Potilasvakuutuskeskus

Kysely: Moni lääkäri kokee, että tarvitsee lisää potilasturvallisuuskoulutusta

Jaa
Potilasturvallisuuskoulutusta kokee tarvitsevansa lisää joka neljäs lääkäri tai lääketieteen opiskelija, käy ilmi Potilasvakuutuskeskuksen (PVK) potilasturvallisuuskyselyn tuloksista. Yli puolet kyselyyn vastanneista kertoo, että tarvitsee koulutusta jossain määrin.
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Potilasturvallisuuskoulutusta kertoo opintojen aikana saaneensa 331 vastaajaa, mikä on noin 63 prosenttia kaikista vastauksista. Nykyisessä työpaikassa potilasturvallisuuskoulutusta satunnaisesti on saanut 31 % ja säännöllisesti noin 12 %. Aiemmassa työpaikassa koulutusta on saanut 27 % vastaajista.

– Potilasvakuutuskeskus on mukana Lääkäripäivillä, jotta potilasvakuutusjärjestelmä tulee tutuksi terveydenhuollon ammattilaisille. Potilasvakuutuskeskuksessa toimii potilasturvallisuuslääkäri Maiju Welling, joka kiertää hoitopaikoissa kertomassa sattuneista potilasvahingoista ja siitä, miten niistä voidaan oppia osana hyvää potilasturvallisuuskulttuuria, sanoo korvauspäällikkö Elina Muukkonen Potilasvakuutuskeskuksesta.

Potilasvakuutuskeskus järjesti kyselyn Helsingin Lääkäripäivillä eli Lääkäri 2019 -tapahtumassa 9. –11.1.2019. Kyselyyn osallistui 569 vastaajaa, joista joka kolmas oli lääketieteen opiskelija. Noin 35 prosenttia vastaajista kertoo työskennelleensä lääkärinä vähintään 15 vuotta.

Vahinkojen läpikäynti on tutuin potilasturvallisuuskäytäntö

Kyselyn mukaan yleisimpiä potilasturvallisuuskäytäntöjä työpaikoilla ovat Läheltä piti -tilanteiden kirjaaminen ja sattuneiden vahinkojen läpikäynti, jotka olivat tuttuja noin 70 %:lle vastaajista. Tarkastuslistat mainitsi 40 % kyselyyn vastanneista. Haipro-ilmoituksen eli ilmoituksen vaaratapahtumasta tekee 46 % kyselyyn osallistunutta.

Potilasvahinkoepäilyistä keskustellaan potilaan kanssa

Vastaajilta kysyttiin Lääkäripäivillä myös, miten he menettele, jos potilaan hoidossa on tapahtunut hoitovirhe. Vastaajista 77 % kertoo käyvänsä asian läpi potilaan kanssa, kun potilas epäilee, että hänen hoidossaan on sattunut potilasvahinko. Noin 70 % kehottaa potilasta ottamaan yhteyttä potilasasiamieheen. Joka toinen kirjaa epäilyn potilasasiakirjoihin.

Kolmannes kyselyyn vastanneista kehottaa potilasta tekemään potilasvahinkoilmoituksen Potilasvakuutuskeskukseen.

– On hyvä, että potilasvahinkoepäilyt käydään läpi hoitopaikassa, jolloin potilas ja hoitohenkilökunta voivat keskustella ja moni epäselväksi jäänyt asia voi selvitä. Potilaan ohjaaminen potilasasiamiehen luokse on järkevää, sanoo Elina Muukkonen Potilasvakuutuskeskuksesta.

Henkilövahingon korvaukset ovat lääkärikunnan tiedossa

Noin 80 % Lääkäripäivillä PVK:n potilasturvallisuuskyselyyn vastanneesta kertoo tietävänsä, että Potilasvakuutuskeskus korvaa potilaalle aiheutuneen henkilövahingon. Joka viidennen vastauksen mukaan seurauksena potilasvahingosta on ammatinharjoittamisoikeuden menetys, rajoitus tai huomautus. Noin 18 % vastaajista ei tiedä, mitä seurauksia potilasvahingosta tulee.

Potilasvakuutuskeskus huolehtii keskitetysti terveydenhuollon yhteydessä aiheutuneiden henkilövahinkojen korvaamisesta potilasvahinkolain mukaisesti. PVK edistää potilasturvallisuutta tekemällä tutkimusta, laskelmia ja tilastoaineistoa. Keskuksen jäseniä ovat kaikki potilasvakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa. Järjestelmä on ollut lakisääteisenä vuodesta 1987 potilaiden ja hoitohenkilöstön turvana.

Lisätietoja
korvauspäällikkö Elina Muukkonen, Potilasvakuutuskeskus
puh. 040 4504 604, elina.muukkonen@vakuutuskeskus.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

korvauspäällikkö Elina Muukkonen, 
elina.muukkonen(@)vakuutuskeskus.fi, p. 040 4504 604

Kuvat

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Potilasvakuutuskeskus
Potilasvakuutuskeskus
Itämerenkatu 11-13
00180 Helsinki

Viestintä 040 450 4700http://www.pvk.fi

Potilasvakuutuskeskus (PVK) huolehtii keskitetysti terveydenhuollon yhteydessä aiheutuneiden henkilövahinkojen korvaamisesta potilasvahinkolain mukaisesti. PVK edistää potilasturvallisuutta tekemällä tutkimusta, laskelmia ja tilastoaineistoa. Keskuksen jäseniä ovat kaikki potilasvakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa. Järjestelmä on ollut lakisääteisenä vuodesta 1987 potilaiden ja hoitohenkilöstön turvana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Potilasvakuutuskeskus

BLOGI: Onko suomalainen terveydenhuolto kriisissä? - Potilasvahingot tarjoavat yhden näkymän nykytilaan26.3.2024 07:31:47 EET | Blogi

Terveydenhuollon asioista puhutaan sote-uudistuksen jälkimainingeissa kenties enemmän kuin koskaan aikaisemmin. On tärkeää hahmottaa terveydenhuollon nykyiset ja tulevat haasteet, jotta niihin löydetään ratkaisukeinot ja suomalaiset saavat jatkossakin hyvää ja turvallista hoitoa, kirjoittaa Potilasvakuuskeskuksen (PVK) johtaja Minna Plit-Turunen blogissaan.

Terveydenhuollon haasteet eivät näy potilasvahinkotilastoissa26.3.2024 07:30:53 EET | Tiedote

Vuonna 2023 potilasvahinkoilmoituksia jätettiin Potilasvakuutuskeskukselle noin 9 400. Edellisvuoden ilmoitusmäärä ylittynee hieman, kun rekisteröinnit täydentyvät tapausten käsittelyn edetessä. Tänään julkaistun vuosiraportin luvut kertovat vakiintuneesta tilanteesta potilasvahinkorintamalla, eivätkä terveydenhuollon ajankohtaiset haasteet ainakaan toistaiseksi näy potilasvahinkotilastoissa.

Vahingosta viisastuu - potilasvahingot osana potilasturvallisuustyötä18.1.2024 07:35:00 EET | Tiedote

Potilasvahingoista voi ja pitää oppia. Potilasvahinko tulisi ensisijaisesti nähdä mahdollisuutena tunnistaa toimintatapojen heikkouksia ja korjata niitä. Jokaisen vahinkotapahtuman yhteydessä on tärkeää tutkia, löytyykö taustalta syitä, joiden huomiointi voi vähentää vahinkoja tulevaisuudessa. Tuore ohjeistus kannustaa terveydenhuollon ammattilaisia oppimaan potilasvahingoista ja niiden taustalla piilevistä syistä.

Blogi | Ylilääkäri Lasse Rämö: ”Vahingon kärsineitä potilaita kohdeltava tasavertaisesti”20.11.2023 07:30:00 EET | Blogi

Potilaan hoitoon ja sairaustilojen arviointiin liittyy aina riskejä: joko ei huomata olennaisia asioita potilaan tilassa, ja hoito ajautuu niin sanotusti väärille raiteille, tai asianmukaisestikin tehty diagnoosi ja annettu hoito eivät johda toivottuun lopputulokseen. Vaikka me kaikki potilastyössä toimivat haluamme potilaille parasta mahdollista lopputulosta, tulee hoitoprosesseissa siitä huolimatta vastaan tilanteita, jotka vievät hoitoa ei-toivottuun suuntaan, kirjoittaa Potilasvakuutuskeskuksen ylilääkäri Lasse Rämö blogissaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye