Helsingin yliopisto

Laadunvalvonta on elintärkeää myös solujen energiantuotannossa

Jaa

Tutkijat löysivät mitokondrioista virheenkorjausmekanismin, joka on elintärkeä mitokondrioiden hengitysketjun rakentumiselle ja solujen energiantuotannolle.

Kuva: Tyynismaa Lab
Kuva: Tyynismaa Lab

Mitokondriot tuottavat suuren osan solujen tarvitsemasta energiasta hengitysketjunsa avulla, jonka rakentamiseen ne tarvitsevat omaa proteiinituotantoa. Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnassa toimiva apulaisprofessori Henna Tyynismaan tutkimusryhmä on nyt löytänyt mitokondrioista ’laadunvalvonnan’ mekanismin, joka on välttämätön toimivan hengitysketjun rakentamisessa.

Tyynismaan ryhmä tutki mitokondrion entsyymiä, jonka tehtävä on liittää proteiinisynteesiä ohjaavaan siirtäjä-RNA-molekyyliin oikea aminohappo. Tutkimusryhmä osoitti yhteistyössä Kiinan tiedeakatemian ja Turun yliopiston tutkijoiden kanssa, että kyseinen entsyymi tekee luontaisesti virheitä ja liittää myös vääriä aminohappoja siirtäjä-RNA:han. Muodostuvien hengitysketjun proteiinien aminohappojärjestyksestä tulisi siis virheellinen, ellei entsyymillä olisi ylimääräistä mekanismia omien virheidensä korjaamiseksi.

– Havaitsimme, että tämä mitokondrion entsyymin virheenkorjausmekanismi on elintärkeä soluille: jo hiemankin vähentynyt korjausaktiivisuus vaikutti haitallisesti solun toimintaan. Aikaisemmin tämän mekanismin merkitystä mitokondrioille ei ole tiedetty, Tyynismaa kertoo.

Mitokondrion proteiinisynteesin häiriöt aiheuttavat monia erilaisia perinnöllisiä sairauksia. Myös tässä tutkimuksessa kohteena olleessa entsyymissä tunnetaan geenivirheiden aiheuttamia häiriöitä, jotka voivat johtaa joko imeväisikäisen vaikeaan sydänsairauteen tai varhaisessa aikuisiässä alkavaan aivosairauteen.

– Vielä ei kuitenkaan tiedetä, johtuvatko sairaudet entsyymin liian heikosta kyvystä liittää oikeita aminohappoja siirtäjä-RNA:han vai sen ongelmista virheenkorjauksessa. Entsyymin perusmekanismien parempi tuntemus auttanee jatkossa selvittämään geenivirheiden vaikutuksia, Tyynismaa toteaa.

Tutkimus on julkaistu Nucleic Acids Research -tiedelehdessä.

Lisätietoja:

Apulaisprofessori Henna Tyynismaa, Helsingin yliopisto
Sähköposti: henna.tyynismaa@helsinki.fi
Tyynismaa Lab

Viite: Taru Hilander, Xiao-Long Zhou, Svetlana Konovalova, Fu-Ping Zhang, Liliya Euro, Dmitri Chilov, Matti Poutanen, Joseph Chihade, En-Duo Wang, Henna Tyynismaa: Editing activity for eliminating mischarged tRNAs is essential in mammalian mitochondria. Nucleic Acids Research. https://doi.org/10.1093/nar/gkx1231

*************************
Ystävällisin terveisin

Päivi Lehtinen, tiedeviestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi  050 406 2043

Kuvat

Kuva: Tyynismaa Lab
Kuva: Tyynismaa Lab
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme