Potilasvakuutuskeskus

Kysely: Moni lääkäri kokee, että tarvitsee lisää potilasturvallisuuskoulutusta

Jaa

Potilasturvallisuuskoulutusta kokee tarvitsevansa lisää joka neljäs lääkäri tai lääketieteen opiskelija, käy ilmi Potilasvakuutuskeskuksen (PVK) potilasturvallisuuskyselyn tuloksista. Yli puolet kyselyyn vastanneista kertoo, että tarvitsee koulutusta jossain määrin.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Potilasturvallisuuskoulutusta kertoo opintojen aikana saaneensa 331 vastaajaa, mikä on noin 63 prosenttia kaikista vastauksista. Nykyisessä työpaikassa potilasturvallisuuskoulutusta satunnaisesti on saanut 31 % ja säännöllisesti noin 12 %. Aiemmassa työpaikassa koulutusta on saanut 27 % vastaajista.

– Potilasvakuutuskeskus on mukana Lääkäripäivillä, jotta potilasvakuutusjärjestelmä tulee tutuksi terveydenhuollon ammattilaisille. Potilasvakuutuskeskuksessa toimii potilasturvallisuuslääkäri Maiju Welling, joka kiertää hoitopaikoissa kertomassa sattuneista potilasvahingoista ja siitä, miten niistä voidaan oppia osana hyvää potilasturvallisuuskulttuuria, sanoo korvauspäällikkö Elina Muukkonen Potilasvakuutuskeskuksesta.

Potilasvakuutuskeskus järjesti kyselyn Helsingin Lääkäripäivillä eli Lääkäri 2019 -tapahtumassa 9. –11.1.2019. Kyselyyn osallistui 569 vastaajaa, joista joka kolmas oli lääketieteen opiskelija. Noin 35 prosenttia vastaajista kertoo työskennelleensä lääkärinä vähintään 15 vuotta.

Vahinkojen läpikäynti on tutuin potilasturvallisuuskäytäntö

Kyselyn mukaan yleisimpiä potilasturvallisuuskäytäntöjä työpaikoilla ovat Läheltä piti -tilanteiden kirjaaminen ja sattuneiden vahinkojen läpikäynti, jotka olivat tuttuja noin 70 %:lle vastaajista. Tarkastuslistat mainitsi 40 % kyselyyn vastanneista. Haipro-ilmoituksen eli ilmoituksen vaaratapahtumasta tekee 46 % kyselyyn osallistunutta.

Potilasvahinkoepäilyistä keskustellaan potilaan kanssa

Vastaajilta kysyttiin Lääkäripäivillä myös, miten he menettele, jos potilaan hoidossa on tapahtunut hoitovirhe. Vastaajista 77 % kertoo käyvänsä asian läpi potilaan kanssa, kun potilas epäilee, että hänen hoidossaan on sattunut potilasvahinko. Noin 70 % kehottaa potilasta ottamaan yhteyttä potilasasiamieheen. Joka toinen kirjaa epäilyn potilasasiakirjoihin.

Kolmannes kyselyyn vastanneista kehottaa potilasta tekemään potilasvahinkoilmoituksen Potilasvakuutuskeskukseen.

– On hyvä, että potilasvahinkoepäilyt käydään läpi hoitopaikassa, jolloin potilas ja hoitohenkilökunta voivat keskustella ja moni epäselväksi jäänyt asia voi selvitä. Potilaan ohjaaminen potilasasiamiehen luokse on järkevää, sanoo Elina Muukkonen Potilasvakuutuskeskuksesta.

Henkilövahingon korvaukset ovat lääkärikunnan tiedossa

Noin 80 % Lääkäripäivillä PVK:n potilasturvallisuuskyselyyn vastanneesta kertoo tietävänsä, että Potilasvakuutuskeskus korvaa potilaalle aiheutuneen henkilövahingon. Joka viidennen vastauksen mukaan seurauksena potilasvahingosta on ammatinharjoittamisoikeuden menetys, rajoitus tai huomautus. Noin 18 % vastaajista ei tiedä, mitä seurauksia potilasvahingosta tulee.

Potilasvakuutuskeskus huolehtii keskitetysti terveydenhuollon yhteydessä aiheutuneiden henkilövahinkojen korvaamisesta potilasvahinkolain mukaisesti. PVK edistää potilasturvallisuutta tekemällä tutkimusta, laskelmia ja tilastoaineistoa. Keskuksen jäseniä ovat kaikki potilasvakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa. Järjestelmä on ollut lakisääteisenä vuodesta 1987 potilaiden ja hoitohenkilöstön turvana.

Lisätietoja
korvauspäällikkö Elina Muukkonen, Potilasvakuutuskeskus
puh. 040 4504 604, elina.muukkonen@vakuutuskeskus.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

korvauspäällikkö Elina Muukkonen, 
elina.muukkonen(@)vakuutuskeskus.fi, p. 040 4504 604

Kuvat

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Potilasvakuutuskeskus
Potilasvakuutuskeskus
Itämerenkatu 11-13
00180 Helsinki

Viestintä 040 450 4700http://www.pvk.fi

Potilasvakuutuskeskus (PVK) huolehtii keskitetysti terveydenhuollon yhteydessä aiheutuneiden henkilövahinkojen korvaamisesta potilasvahinkolain mukaisesti. PVK edistää potilasturvallisuutta tekemällä tutkimusta, laskelmia ja tilastoaineistoa. Keskuksen jäseniä ovat kaikki potilasvakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa. Järjestelmä on ollut lakisääteisenä vuodesta 1987 potilaiden ja hoitohenkilöstön turvana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Potilasvakuutuskeskus

Potilasvakuutuskeskus mukana selvittämässä suomalaista potilasturvallisuutta24.6.2020 09:45:41 EESTUutinen

Suomessa on aloitettu hanke, joka selvittää tilannekuvaa potilas- ja asiakasturvallisuudesta. Vaasan sairaanhoitopiirin johtamassa hankkeessa on mukana myös Potilasvakuutuskeskus, jossa sitä edustaa potilasturvallisuuslääkäri Maiju Welling. ”Suomessa tehdään paljon hienoa potilasturvallisuustyötä. Toisaalta turvallisuusjohtamisjärjestelmät ja turvallisuuskulttuuri sosiaali- ja terveydenhuollossa ovat vasta kehitteillä. On tärkeää saada kattavaa tietoa turvallisuuden nykytasosta ja valita kehityskohteet jatkossa tutkitun tiedon perusteella. Lisäksi yhteinen mittaamisen malli mahdollistaa organisaatioiden välisen vertailun. Potilasvakuutuskeskuksessa keskeisenä tavoitteena on ennaltaehkäistä vahinkoja tiedon ja oppimisen kautta, ja olemme innolla mukana tässä hankkeessa”, Welling kuvailee. Hankkeessa selvitetään, minkälaisia potilas- ja asiakasturvallisuuden tilaa kuvaavia indikaattoreita on käytössä terveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluissa Suomessa sekä muissa maissa. Lisäksi sel

Potilasvakuutuskeskukselle ilmoitettiin 4 959 uutta vahinkotapausta tammi–kesäkuussa2.9.2019 07:15:00 EESTTiedote

Vuoden 2019 kuuden ensimmäisen kuukauden aikana Potilasvakuutuskeskukselle (PVK) ilmoitettiin 4 959 vahinkotapausta, mikä on 680 ilmoitusta enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona. Potilasvakuutuskeskus teki ratkaisun 4 822 ilmoitetun vahingon korvattavuudesta ja näistä 1 106 sai myönteisen korvauspäätöksen. Korvauksia maksettiin yhteensä 20,2 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme