Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Kyselytutkimus: Huhtikuussa suomalaiset tapasivat 75 prosenttia vähemmän ihmisiä kuin normaalisti

Jaa

Poikkeusolojen aikana suomalaiset ovat tavanneet keskimäärin 75 prosenttia vähemmän muita ihmisiä kuin normaalisti. Tämä selviää THL:n teettämästä kyselystä, jossa tutkittiin, kuinka paljon koronaviruksen tarttumista mahdollistavat ihmisten väliset tapaamiset vähenivät huhtikuussa.

Aikuisilla keskimäärin vain 2,5 tapaamista päivässä

Tutkimusviikolla aikuisilla oli keskimäärin 2,5 tapaamista päivässä. Suurin osa (78 %) vastaajista kertoi tavanneensa kolme ihmistä tai vähemmän. Tutkimuksen vanhimmassa ikäluokassa eli 70-79-vuotiailla päivittäisten tapaamisten määrä oli vain puolet työikäisiin verrattuna. Ihokontakteja, jotka sisälsivät esimerkiksi halauksia tai suudelmia, oli keskimäärin 0,78 ihmisen kanssa päivässä.

Uudellamaalla asuvilla tapaamisia oli lähes 15 prosenttia vähemmän kuin muualla maassa. Tapaamisten määrissä ei ollut eroja sukupuolten välillä.

Tapaamiset vähenivät merkittävästi aikaisempaan verrattuna

Uuden tutkimuksen tietoja verrattiin vuonna 2005 normaalioloissa tehdyn Polymod-tutkimuksen vastaaviin tuloksiin. Tapaamisten määrät olivat nyt keskimäärin 75 prosenttia pienempiä aiemman tutkimuksen tietoihin verrattuna. Molemmat tutkimukset toteutettiin samankaltaisesti, mikä mahdollistaa vertailun.

Ihokontaktien määrä väheni eniten 70–79-vuotiaden ikäryhmässä ja vähiten alle 10 vuotiaiden ikäryhmässä. Eniten ihokontaktejaan olivat vähentäneet ikääntyneet, jopa 85 prosenttia.

”Koronaviruksen tartuttavuusluku on Suomessa ollut huhtikuussa alle yhden. Tutkimuksessa todettu kontaktien vähentyminen selittää hyvin tätä havaintoa epidemian hidastumisesta”, sanoo tutkimuksesta vastaava professori Kari Auranen.

Tutkimuksessa kysyttiin vastaajan yhden päivän aikana tapaamien henkilöiden määrää

Kyselyn toteutti Taloustutkimus 21.–25. huhtikuuta. Kyselyyn osallistui 1175 iältään 18–79-vuotiasta henkilöä eri puolilta Suomea. Lisäksi tietoja saatiin 165 lapsesta, jotka asuivat vastaajien kanssa samassa taloudessa.

Tutkimuksessa kysyttiin vastaajan yhden viikonpäivän aikana tapaamien henkilöiden lukumäärää ja ikää. Tapaaminen tarkoitti sitä, että vastaaja oli vaihtanut ainakin muutaman sanan lähekkäin kohtaamansa ihmisen kanssa. Jokainen tavattu henkilö merkittiin vain kerran. Lisäksi kysyttiin, oliko kyseessä ihokontakti tai esimerkiksi urheiluun liittyvä lähikontakti.

Lisätietoja

Ajankohtaista koronaviruksesta

Kari Auranen
professori
Turun yliopisto
p. 029 450 4320
kajuaur(at)utu.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000http://www.thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Coronavirus i avloppsvatten i Helsingfors och Åbo, men inte i andra uppföljningsobjekt2.6.2020 13:30:00 EESTTiedote

THL:s avloppsvattenundersökning har hittat coronavirus i avloppsvatten i Helsingfors och Åbo. Däremot har inga tecken på virus hittats i prover som samlats in i Tammerfors, Kuopio och Uleåborg. THL:s laboratorium för vattenmikrobiologi i Kuopio började i april–maj använda en undersökningsmetod för att fastställa mängden av coronavirusets RNA, dvs. virusets arvsmassa, i prover som samlats in från avloppsreningsverk. Nu har man de första resultaten från undersökningen.

Koronavirusta Helsingin ja Turun jätevesissä, mutta ei muissa viikkoseurantakohteissa2.6.2020 13:30:00 EESTTiedote

Helsingin ja Turun jätevesistä on löytynyt koronavirusta, selviää THL:n jätevesitutkimuksesta. Sen sijaan Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa kerätyistä näytteistä ei ole löytynyt viitteitä viruksesta. THL:n vesimikrobiologian laboratoriossa Kuopiossa otettiin huhti-toukokuussa käyttöön tutkimusmenetelmä, jolla pystytään määrittämään koronaviruksen RNA:n, eli viruksen geeniperimän, määrä jätevedenpuhdistamoilta kerätyistä näytteistä. Nyt tutkimuksesta on saatu ensimmäisiä tuloksia.

Terveydenhuollon maksukattojen yhdistäminen hyödyttäisi ikääntyneitä ja pienituloisia, muttei toisi helpotusta alkuvuoden maksutaakkaan28.5.2020 02:00:00 EESTTiedote

Terveydenhuollon maksukattojen yhdistäminen helpottaisi eniten sairastaville, ikääntyneille ja pienituloisille kotitalouksille koituvaa vuosittaista maksurasitetta, kertoo THL:n ja Kelan tuore selvitys. Maksukatto tarkoittaa summaa, jonka täytyttyä terveydenhuollon palvelut, matkat tai reseptilääkkeet ovat asiakkaalle sinä vuonna lähes maksuttomia. Suomessa on tällä hetkellä käytössä kolme maksukattoa eri maksuille: lääkekatto Kela-korvatuista reseptilääkkeistä maksetuille omavastuuosuuksille (577,66 €/v) asiakasmaksukatto julkisen terveydenhuollon asiakasmaksuille (683 €/v) matkakatto terveyteen liittyvien matkojen kustannuksille (300 €/v). Maksukattojen tarkoituksena on hillitä kotitalouksille kertyviä vuosittaisia terveysmenoja. Kattojen yhdistämistä on usein ehdotettu keinoksi pienentää eniten sairastaville ja pienituloisille kotitalouksille koituvia kuluja. THL ja Kela selvittivät, miten edellä mainittujen kolmen maksukaton yhdistäminen eri tavoilla vaikuttaisi kotitalouksien toim

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme