Aluehallintovirasto

Kysely: oppilashuollon tarve on lisääntynyt peruskouluissa koronavirusepidemian aikana

Jaa

Etenkin kuraattoripalveluiden tarve on kasvanut kouluissa. Psykologi- ja lääkäripalveluiden saatavuus taas on heikointa. Koronavirustilanteen poikkeusjärjestelyt ovat heijastuneet kouluterveydenhuollon resursseihin ja oppilaiden tuen tarpeeseen.

Aluehallintovirastojen ja opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) tiedote

Aluehallintovirastojen ja opetus- ja kulttuuriministeriön tekemästä kyselystä käy ilmi, että oppilashuollon palveluiden tarve on kasvanut suuressa osassa kuntia koronavirusepidemian aikana. Kysely tehtiin kunnille ja yksityisille opetuksen järjestäjille viikolla 41.

Yhteensä 67 % kyselyn vastaajista arvioi kuraattoripalveluiden tarpeen lisääntyneen tai lisääntyneen merkittävästi aiempiin syksyihin nähden. Psykologipalveluiden kohdalla vastaava luku on 53 %, terveydenhoitajapalveluiden kohdalla 47 % ja lääkäripalveluiden kohdalla 28 %.

Vastaajat arvioivat myös oppilashuollon palvelujen riittävyyttä tarpeeseen nähden. Lääkäri- ja psykologipalveluiden saatavuus on heikointa: 58 % arvioi psykologipalveluiden olevan korkeintaan kohtalaisella tasolla, lääkäripalveluiden kohdalla vastaava luku on 56 %. Vastaajista 74 % arvioi kuraattoripalveluiden saatavuuden vähintään hyväksi, 76 % pitää terveydenhoitajapalveluiden saatavuutta vähintään hyvänä.

- Koronaepidemian aikana mielenterveyden ja oppimisen ongelmat ovat lisääntyneet ja tuen tarve on nyt tavallistakin suurempaa. On keskeistä, että kunnat pitävät kiinni oppilashuollon palveluiden riittävästä tasosta läpi epidemian. Jokaisen nuoren on saatava tarvitsemansa tuki, jotta epidemian jäljet onnistutaan pitämään mahdollisimman vähäisinä, opetusministeri Li Andersson sanoo.

Kyselyn vastauksissa nousevat esille muun muassa oppilaiden turvattomuuden kokemukset, aikuisen läsnäolon tarve ja poissaolojen lisääntyminen. Etenkin psykologipalveluja tarvitaan tällä hetkellä lisää. Kouluterveydenhuollossa puretaan syksyllä jonoja, jotka ovat syntyneet keväällä.

Etäopetukseen osallistuville oppilaille palveluja pystytään järjestämään etäyhteyksin monissa kunnissa. Etäyhteyksin järjestettävät palvelut ovat monipuolistaneet palvelutarjontaa ja ne voivat sopia paremmin osalle oppilaista.

Tiedonkeruuta jatketaan kyselyillä

Aluehallintovirastot ja opetus- ja kulttuuriministeriö keräsivät suomalaisilta perusopetuksen järjestäjiltä viikolla 41 koronavirustilanteeseen ja oppilashuoltoon liittyvää tietoa. Kyselyyn vastasi 206 kuntaa (vastausprosentti 70,1) ja 28 yksityistä perusopetuksen järjestäjää (vastausprosentti 37). Otosta voidaan pitää kuntien osalta edustavana ja yksityisten opetuksen järjestäjien osalta suuntaa antavana.

Kyselyjä on tehty opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille keväällä ja syksyllä 2020. Tiedonkeruuta jatketaan säännöllisillä kyselyillä loppuvuoden aikana. Seuraavan kerran opetuksen järjestämistä koskeva kysely toteutetaan viikolla 44. Tuoreimmat kyselyraportit päivitetään niiden valmistuttua avi.fi-verkkosivuille kohtaan Ajankohtaista / Korona – kuntaraportit.

Viikon 41 raportti: oppilashuolto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aluehallintovirastoissa:

Mari Kyllönen, opetustoimen ylitarkastaja, p. 0295 018 664
Anu Liljeström, ylitarkastaja, p. 0295 016 224
etunimi.sukunimi@avi.fi

Opetus- ja kulttuuriministeriössä:

Mika Puukko, opetusneuvos, p. 0295 330 032, mika.puukko@minedu.fi
Heli Nederström, opetusneuvos, p. 0295 330 122, heli.nederstrom@minedu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Beslut om offentliga tillställningar och allmänna sammankomster träder i kraft inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt den 5 augusti 202128.7.2021 15:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har fattat ett beslut som innebär att den för närvarande gällande begränsningen av sammankomster i huvudstadsregionen utökas till att gälla hela Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt från och med den 5 augusti 2021. Beslutet är i kraft till och med den 26 augusti 2021.

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland utökar begränsningarna av sammankomster till att gälla hela Egentliga Finland28.7.2021 14:06:53 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland har beslutat att utöka de nuvarande coronabegränsningarna enligt 58 § i lagen om smittsamma sjukdomar till att gälla alla kommuner i Egentliga Finland 9.7.–15.8.2021. Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster kan fortfarande ordnas inomhus och i avgränsade utomhusområden förutsatt att deltagarna i realiteten har möjlighet att hålla tillräckliga avstånd till varandra och att säkerheten kan garanteras för att förhindra covid-19-smitta. Begränsningen gäller tillställningar med fler än 10 deltagare inomhus och tillställningar med fler än 50 deltagare i avgränsade utomhusområden.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto laajentaa kokoontumisrajoitukset koko Varsinais-Suomeen28.7.2021 14:02:03 EEST | Tiedote

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt laajentaa tällä hetkellä voimassa olevat tartuntatautilain 58 §:n mukaiset koronarajoitukset koskemaan kaikkia Varsinais-Suomen kuntia. Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi edelleen järjestää sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa niin, että osallistujilla on tosiasiallisesti mahdollisuus säilyttää riittävä etäisyys toisiinsa ja turvallisuus voidaan varmistaa Covid-19 tartuntojen ehkäisemiseksi. Rajoitus koskee yli 10 sisätilaisuuksia ja yli 50 henkilön tilaisuuksia alueellisesti rajatussa ulkotilassa. Määräys on voimassa ajalla 29.7.–15.8.2021.

Kiihtymisvaiheessa olevien alueiden epidemiatilannetta selvitetään Itä-Suomessa – päätökset mahdollisista rajoituksista voimaan aikaisintaan ensi viikon alussa26.7.2021 16:07:48 EEST | Tiedote

Osassa Itä-Suomen aluehallintoviraston toimialueen sairaanhoitopiireissä koronatilanne on muuttunut nopeasti. Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä ilmoitti torstaina 22.7.2021 siirtyneensä kiihtymisvaiheeseen ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri totesi olevansa kiihtymisvaiheessa tänään 26.7.2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme