Kysely: Monet pitkäaikaissairaat haluaisivat maksaa lääkkeiden lähes 600 euron vuosiomavastuun osissa
Monet pitkäaikaissairaat ovat kiinnostuneita maksamaan lääkkeiden vuosiomavastuun osissa, selviää SOSTEn, Diabetesliiton, Reumaliiton ja Sydänliiton tuoreesta kyselystä. Kolme neljästä kyselyyn vastanneesta on kiinnostunut hyödyntämään mahdollisuutta lääkkeiden vuosiomavastuun maksamiseen pienemmissä osissa esimerkiksi kuukausilaskutuksella.
”Lääkkeiden omavastuusta aiheutuvan maksutaakan osittaminen olisi tärkeä uudistus, joka helpottaisi monen sairastavan alkuvuotta”, toteaa Reumaliiton vaikuttamistyön asiantuntija Maria Mattila.
Yli sadan euron kertaostos pitäisi voida maksaa osissa
SOSTE, Diabetesliitto, Reumaliitto ja Sydänliitto toteuttivat tammi-helmikuussa 2023 kyselyn, jossa kartoitettiin niiden jäsenten kiinnostusta reseptilääkkeiden vuosiomavastuun jaksotukseen. Vastauksia kyselyyn tuli 464. Liittojen jäseninä on paljon pitkäaikaissairauksia sairastavia ihmisiä.
Kyselyn vastaajista 43 prosenttia kannatti sitä, että summan voisi maksaa pienemmissä osissa, kun kertaostos on suuruudeltaan 100 euroa tai enemmän.
”Olisi erittäin hyvä, jos jo 100 eurosta alkaen pystyisi jakamaan laskua osiin, jottei käy niin että pienituloisena joudun tilanteeseen, jossa päätän, ostanko ruokaa ja tankkaanko autoa tai ostanko bussikortille kautta vai ostanko yhden lääkkeen”, kertoo kyselyyn vastannut henkilö avoimessa vastauksessaan.
50 euron alkuomavastuu saa kritiikkiä
Omavastuun osituksessa on huomioitava uudistuksen vaikutukset perustoimeentulotukea saaviin lääkkeiden käyttäjiin.
”Kokonaistoimeentulo ei saa kaikkein pienituloisimmilla heiketä, eikä oikeus toimeentulotukeen vaarantua lääkeomavastuun ositusmahdollisuuden myötä”, sanoo Diabetesliiton sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Laura Tuominen- Lozić.
Suomessa otettiin vuonna 2016 käyttöön Kela-korvauksien alkuomavastuu, minkä vuoksi korvauksia saa vasta, kun on itse maksanut korvauksen piiriin kuuluvista lääkkeistä 50 euroa.
Samalla peruskorvausprosenttia suurennettiin 35 prosentista 40 prosenttiin. Moni järjestöjen kyselyn vastaajista (12 %) kritisoi 50 euron alkuomavastuuta.
”Kyselyssä tuli esille, että pienituloisille jo 50 euron alkuomavastuu on suuri menoerä. Kasvavat elinkustannukset kärjistävät ongelmaa entisestään”, toteaa Sydänliiton yhteiskunnallisen vaikuttamisen koordinaattori Mikko Pousi.
Lääkkeiden käyttäjien omavastuut ovat Suomessa eurooppalaisittain korkeita. Järjestöjen tavoitteena on sairastuneiden kokonaismaksutaakan pienentäminen alentamalla lääkkeiden omavastuita ja yhdistämällä terveydenhuollon maksukatot.
”Lääkekaton maksun jakaminen osiin olisi askel oikeaan suuntaan ja helpottaisi paljon lääkkeitä käyttävien tilannetta”, toteaa SOSTEn erityisasiantuntija Mirjami Tran Minh.
Lisätietoja:
- vaikuttamistyön asiantuntija Maria Mattila, Reumaliitto maria.mattila@reumaliitto.fi, 044 768 0448
- sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Laura Tuominen-Lozić, Diabetesliitto laura.tuominen-lozic@diabetes.fi, 040 072 3655
- yhteiskunnallisen vaikuttamisen koordinaattori Mikko Pousi, Sydänliitto mikko.pousi@sydanliitto.fi, 044 333 9484
- erityisasiantuntija Mirjami Tran Minh, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, mirjami.tran@soste.fi, 040 704 0226
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on valtakunnallinen kattojärjestö, joka kokoaa yhteen yli 240 valtakunnallista sosiaali- ja terveysalan järjestöä ja yli 70 muuta toimijaa. SOSTEn tavoitteena on sosiaalisesti eheä, terve ja aidosti osallistuva yhteiskunta, jossa järjestöillä on vahva rooli. Sosiaali- ja terveysjärjestöissä toimii 1,3 miljoonaa jäsentä, 0,5 miljoonaa vapaaehtoista, 260 000 vertaistukijaa ja 50 000 ammattilaista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
Enemmistö eduskuntapuolueista kannattaa sosiaalitukien etuusehdotusta24.3.2023 06:00:00 EET | Tiedote
SOSTE ja Kela odottavat tulevalta hallitukselta toimia sosiaaliturvajärjestelmän selkeyttämiseksi. Yhtenä esityksenä on tarjottu etuusehdotusta, jolla asiakas saa tietoonsa kaikki ne etuudet, joihin hän on oikeutettu.
Vain kahdelta puolueelta täysi tuki maksuttomille terveyskeskuslääkärikäynneille16.3.2023 06:00:00 EET | Tiedote
Vain kaksi eduskuntapuoluetta yhdeksästä kannattaa täysin terveyskeskuslääkärikäyntien maksuttomuutta. SOSTEn tuoreessa kyselyssä ainoastaan SDP ja vasemmistoliitto antoivat aloitteelle täyden tuen.
Lähes kaikki eduskuntapuolueet kannattavat elintarvikkeiden terveysperusteista verotusta9.3.2023 06:00:00 EET | Tiedote
Peräti kuusi eduskuntapuoluetta yhdeksästä kannattaa terveysperusteisen veron käyttöönottoa ensi vaalikaudella. SOSTEn tuoreessa kyselyssä täyden kannatuksen aloitteelle antoivat kokoomus, kristillisdemokraatit, Liike Nyt, SDP, vasemmistoliitto sekä vihreät.
SOSTE: vaihtoehto leikkauslistoille – hyvinvointitalous seuraavan hallitusohjelman keskiöön!2.3.2023 13:00:00 EET | Tiedote
SOSTE esittää hyvinvointitalouden nostamista seuraavan hallitusohjelman keskiöön. SOSTE tuore julkaisu esittää hyvinvointitalouden hallinnan periaatteet ja konkreettisia toimenpiteitä, joiden avulla hyvinvointitalous nostetaan julkisen päätöksenteon ytimeen. SOSTEn pääekonomisti Anni Marttinen muistuttaa, että ”hyvinvointitalouden ohjausta tarvitaan, koska maailman kantokyky ei kestä nykyistä kulutusta ja ihmisten hyvinvointi jakautuu tällä hetkellä erittäin epätasaisesti”.
Sosiaaliturvakomitean aika uhkaa loppua - konkreettiset uudistukset käynnistettävä pikaisesti31.1.2023 14:27:41 EET | Tiedote
Sosiaaliturvakomitea on hyväksynyt välimietintönsä, joka sisältää 30 ehdotusta nykyisen sosiaaliturvajärjestelmän kehittämiseksi. Järjestöt ovat toivoneet, että järjestelmän osauudistukset olisi käynnistetty jo tällä hallituskaudella, mutta niihin ei sosiaaliturvauudistuksessa ole vielä päästy.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme