Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kysely: Melu häiritsee joka neljättä

Jaa

Helsingin kaupungin toteuttaman asukaskyselyn tulosten mukaan melu häiritsee vähintään jossain määrin joka neljättä. Vastaajia häiritsee päivällä yleisimmin autoliikenteen, rakennustyömaiden sekä kunnossapito- ja jakeluliikenteen aiheuttama melu.

Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Jussi Hellsten
Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Jussi Hellsten

Autoliikenteen melu häiritsee äärimmäisen paljon seitsemää prosenttia kyselyyn vastanneista. Nukkumista häiritsee useimmin kunnossapito- ja jakeluliikenteen melu. Reilua puolta vastaajista melu ei häiritse lainkaan. Raideliikenteen melu häiritsee harvaa. Kyselyn tuloksia voi tarkastella tästä linkistä.

Miellyttäviksi kaupungin ääniksi koetaan muiden muassa iloinen puheensorina ja erilaiset luonnon äänet, kuten linnunlaulu, aaltojen liplatus ja puiden humina.

”Vastaajat toivovatkin, että tiivistyvässä kaupungissa säilyy runsaasti hiljaisia viheralueita, joissa on mahdollisuus kuulla näitä luonnonääniä”, sanoo Anne Leppänen ympäristönsuojeluyksiköstä.

Epämiellyttäviksi ääniksi mainittiin esimerkiksi riitely ja möykkääminen, autojen ja moottoripyörien äänet sekä voimakkaat rakentamisen äänet.

Puolelle vastaajista asuinpaikan ääniympäristö oli tärkeä kriteeri asuinpaikkaa valittaessa. Vastaajat ovat halukkaita vaikuttamaan yhteiseen ääniympäristöön. Heistä puolet olisi valmis lisäämään polkupyöräilyä ja kävelyä, kolmannes olisi valmis vähentämään yksityisautoilua ääniympäristön parantamiseksi. Myös ajonopeuksien alentaminen ja nastarenkaiden vaihtaminen kitkarenkaisiin nähtiin suosittuna keinona melun vähentämiseksi.

Asukaskysely toteutettiin touko-kesäkuussa 2017 osana Helsingin kaupungin meluntorjunnan toimintasuunnitelman laatimista. Kyselyyn vastasi 849 ihmistä. Loppukuun aikana asukkailta toivotaan kommentteja meluntorjunnan toimenpideluonnoksista.

Työn etenemisestä ja osallistumismahdollisuuksista tiedotetaan sivulla www.hel.fi/meluntorjunta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektisuunnittelija
Anne Leppänen
p. 09 310 34366
anne.m.leppanen@hel.fi

Kuvat

Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Jussi Hellsten
Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Jussi Hellsten
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme