoperaatiota, jotta ihmiset voivat rakentaa elämäänsä uudelleen ja saada perustarvikkeita, kuten ruokaa ja vettä sekä terveydenhuoltoa, Forsström kertoo.

Viime vuonna kansainvälinen Punainen Risti paransi 16 miljoonan ihmisen puhtaan veden saantia ja perusinfrastruktuuria sekä jakoi kotitaloustarvikkeita, kuten hygieniatuotteita ja huopia, 1,2 miljoonalle ihmiselle.

– Vaikka Syyrian humanitaarinen hätä ei näy enää yhtä vahvasti vaikkapa mediassa, on tärkeää muistaa, että ihmisten voimavarat heikkenevät edelleen ja kriisi on yksi maailman pahimmista, Forsström muistuttaa.

Tee lahjoitus katastrofirahastoon:

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Viestinnän asiantuntija Senni Puustinen, Suomen Punainen Risti, puh. 040 610 9447

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Syyrian Punainen Puolikuu
Kuva: Syyrian Punainen Puolikuu
Lataa
Kuva: Syyrian Punainen Puolikuu
Kuva: Syyrian Punainen Puolikuu
Lataa
Kuva: Syyrian Punainen Puolikuu
Kuva: Syyrian Punainen Puolikuu
Lataa
Kuva: Syyrian Punainen Puolikuu
Kuva: Syyrian Punainen Puolikuu
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme