Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Kyrön- ja Lapuanjoen tulvahuippua pienennetään tekojärvien avulla

Jaa

Tulvakeskuksen ennusteiden mukaan Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueen joet saavuttavat tulvahuippunsa pääosin torstaina tai perjantaina (21.–22.4). Kyrönjoen virtaaman ennustetaan nousevan Skatilassa (Mustasaari) runsaan 300 m3/s (kuutiometriä sekunnissa) tasolle. Lapuanjoen huippuvirtaamaksi ennustetaan Kepossa (Uusikaarlepyy) noin 200 m3/s. Tulvahuippuja leikataan nyt tehokkaasti tekojärvien avulla.

Vimpelin Savonjoessa kertyi jäitä 21.4.2022
Vimpelin Savonjoessa kertyi jäitä 21.4.2022

Kyrönjoen virtaamia on tällä viikolla hillitty ottamalla sulamisvesiä Kalajärven, Kyrkösjärven ja Liikapuron tekojärviin. Näin pienennetään Seinäjoen haarasta tulevaa virtaamaa noin 40 m3/s usean päivän ajan.  Nyt (torstaina aamulla) on otettu käyttöön myös Pitkämön tekojärvi, jolla voidaan pienentää alapuolisen Kyrönjoen virtaamaa noin 30 m3/s reilun vuorokauden ajan. Kun sään ennustetaan kylmenevän selvästi torstain jälkeen, niin on todennäköistä, että Kyrönjoen pengerrysalueille ei tarvitse tänä keväänä johtaa tulvavesiä. Sen sijaan vedenpinnan korkeuden vuoksi on mahdollista, että Kyrönjoen ja Laihianjoen yhteiselle tulva-alueelle Tuovilaan (Mustasaari ja Vaasa) kertyy lähipäivien aikana runsaasti tulvavesiä.

Lapuanjoen latvoilla on vielä melko runsaasti lunta ja se sisältää paljon vettä. Hirvijärven ja Varpulan tekojärvet pienentävät Nurmonjoen haarasta tulevaa virtaamaa yhteensä noin 40 m3/s usean päivän ajan. Lapuanjoen päähaarassa Kuortaneenjärven ennustetaan täyttyvän melko nopeasti ja saavuttavan tulvarajan ensi viikon alkupuolella. Ennusteiden mukaan on mahdollista, että Kuortaneenjärven rannalla matalla sijaitsevat lomarakennukset voivat kastua.

Jäiden nopean heikkenemisen seurauksena Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan jääpatoriski on pieni. Jäät ohittivat Kyrönjoen ja Lapväärtinjoen perinteiset jääpatopaikat pääsiäisen aikaan. Keskiviikkona Savonjoessa Saarikentän kohdalla (Vimpeli) oli noin 200 metrin mittainen jääpato, jonka ohi vesi kuitenkin pääsi virtaamaan. Keski-Pohjanmaalla joet ovat vielä monin paikoin jäässä, mutta jääpeite on sielläkin haurastunut.

Lisätietoa verkossa:

Vesitilanne ja ennusteet:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Tulvakeskuksesta/Suomen ympäristökeskus SYKE:

• Tutkija Harri Myllyniemi, puh. 0295 251 439 (tulvaennusteet)

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:
• Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, puh 0295 027 794
• Vesitalousasiantuntija Juhani Huhtamäki, puh. 0295 027 806
• Ryhmäpäällikkö Kim Klemola, puh. 0295 027 829
• Vesistöyksikön päällikkö Liisa Maria Rautio, puh. 0295 027 919

Kuvat

Vimpelin Savonjoessa kertyi jäitä 21.4.2022
Vimpelin Savonjoessa kertyi jäitä 21.4.2022
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

NTM-centralen i Södra Österbotten har gett utlåtande om MKB-programmet för utbyggnad av Umicore Finland Ab:s pCAM-produktion (Mellersta Österbotten)24.11.2022 10:00:00 EET | Tiedote

Umicore Finland Ab planerar utbyggnad av pCAM-produktionen, höjning av koboltraffineringskapaciteten och byggande av ett nickelsmältverk vid fabriken i Karleby. I samband med detta kommer lagring och användning av kemikalier att öka, mängden återvinnings- och avfallsråvara ökar från nuvarande, nya avloppsreningsenheter och ett nytt avloppsrör för avloppsvatten kommer att byggas.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut lausunnon Umicore Finland Oy:n pCAM-tuotannon laajennuksen YVA-ohjelmasta (Keski-Pohjanmaa)24.11.2022 10:00:00 EET | Tiedote

Umicore Finland Oy suunnittelee Kokkolan tehtaan pCAM-tuotannon laajentamista, koboltin jalostuskapasiteetin nostamista sekä nikkeliliuotuksen rakentamista. Tähän liittyen kemikaalien varastointi- ja käyttömäärät lisääntyvät, kierrätys- ja jäteraaka-aineiden määrä nousee nykyisestä, toteutetaan uudet jätevedenkäsittely-yksiköt sekä rakennetaan jäteveden purkuputki.

Toholammin perinnebiotoopeille etsitään laiduntajia ja tekijöitä kunnostus- ja hoitotoimenpiteisiin (Keski-Pohjanmaa)14.11.2022 12:00:00 EET | Tiedote

Valtakunnallisen Helmi-elinympäristöohjelman myötä Keski-Pohjanmaalla on aloitettu perinnebiotooppien kunnostus vuodesta 2021 lähtien. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen vastuulla olevien kunnostuskohteiden sijainti on tähän mennessä painottunut rannikolle ja monet, upeat sisämaan helmet odottavat vielä kunnostajiensa ja laiduntajiensa löytymistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme