Suomen Yrittäjät

Kysely: Alle kolmannes yrittäjistä tyytyväisiä työehtosopimuksiinsa 

Jaa

Alle kolmannes yrittäjistä on tyytyväisiä alansa työehtosopimuksiin. 84 prosenttia yrittäjistä on sitä mieltä, että työpaikoilla pitäisi olla oikeus sopia toisin kuin työehtosopimuksessa, jos siihen on tarvetta, kertoo tuore Yrittäjägallup.

Syksyllä käynnistyvät neuvottelut uusista työehtosopimuksista. Suomen Yrittäjät kysyi yrittäjiltä työehtosopimuksista. Kantar TNS:n tekemään Yrittäjägallupiin vastasi 1078 yrittäjää.  

Vain 2 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että pienten ja keskisuurten yritysten ääni kuuluu riittävästi, kun työehtosopimuksista neuvotellaan. 88 prosentin mielestä ääni ei kuulu tarpeeksi, ja 10 prosenttia ei osannut sanoa.  

- Työehtosopimuksia tekevät työnantaja- ja työntekijäliittojen edustajat. Sopimukset koskevat laajalti yleissitovuuden vuoksi myös järjestäytymättömiä yrityksiä. Niiltä ei kuitenkaan yleensä kysytä, mitä nämä ajattelevat sopimuksista, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen avaa syytä kyselyn tekemiselle.  

Tes ei anna riittävästi tilaa paikalliseen sopimiseen 

Työehtosopimuksia noudattavilta vastaajilta kysyttiin, kuinka tyytyväisiä he ovat oman alansa työehtosopimukseen. Tyytyväisiä oli alle kolmannes vastaajista: erittäin tyytyväisiä kaksi ja tyytyväisiä 26 prosenttia. Tyytymättömiä oli 17 prosenttia ja erittäin tyytymättömiä viisi prosenttia vastaajista. 42 prosenttia suhtautui tes:iin neutraalisti, yhdeksän prosenttia ei osannut sanoa.  

58 prosenttia työehtosopimuksia noudattavista vastaajista oli sitä mieltä, että työehtosopimus ei anna tarpeeksi mahdollisuuksia sopia paikallisesti. Puolet on sitä mieltä, että työehtosopimus ei anna riittäviä mahdollisuuksia työaikajoustoihin 

Työehtosopimus, jossa on vain vähän yrityskohtaista liikkumatilaa ei sovi nykymaailmaan, jossa yrityksillä on erilaiset kilpailutilanteet ja tarve palvella asiakkaitaSuomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula sanoo. 

Siksi pitää luoda järjestelmä, jossa on lakisääteinen toisin sopimisen oikeusSe tarkoittaa, että yrityksissä voidaan tarvittaessa sopia toisin kuin työehtosopimukseen on kirjattu.  

Samaa mieltä oli 84 prosenttia kyselyn vastaajista.  

Lähes 90 prosenttia kaipaa lisää yrityskohtaisuutta työehdoista sopimiseen 

Kysymys ”Mikä on mielestäsi paras tapa sopia yrityksesi työehdoista” paljastaa, että lähes 90 prosenttia vastaajista kaipaa paikallisen sopimisen mahdollisuutta: 45 prosenttia vastaajista kannatti vaihtoehtoa paikallisesti työnantajan ja työntekijöiden välillä ja 43 prosenttia vaihtoetoa ”raamit keskitetysti, mutta yksityiskohdat paikallisesti”. Keskitettyä sopimista työnantaja- ja työntekijäliittojen kesken kannatti vain kuusi prosenttia vastaajista. 

65 prosenttia yrittäjistä haluaa kaikki sopimaan 

Yrittäjiltä kysyttiin myös, pitäisikö työpaikoilla luoda malli, jossa kaikki työntekijät voisivat joko suoraan tai valitsemansa edustajan kautta osallistua työpaikkasopimiseen riippumatta järjestäytymisestä. 65 prosenttia kannatti ajastusta, 16 prosenttia vastusti, ja 19 prosenttia ei osannut sanoa. 

Näin kysyttiin 

  • Suomen Yrittäjien Kantar TNS -tutkimusyhtiöllä teettämään Yrittäjägallupiin vastasi 1078 yrittäjää, Suomen Yrittäjien jäsenien lisäksi Gallup Forum -yrittäjäpanelisteja sekä LeadDesk-yritystietokannasta poimittuja yrittäjiä.    
  • Yhdistetty, eri lähteistä kerätty aineisto vastaa henkilöluokan ja toimialan perusteella varsin hyvin perusjoukkoaan ja näin tulokset voi yleistää edustamaan suomalaisia työnantajayrityksiä. 
  • Tiedot kerättiin toukokuun 2019 ensimmäisellä ja toisella viikolla.  
  • Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta +- 3,1 % -yksikköä. 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Mannerheimintie 76 A
00101 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2018 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 383 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 58 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Vuoden nuori yrittäjä -palkinnosta kilpailevat efektilaiteyrittäjä, luomuruuan tukkukauppiaat ja leikkikenttäyrittäjä30.5.2020 07:00:00 EESTTiedote

Vuoden nuori yrittäjä 2020 -kilpailun finaaliin ylsivät efekti- ja äänilaitteita valmistava Douglas Castro yrityksellä Darkglass Electronics Helsingistä, luomuruuan tukkukauppaa pyörittävät Lasse ja Maria Jalkanen yrityksellä Foodin Keski-Suomesta ja leikki- ja urheiluvälineiden valmistukseen keskittyvä Tomi Mäkilä yrityksellä Leikkiset Hämeestä.

Yrittäjägallup: Yrityksissä pientä virkoamista, mutta tilanne yhä paha29.5.2020 10:30:00 EESTTiedote

Yritysten tilanne on hieman parantunut toukokuussa, tuore Yrittäjägallup kertoo. - Pientä virkoamista on havaittavissa, mutta yleistilanne on yhä paha, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi. Yrittäjät ehdottaa hallitukselle laajaa työmarkkinauudistuspakettia. - Pitää lopettaa reformivälttely. Emme voi kiertää vuosikymmeniä työmarkkinauudistuksia kuin kissa kuumaa puuroa, hän sanoo.

Kutsu: Yrittäjägallup julki tänään klo 10: Miten koronakriisin vaikutus yrityksiin on kuukaudessa muuttunut?29.5.2020 07:11:00 EESTKutsu

Miten koronakriisi vaikuttaa Suomessa toimiviin yrityksiin nyt? Onko kuukaudessa tapahtunut muutoksia? Jos on, mihin suuntaan? Ovatko tuet tehonneet? Suomen Yrittäjät julkistaa tuoreen Yrittäjägallupin tulokset verkkotiedotustilaisuudessa tänään klo 10 alkaen. Samalla kerrotaan, mitä keinoja Yrittäjät esittää, jotta Suomi pääsee kriisin jälkeen liikkeelle.

Kutsu: Miten koronakriisin vaikutus yrityksiin on kuukaudessa muuttunut? Mennäänkö parempaan vai huonompaan suuntaan? Yrittäjägallup julki 29.5. klo 1028.5.2020 07:12:00 EESTKutsu

Miten koronakriisi vaikuttaa Suomessa toimiviin yrityksiin nyt? Onko kuukaudessa tapahtunut muutoksia? Jos on, mihin suuntaan? Ovatko tuet tehonneet? Suomen Yrittäjät julkistaa tuoreen Yrittäjägallupin tulokset verkkotiedotustilaisuudessa perjantaina 29.5. klo 10. Samalla kerrotaan, mitä keinoja Yrittäjät esittää, jotta Suomi pääsee kriisin jälkeen liikkeelle.

Kutsu: Miten koronakriisin vaikutus yrityksiin on kuukaudessa muuttunut? Mennäänkö parempaan vai huonompaan suuntaan? Yrittäjägallup julki 29.5. klo 1026.5.2020 12:56:55 EESTKutsu

Miten koronakriisi vaikuttaa Suomessa toimiviin yrityksiin nyt? Onko kuukaudessa tapahtunut muutoksia? Jos on, mihin suuntaan? Ovatko tuet tehonneet? Suomen Yrittäjät julkistaa tuoreen Yrittäjägallupin tulokset verkkotiedotustilaisuudessa perjantaina 29.5. klo 10. Samalla kerrotaan, mitä keinoja Yrittäjät esittää, jotta Suomi pääsee kriisin jälkeen liikkeelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme