Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Kysely: Tahaton lapsettomuus voi olla miehen elämän suurin kriisi

Jaa
Tällä viikolla (2.–8.11.) vietetään miesten viikkoa, joka huipentuu sunnuntaina isänpäivään. Kaikki eivät kuitenkaan voi toiveistaan huolimatta juhlia isänpäivää. Joka viides mies kohtaa elämänsä aikana vaikeuksia saada lapsi. Simpukka-yhdistyksen toteuttaman kyselyn mukaan monet miehet kokevat tahattoman lapsettomuuden siihenastisen elämänsä vaikeimpana kriisinä.
Kuvituskuva, lähde Pixabay.
Kuvituskuva, lähde Pixabay.

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry haluaa miesten viikolla muistuttaa, että isyys ei ole itsestäänselvyys. Tahattomasti lapsettomia miehiä yhdistää usein vaikea kokemus siitä, että oma toive lapsesta ei ole täyttynyt. Simpukan tekemän kyselyn mukaan miehet kokevat lapsettomuuden edelleen stigmana ja tabuna, josta ei ole helppo puhua avoimesti. Elämässäni ei ole koskaan ollut näin pitkää (tässä vaiheessa vajaa neljä vuotta) jaksoa yhtämittaista surua. Tämä on elämäni suurin kriisi, kertoo kyselyyn vastannut mieshenkilö.

Lapsettomien yhdistys Simpukka selvitti verkkokyselyn avulla miehiltä, miltä lapsettomuus heistä tuntui. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 77 tahatonta lapsettomuutta kohdannutta miestä. Useat vastaajista kertoivat lapsettomuuden olevan siihenastisen elämän vaikein asia. Lapsettomuuden kokemus ulottui monelle elämänalueelle: pari- ja ystävyyssuhteisiin, töihin ja talouteen, elämäntapoihin ja elämän mielekkääksi kokemiseen. 

Lapsettomuuden kerrottiin aiheuttavan surun, häpeän, pelon ja näköalattomuuden tunteita. Lapsettomuuden myötä päivittäistä elämää kuormittivat myös mielialan vaihtelut. Moni vastaaja toi esiin lähipiirin lapsiperheellistymisen onnistumiseen liittyviä kateuden ja katkeruuden tunteita sekä muiden ihmisten ymmärryksen puutetta. Kyselyn mukaan monet ihmiset osasivat kohdata lapsettoman miehen myötätuntoisesti, mutta valitettavan usein kohtaamisiin liittyi ajattelemattomia kommentteja.

“Tullaan talkooapuun” “Ainahan voitte adoptoida” – kyselystä poimittuja kommentteja

Miehen kokemus jää usein näkymättömäksi

Miehet voivat tuntea olevansa hoitoprosessissa näkymättömiä. Vaikka yhä useammin miehet huomioidaan lapsettomuushoidoissa tasavertaisesti, löytyi edelleen kokemuksia, joissa hoitohenkilökunta sivuutti miespuolisen lapsettoman täysin. Kyselyn vastauksissa korostui tarve tasapuoliseen kohteluun, aitoon kohtaamiseen sekä miesten osallistamiseen ja voinnin tiedusteluun.

Lapsettomuuden kokemus toi kuitenkin mukanaan myös joitakin hyviäkin asioita. Yli puolet vastaajista kertoi lapsettomuuden kokemuksen vahvistaneen parisuhdetta. Lisäksi usea vastaaja kertoi lapsettomuuskokemuksen kasvattaneen heitä ihmisinä. Useampi kuin joka neljäs koki tulleensa empaattisemmaksi ja elämän tärkeysjärjestyksensä kirkastuneen.

Kysely vahvisti tietoa siitä, että miehet kärsivät tahattomasta lapsettomuudesta siinä missä naisetkin. Kaikki tahattomasti lapsettomat miehet eivät käy läpi lapsettomuushoitoja. Kumppanin puuttuminen on yhä yleisempi syy lapsettomaksi jäämiseen miehillä. Kaiken kaikkiaan kysely osoitti miesten kokevan tahattoman lapsettomuuden vaativana elämänkriisinä ja vaikeina tunteina, joka vaatii tasa-arvoisempaa huomioimista niin miesten läheisiltä, terveydenhuollon henkilöstöltä että koko yhteiskunnalta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäsuunnittelija Miika Rautiainen
045 7876 4464 miika@simpukka.info

Toiminnanjohtaja Johanna Repo
040 4808 676 johanna@simpukka.info

Kuvat

Kuvituskuva, lähde Pixabay.
Kuvituskuva, lähde Pixabay.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry
Kalevantie 7 C
33100 TAMPERE

+358 400 844 823http://www.simpukka.info/

Simpukka on kaikkien tahatonta lapsettomuutta kokevien ja heidän läheistensä yhdistys. Simpukan tavoitteena on, että tahattomasti lapsettomat voivat yhteiskunnassa hyvin.

Tiedämme, miltä lapsettomuus tuntuu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Väestöliitto, Monimuotoiset perheet -verkosto ja Simpukka ry: Syntyvyyden kasvu vaatii yhteiskunnan tukea26.1.2023 11:21:53 EET | Tiedote

Väestöliitto, Monimuotoiset perheet -verkosto ja Simpukka ry vaativat yhteiskunnalta voimakasta satsaamista lapsiperheellistymisen tukemiseen. Ei-kaupallisen sijaissynnytyksen salliminen, julkisen terveydenhuollon tarjoamien hedelmöityshoitojen resurssien lisääminen ja lapsettomuuden hoitopolkuun kuuluva psykososiaalinen tuki tekisivät lapsiperheellistymisen mahdollisuuksista yhdenvertaisemmat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme