Sitra

Kysely: Tulevaisuus kiinnostaa kaikkia – suomalaisten toiveyhteiskunta on tasa-arvoinen ja ympäristöystävällinen

Jaa
Tulevaisuus kiinnostaa lähes kaikkia suomalaisia. Sitran Tulevaisuusbarometrin mukaan suomalaisten enemmistö ajattelee, että tulevaisuuteen voi vaikuttaa, mutta hieman harvempi tietää miten.
Kuva: Minna Hemmilä, Sitra
Kuva: Minna Hemmilä, Sitra

Tulevaisuusbarometri-kyselyn mukaan tulevaisuus kiinnostaa miltei kaikkia suomalaisia (88 prosenttia). Vain 8 prosenttia vastasi kysymykseen "Millaisena näet tulevaisuuden?" vaihtoehdolla ”Ei kiinnosta, elän tätä päivää”.

"Pragmatismiin taipuvaisessa Suomessa on yllättävää, että tulevaisuus kiinnostaa näinkin paljon. H-syndroomasta, eli tulevaisuuden pitämisestä höttönä, hattarana tai haihatteluna,ei ole tietoakaan", sanoo Sitran ennakointi- ja strategiajohtaja Paula Laine.  

Selkeä enemmistö (83 %) on sitä mieltä, että meillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaiseksi tulevaisuus muodostuu. Selvästi harvempi (63 %) uskoo tietävänsä keinot, joilla voi vaikuttaa tulevaisuuteen. Merkittävin erottava tekijä tulevaisuusasenteissa on vastaajan kokemus toimeentulostaan: ne, jotka kokevat tulevansa toimeen hyvin, ovat kiinnostuneempia tulevaisuudesta, uskovat enemmän omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa ja suhtautuvat tulevaisuuteen innokkaammin kuin ne, jotka kokevat joutuvansa tinkimään lähes kaikesta. 

Suomalaiset tuntevat Tulevaisuusbarometrin mukaan megatrendit hyvin. Ilmastonmuutos ja luonnonvarojen ylikulutus on megatrendeistä tutuin ja se nähdään suurimpana uhkana. Ilmastonmuutos on myös noussut yhdeksi tärkeimmistä äänestyspäätökseen vaikuttavista asioista työllisyyden, koulutuksen ja sosiaaliturvauudistuksen vanaveteen. Megatrendeistä vähiten tuttu on kansainvälisen politiikan jännitteet ja demokratian haasteet, johon myös omat vaikutusmahdollisuudet koetaan vähäisiksi. Sen sijaan teknologiaan suomalaiset uskovat: teknologian nopeaan kehitykseen ja työelämän muutokseen liitetään eniten mahdollisuuksia. 

"Megatrendit tunnetaan, mutta niihin liitetään tällä hetkellä hieman enemmän uhkia kuin mahdollisuuksia. Tarvetta voisi siis olla toivoa luoville tulevaisuuksille. Näin vaalikeväänä hieman yllättää, että megatrendeistä vähiten ihmiset kokivat voivansa vaikuttaa politiikan ja demokratian haasteisiin", Laine pohtii. 

Tulevaisuuden kehityskulkuihin suomalaiset odottavat suuria muutoksia kaikilta yhteiskunnan toimijoilta, etenkin valtionhallinnolta, kunnilta ja kaupungeilta sekä yrityksiltä. Kolmesta megatrendistä ilmastonmuutokseen ja luonnonvarojen ylikulutukseen vastaamiseksi odotetaan kaikilta toimijoilta suurimpia muutoksia. 

Tulevaisuusbarometrissä suomalaisilta kysyttiin myös kolmea tärkeintä asiaa, joiden vastaajat toivoisivat yhteiskunnassa toteutuvan pitkällä aikajänteellä. Suomalaisten toivomassa tulevaisuudessa korostuvat pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan arvot, kuten tasa-arvo, oikeudenmukaisuus ja suvaitsevaisuus. Toivottavassa tulevaisuudessa myös ilmastonmuutos on otettu vakavasti ja pysäytetty, työllisyys ja toimeentulo on turvattu ja koulutus sekä osaaminen ovat korkealla tasolla. 

Tulevaisuusbarometri-kyselyllä selvitettiin, minkälaisia asenteita suomalaisilla on tulevaisuutta kohtaan, miten tulevaisuuden kehityssuunnat tunnetaan, kenen pitäisi tulevaisuuteen vaikuttaa ja mitä suomalaiset tulevaisuudelta toivovat. Verkkokyselyn toteutti tammikuussa Kantar TNS ja siihen vastasi yli 2000 suomalaista 15–84-vuotiasta ihmistä. 

Kyselyn tulokset sekä kyselyn pohjalta kirjoitettu selvitys Tulevaisuusbarometri 2019 – Millaisena suomalaiset näkevät tulevaisuuden? julkaistaan kansainvälisenä tulevaisuuspäivänä 1.3. Sitran verkkosivuilla. Julkistustilaisuudessa klo 8.30-9.30 tuloksia ovat kommentoimassa toimittaja MaryanAbdulkarim, toimittaja Heikki Aittokoski (HS), apulaisprofessori Venla Bernelius (Helsingin yliopisto) ja digi- ja koulutusasioiden päällikkö Joonas Mikkilä (Suomen Yrittäjät).  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


Paula Laine, johtaja, ennakointi ja strategia
paula.laine@sitra.fi
+358 (294) 618 487

Katri Vataja, johtava asiantuntija, vaikuttavuusarviointi
katri.vataja@sitra.fi
+358 (294) 618 230

Anna Solovjew-Wartiovaara, asiantuntija, viestintä
anna.solovjew-wartiovaara@sitra.fi
+358 (294) 618 344

Kuvat

Kuva: Minna Hemmilä, Sitra
Kuva: Minna Hemmilä, Sitra
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sitra

Estland behandlar medborgarinitiativ upp till tre gånger snabbare än Finland - Sitra jämför Finlands och Estlands system för medborgarinitiativ21.3.2024 07:12:21 EET | Tiedote

I Estland behandlas medborgarinitiativ inom den överenskomna tidsfristen, och det är enkelt att följa deras framsteg genom en enda tjänst. I Finland blir medborgarinitiativ allt populärare, men vårt system har utrymme för förbättringar. Enligt Sitras undersökning har Finland mycket att lära sig av Estlands flexibla system för medborgarinitiativ.

Virossa kansalaisaloitteet käsitellään jopa kolme kertaa nopeammin kuin Suomessa – Sitra vertaili Suomen ja Viron kansalaisaloitejärjestelmiä21.3.2024 07:12:21 EET | Tiedote

Virossa kansalaisaloitteet käsitellään sovitussa määräajassa ja aloitteiden etenemistä on kätevä seurata yhden palvelun kautta. Suomessa kansalaisaloitteiden suosio kasvaa, mutta järjestelmässämme on kehittämisen varaa. Sitran selvityksen mukaan Suomi voisi oppia Viron joustavasta kansalaisaloitejärjestelmästä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye