Hyvinvointiala HALI ry

Kysely: Yksityisen varhaiskasvatuksen toimintaedellytykset vaarassa

Jaa

HALIn johtaja painottaa, että vastuu varhaiskasvatuksen tilasta on kunnilla, jotka ovat käyttäneet yksityistä varhaiskasvatusta säästökeinonaan. Alan tilanne on korjattava ja perheille on turvattava mahdollisuus valita itselleen parhaiten sopiva varhaiskasvatuspalvelu.

Kyselyssä tarkastelluissa viidessä kustannusluokassa kustannuskasvu on ollut keskimäärin 18,02 % viimeisen 12 kuukauden aikana.
Kyselyssä tarkastelluissa viidessä kustannusluokassa kustannuskasvu on ollut keskimäärin 18,02 % viimeisen 12 kuukauden aikana.

Valtaosa yksityisen varhaiskasvatusalan toimijoista näkee toimintansa edellytysten olevan vaarassa tai heikentyneen. Asia selviää Hyvinvointiala HALI ry:n jäsenilleen teettämästä kyselystä. 

Tulosten mukaan lähes 91 prosenttia toimijoista kertoo toimintaedellytystensä heikentyneen (48,5 %) tai toiminnan jatkuvuuden olevan jopa vaarassa (42,4 %). 

Kyselyssä selvitettiin, miten kiihtyvä inflaatio on vaikuttanut varhaiskasvatustoimijoiden toimintaan ja kustannuksiin. Vastausten mukaan varhaiskasvatukselle tyypillisissä kustannusluokissa kustannukset ovat nousseet keskimäärin noin 18 prosenttia viimeisen 12 kuukauden aikana. Vaikutus on yli kaksinkertainen verrattuna esimerkiksi kuluttajahintaindeksin vuosimuutokseen (8,3 %) viimeisen 12 kuukauden aikana (lokakuu, Tilastokeskus).  

− Yksityinen varhaiskasvatus on jo valmiiksi vaikeuksissa, koska kuntien maksamat korvaukset yrityksille ja järjestöille ovat täysin riittämättömät. Kunnat hankkivat palveluja yrityksiltä ja järjestöiltä, mutta paikoin palvelusetelin arvoa ei ole korjattu moneen vuoteen, sanoo HALIn johtaja Arja Laitinen.  

Vastuu koko varhaiskasvatusalan vakavasta tilanteesta on kunnilla. Ne ovat käyttäneetyksityistä varhaiskasvatusta säästökeinonaan ja ajaneet alan yritykset ja järjestöt ahtaalle, hän jatkaa.  

Kyselyn perusteella toimijoiden mahdollisuudet reagoida tilanteeseen ovat hyvin joustamattomat. Kyselyyn vastanneista 78,8 prosenttia kertoo, ettei heidän toiminta-alueellaan ole korotettu palvelusta maksettavaa hintaa inflaation vuoksi. Palvelusetelillä palvelua tuottavista (n=24) 75 prosenttia kertoo kunnan korottavan palvelusetelin arvoa harvemmin kuin kerran vuodessa. 

Henkilöstöpula on yksi alan vaikeimpia ongelmia. Vastaajista lähes joka kolmas kertoo, että ylitöiden käyttö on lisääntynyt viimeisen kuuden kuukauden aikana. Uusia varhaiskasvatuksen opettajia on ollut hankala saada palkattua. Joka viidesvastaajista, joilla on ollut rekrytointitarve viimeisen kuuden kuukauden aikana (n=28), kertoo, että he eivät ole saaneet kelpoisia hakijoita palkatuksi.  

Yksityinen varhaiskasvatus voi loppua täysin, jos sen toiminnan edellytykset eivät parane. Kuntien on turvattava perheille riittävät varhaiskasvatuspalvelut, ja perheet ovat arvostaneet mahdollisuutta valita niistä itselleen parhaiten sopivin, Laitinen päättää. 

Hyvinvointiala HALI ry toteutti 17.10.2022–15.11.2022 kyselyn varhaiskasvatusta tuottaville jäsenilleen. Kyselyyn vastanneet 33 yritystä ja järjestöä työllistävät yhteensä 6 549 työntekijää ympäri Suomea. Tulokset on analysoitu saatujen vastausten painottamattomana keskiarvona mahdollisimman kattavan tilannekuvan antamiseksi.

 

Lisätiedot: 

 

Arja Laitinen  

johtaja, hoiva ja osaaminen

040 868 0980

arja.laitinen@hyvinvointiala.fi

 

Tiina Kanerva 

ekonomisti

041 731 0678

tiina.kanerva@hyvinvointiala.fi

 

Hyvinvointiala HALI ry

Avainsanat

Kuvat

Kyselyssä tarkastelluissa viidessä kustannusluokassa kustannuskasvu on ollut keskimäärin 18,02 % viimeisen 12 kuukauden aikana.
Kyselyssä tarkastelluissa viidessä kustannusluokassa kustannuskasvu on ollut keskimäärin 18,02 % viimeisen 12 kuukauden aikana.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1550 jäsentä työllistävät 95 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme