EHYT

Kyselytutkimus: Suomalaiset haluavat tietää nykyistä paremmin mitä alkoholijuomat sisältävät

Jaa

64 prosenttia alkoholia käyttävistä suomalaisista on sitä mieltä, että alkoholijuomien etiketeissä ja pakkauksissa pitäisi olla samanlaiset tuotetiedot kuin elintarvikkeissa, kertoo EHYT ry:n Kantar TNS:llä teettämä kyselytutkimus. Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten näkemyksiä alkoholijuomien etiketti- ja pakkausmerkinnöistä.

Kuluttajalla on oikeus tietää, mitä hänen ostamansa elintarvikkeet, juomat ja muut tuotteet sisältävät. Alkoholijuomien kohdalla tämä ei toteudu, koska tiedot niin valmistusaineista kuin energiasisällöistä puuttuvat suuresta osasta pakkauksia.

- Jos kuluttajille annettaisiin täydelliset tuotetiedot, he pystyisivät tekemään tietoon perustuvia ostopäätöksiä. Lisäksi he tietäisivät nykyistä paremmin, mihin rahansa käyttävät, sanoo Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n talous- ja hallintojohtaja Kari Vuorinen.

Kyselyssä 70 prosenttia naisista ja 79 prosenttia alle 25-vuotiaista vastasi, että alkoholijuomien etiketeissä ja pakkauksissa tulisi olla samankaltaiset tuotetiedot kuin elintarvikkeissa. Opiskelijat (79 %) ja akateemisesti koulutetut (75 %) kokivat merkinnät keskimääräistä tärkeämmäksi.

– Kuluttajat haluavat tietää, mitä juovat. Tässä on selvä viesti valmistajille, että tuotetiedot pitää olla nykyistä kattavammin esillä myös alkoholijuomissa, Vuorinen sanoo.

Alkoholijuomien pakkausmerkinnöiltä ei vaadita samaa tarkkuutta kuin elintarvikkeilta

EU:n asetus 1169/2011 elintarviketietojen antamisesta kuluttajille on muuttanut elintarvikkeiden merkintöjä koskevaa lainsäädäntöä huomattavasti. Se vaatii, että kaikkien elintarvikkeiden pakkauksissa esitetään ainesosa- ja ravintoarvotiedot.

- Valitettavasti tämä tiedonantovelvollisuus ei koske alkoholijuomia, jotka sisältävät enemmän kuin 1,2 tilavuusprosenttia alkoholia. Toivoisimme, että velvollisuus koskisi myös tätä vahvempia juomia, huomauttaa Vuorinen.

Valviran mukaan alkoholijuomien myyntipakkauksissa pitää olla muun muassa tieto allergioita ja intoleransseja aiheuttavista aineista ja tuotteista sekä alkoholipitoisuudesta. Niissä pitää olla myös makeutusaineiden käyttöön liittyvät merkinnät sekä varoitusmerkinnät koskien tiettyjä aineita, kuten kofeiinia. Ainesosaluettelon ja ravintoarvoilmoituksen lisääminen alkoholijuomien pakkauksiin ei ole pakollista.

Allergikot ja erikoisruokavaliota noudattavat huomioidaan huonosti

Kyselyyn vastanneista 56 prosenttia haluaisi alkoholijuomiin nykyistä paremmin esille merkinnät erityisruokavaliota noudattaville. Vastauksien perusteella erityisesti alle 25-vuotiaat (70 %) kokevat tämän tärkeäksi.

Nykyisin yhä useampi noudattaa erityisruokavaliota. Sekä terapeuttisten (allergia, laktoosi-intoleranssi, diabetes tai keliakia) että elämäntapaan liittyvien (kasvisruokavalio, painonhallinta) ruokavalioiden noudattaminen on lisääntynyt.

Vaikka yleisesti allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet on jo nyt ilmoitettava, niin myös lisäaineet voivat aiheuttaa yliherkkyysreaktion.

­– Nyt kuluttajat eivät voi tietää, mitä muita mahdollisia, tavallista tuntemattomampia allergeeneja tai omaan ruokavalioon sopimattomia ainesosia juoma sisältää, sanoo Vuorinen.

 

Kyselyn toteutti Kantar TNS Oy. Aineisto kerättiin 20.4. - 2.5.2018 Gallup Forumissa internetkyselynä. Kyselyyn vastasi 1 151 ihmistä, jotka kertoivat nauttivansa alkoholia ainakin joskus. Ryhmä edustaa maamme 18-74-vuotiaita (pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat). Tilastollinen virhemarginaali on noin + 2,9 prosenttiyksikköä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kari Vuorinen
Talous- ja hallintojohtaja
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
p. 050 336 7040
kari.vuorinen@ehyt.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

EHYT
EHYT
Elimäenkatu 27
00510 HELSINKI

ehyt@ehyt.fihttp://www.ehyt.fi

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Työ ulottuu lapsista ja nuorista työ- ja eläkeikäisiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Selvitys: Kasvattajat tarvitsevat enemmän tietoa nuuskasta ja nuuskakulttuurista 15.1.2019 10:00:00Tiedote

Nuorten nuuskan käyttö on 2010-luvulla tasaisesti lisääntynyt. Kasvattajien pitäisi olla nykyistä tietoisempia nuuskasta ja siihen liittyvistä ilmiöistä, jotta he voisivat puuttua asiaan, todetaan tuoreessa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n teettämässä Nuoret ja nuuska -selvityksessä. Se julkistetaan tiistaina 15.1. Helsingissä. Tilaisuudessa esitellään myös Syöpäjärjestöjen selvitystä Nuuska urheilun toimintaympäristössä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme