Jyväskylän yliopisto

Laaja tutkimus: Opettajien pedagogiset taidot merkittävä este tieto- ja viestintätekniikan käytölle opetuksessa

Jaa

Lähes kaikki ICILS Opettajapaneeli 2020 -tutkimukseen vastanneet opettajat olivat sitä mieltä, että etäopetuksen pedagogiikka poikkeaa lähiopetuksesta ja opettajat tarvitsevat uusia taitoja. Opettajien näkemykset tieto- ja viestintäteknologian käyttöä estävistä tekijöistä poikkeavat rehtorien näkemyksistä.

Pedagogiset esteet teknisiä merkittävämpiä

Opettajat ja TVT-vastuuhenkilöt nostivat merkittäviksi teknologian opetuskäyttöä estäviksi tekijöiksi opettajien pedagogisten taitojen sekä opetuksen valmisteluun tarvittavan ajan ja kannustimien riittämättömyyden. Tilanne verrattua vuoteen 2018 oli parantunut vain vähän.

Oppilaskäyttöön tarkoitettujen tietokoneiden määrä kouluissa on lisääntynyt vuodesta 2018. Silti hieman yli puolessa tutkimukseen osallistuneista kouluista laitteiden riittämättömyys oli ongelma ainakin jossain määrin. Rehtorit painottivat teknisten esteiden korjaamista enemmän kuin opettajien esille nostamien pedagogisten esteiden. Opettajien näkemykset tieto- ja viestintäteknologian käytön lähtökohdista heidän koulussaan olivat kuitenkin selvästi myönteisempiä loppuvuodesta 2020 kuin keväällä 2018.

Teknologian käytössä painottuu tiedottaminen

ICILS Opettajapaneeli 2020 -tutkimuksen mukaan rehtorit pitävät tieto- ja viestintäteknologiaan liittyvien taitojen ja sisältöjen opetusta tärkeänä ja odottavat opettajien hallitsevan näitä sisältöjä. Rehtorit edellyttivät koulunsa opettajilta erityisesti taitoa hyödyntää tieto- ja viestintäteknologiaa oppilaiden, vanhempien ja opettajien väliseen viestintään.

– Rehtoreiden painotuksilla on merkittävä rooli teknologian opetuskäytön tapojen ja sisältöjen kehittymisessä, ICILS-tutkimuksen koordinaattori Kaisa Leino painottaa. Tällä hetkellä esimerkiksi painotus monilukutaidon sisältöihin näyttää vähäiseltä, vaikka se on opetussuunnitelmassa laaja-alaisena kokonaisuutena. Samoin rehtoreiden ja opettajien näkemykset verkkoturvallisuuden opetuksen merkityksestä eroavat selvästi. Teknologia näyttäytyy vastausten perusteella enemmän tiedottamisen välineenä kuin pohtivan ja tutkivan oppimisen mahdollistajana, Leino listaa.

Opettajat kaipaavat lisää mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen

Hieman alle puolet opettajista kaipasi lisää mahdollisuuksia osallistua teknologian opetuskäytön osaamista tukeviin koulutuksiin. Koulujen TVT-vastuuhenkilöt näkivät opettajien koulutustarpeen vieläkin laajempana. Vuoteen 2018 verrattuna tilanne oli kuitenkin parantunut hieman. Opettajien ammatillinen kehittyminen toteutetaan tällä hetkellä pääasiassa omassa työyhteisössä, esimerkiksi muiden opetusta seuraten ja kollegoiden kanssa keskustellen. Myös erilaiset verkkokoulutukset olivat selvästi lisääntyneet.

– Opettajien osallistuminen oman työnsä kannalta olennaisiin koulutuksiin ja koulun TVT:n käytön kehittämiseen vähentää valmisteluun kuluvaa aikaa ja työn kuormittavuutta. Kyse on kuitenkin laajasti koulutuksen resurssoinnista, ei vain halusta, sillä vaikka koulutus olisi maksuton, se vaatii opettajalta aikaa ja usein tarvitaan myös sijainen, Leino toteaa.

Opettajien näkemyksiä ja koulujen lähtökohtia käyttää tieto- ja viestintäteknologiaa opetuksessa tarkasteltiin ICILS Opettajapaneeli 2020 -tutkimuksessa, johon osallistui yli 1300 opettajaa sekä rehtoreita ja koulujen TVT-vastuuhenkilöitä 144 koulusta ympäri Suomea. Tutkimukseen osallistuivat samat koulut ja opettajat kuin vuonna 2018 toteutettuun ICILS-tutkimukseen (Kansainvälinen nuorten monilukutaidon tutkimus; International Computer and Information Literacy Study). Suomessa tutkimuksen toteutti Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.


Lisätietoja

Yliopistotutkija Kaisa Leino, ICILS-tutkimuksen kansallinen koordinaattori, Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos, p. 040 805 4810, kaisa.j.leino@jyu.fi

Raportti:

Kaisa Leino, Eija Puhakka & Mikko Niilo-Rämä: Tieto- ja viestintäteknologia koulujen arjessa. ICILS Opettajapaneeli 2020 -tutkimuksen tuloksia.

Tutkimusraportti ja linkki julkistustilaisuuteen on saatavilla 2.11.2021 klo 14.00 ICILS-tutkimuksen verkkosivuilla https://ktl.jyu.fi/icils

Tutkimusraporttia voi tiedustella Kaisa Leinolta tai Kirsi Häkämieheltä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston asiantuntijat esittelevät vuoden Nobel-palkitut aiheet verkkolähetyksessä 7.12.1.12.2021 13:06:28 EET | Tiedote

Tieteen suurista saavutuksista kerrotaan ja keskustellaan jälleen Jyväskylän yliopiston Nobel-illassa tiistaina 7.12.2021. Tilaisuus on Jyväskylän kaupunginkirjastossa Minnansalissa kello 18-20, mukaan pääset ilmoittautumalla. Tilaisuutta voi seurata myös suorana verkkolähetyksenä sekä yliopiston että tapahtuman yhteistyökumppanin Keskisuomalaisen verkkosivuilla. Tilaisuuden juontaa tiedetoimittaja Mari Heikkilä, yleisö voi lähettää kysymyksiä jo ennakkoon. HUOM! Tapahtuma järjestetään Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tapahtumia koskevien ohjeiden mukaisesti, tiedot mahdollisista rajoituksista voivat päivittyä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme