Monimuotoiset perheet -verkostoMonimuotoiset perheet -verkostoMonimuotoiset perheet -verkostoMonimuotoiset perheet -verkosto

Kysely: Avio- ja avoerot aiheuttavat jaksamisongelmia työpaikoille

Jaa
Ammattiliittojen luottamushenkilöille tehdyn kyselyn mukaan avio- ja avoeroihin liittyvä elämänmuutos kuormittaa työntekijöitä monilla työpaikoilla.

Noin joka kolmannen luottamushenkilön mukaan työpaikan työntekijöillä on ollut haasteita perheen ja työn yhteensovittamisessa avo- tai avioeron yhteydessä viimeisen viiden vuoden aikana. Tämä ilmenee Monimuotoiset perheet -verkoston, Ammattiliitto Pron, Palvelualojen ammattiliitto PAMin ja Insinööriliiton toteuttamasta kyselystä luottamushenkilöille.

Ongelmia havainneista valtaosan eli 82 prosentin mukaan suurin haaste liittyy työntekijän jaksamiseen. Kolme neljästä vastanneesta kertoo eron hankaloittaneen myös perhearjen ja työn yhdistämistä.

- Ero on aina suuri elämänmuutos ja voi tuoda mukanaan uudenlaisia perheen ja työn yhteensovittamisen haasteita. Tukemalla työntekijää perhetilanteiden muutoksissa työnantaja saa hänestä sitoutuneen työntekijän, muistuttaa työelämän erityisasiantuntija Tiina-Emilia Kaunisto Monimuotoiset perheet -verkostosta.

Eniten ongelmia olivat havainneet kyselyn mukaan PAMin luottamushenkilöt, joista miltei joka toinen tunnisti eroihin liittyviä haasteita työpaikaltaan. Pron luottamushenkilöistä haasteita oli havainnut 22 prosenttia ja Insinööriliiton luottamushenkilöistä 24 prosenttia.

- PAMilaisten alojen työ vaatii yleensä läsnäoloa työpaikalla. Lisäksi työ on usein vuorotyötä, jonka sovittaminen uuteen elämäntilanteeseen esimerkiksi lastenhoitojärjestelyjen vuoksi voi olla haasteellista. Työnantajien olisi hyvä huomioida ja tukea työntekijän jaksamista erotilanteissa. Yksi tukitoimi voisi esimerkiksi olla työntekijän työaikatoiveiden tavallista parempi huomioiminen, kommentoi PAMin sosiaalipoliittinen asiantuntija Egezona Kllokoqi-Bublaku.

Etätyöt ovat tutkimusten mukaan hyvä tapa tukea työntekijän työn ja perheen yhteensovittamista. PAMilaisilla aloilla mahdollisuudet etätöihin ovat hyvin vähäiset verrattuna moniin Prohon ja Insinööriliittoon kuuluviin aloihin.

Työnantajien asenteissa etätöitä kohtaan on kyselyn mukaan monilla työpaikoilla vielä parannettavaa myös Prohon ja Insinööriliittoon kuuluvilla aloilla.

- Koronan aikana etätöiden tekeminen on tullut mahdolliseksi sellaisillakin työpaikoilla, joilla niitä ei ole juurikaan tehty aikaisemmin. Etätöihin tulee olla mahdollisuus myös pandemian selättämisen jälkeen. Se on myös luottamushenkilöidemme toive, toteaa työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntija Tanja Lehtoranta Prosta.

Kyselyyn vastanneista luottamushenkilöistä 71 prosenttia toivoo, että erilaisiin perhetilanteisiin ja niissä tapahtuviin muutoksiin varaudutaan työyhteisöissä ennakolta. Työpaikalla voidaan esimerkiksi laatia yhteiset pelisäännöt tai henkilöstön hyvinvointiin vaikuttavat perhetilanteet voidaan huomioida osana henkilöstöhallinnon tai työterveyshuollon selvityksiä ja toimintaa.

Osassa tapauksista työntekijä on joutunut irtisanoutumaan perhearkeen liittyvien haasteiden vuoksi, sillä työnantaja ei ole tukenut perheen ja työn yhdistämistä eron jälkeisessä elämänmuutoksessa.

- Jotta voimme välttää turhia irtisanoutumisia, esihenkilöt voivat kutsua oma-aloitteisesti työntekijän keskustelemaan, tuleeko muuttunut perhetilanne huomioida esimerkiksi joustoina tai työtehtävien järjestelyissä. Keskustelua voidaan käydä tai järjestellä tehtäviä uudelleen vain, jos työntekijä sitä haluaa, huomauttaa tutkimuspäällikkö Jenni Larjomaa Insinööriliitosta.

Monimuotoiset perheet -verkoston ja kolmen ammattiliiton kyselyyn syys-lokakuussa 2020 vastasi yhteensä 778 luottamushenkilöä. Vastanneista Ammattiliitto Prota edusti 454, Palvelualojen ammattiliitto PAMia 223 ja Insinööriliittoa 101.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Monimuotoiset perheet -verkosto
Monimuotoiset perheet -verkosto
Haapaniemenkatu 7-9C
00530 HELSINKI

http://www.monimuotoisetperheet.fi

Monimuotoiset perheet -verkosto on kymmenen suomalaisen perhejärjestön yhteistyöverkosto, johon kuuluvat Adoptioperheet ry, Familia ry, KÄPY - Lapsikuolemaperheet ry, Lapsettomien yhdistys Simpukka ry, Perhehoitoliitto ry, Sateenkaariperheet ry, Suomen Monikkoperheet ry, Nuoret Lesket ry, Suomen Uusperheiden Liitto ry ja Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry. Verkosto kerää ja levittää tietoa monimuotoisten perheiden erityistilanteista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Monimuotoiset perheet -verkosto

Perhejärjestöt: Järjestöjen rahoitusleikkaukset haittaavat ennaltaehkäisyä, syntyvyyttä sekä työn ja perheen yhteensovittamista12.4.2024 11:06:17 EEST | Tiedote

Monimuotoiset perheet –verkoston perhejärjestöt arvioivat, että järjestöjen rahoitusleikkauksilla voi olla arvaamattoman suuria ja pitkäkestoisia vaikutuksia. Vaikutukset voivat näkyä paitsi hyvinvoinnin heikkenemisenä ja sosiaalisina ongelmina myös syntyvyydessä, työelämässä, palveluiden laadussa ja vapaaehtoistyössä, jonka arvoksi on Suomessa laskettu 3 miljardia euroa vuosittain.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye