Lääkäri- ja hoitajaopiskelijat Oulussa suhtautuvat myönteisesti terveydenhuollon digitalisaatioon
Terveydenhuollon sähköisistä työkaluista ja palveluista koulutusta saaneilla lääkäri- ja hoitajaopiskelijoilla on myönteiset asenteet terveysteknologian ja digitalisaation hyödyntämiseen terveydenhuollossa. Asenteissa ei hoitaja- ja lääkäriopiskelijoiden välillä ollut suuria eroja.
Digitalisaatio on nopeasti muuttamassa terveydenhuollon sektoria ja käytäntöjä. Tämä lisää tarvetta parantaa terveydenhuollon ammattilaisten taitoja teknologian käyttämisessä ja hyödyntämisessä.
Alan opiskelijoiden asenteita digitalisaatiota kohtaan ja taitoja käyttää teknologiaa selvitettiin heille osoitetulla kyselyllä keväällä 2021. Kyselyyn vastasi 64 hoitajaopiskelijaa Oulun ammattikorkeakoulusta ja 106 lääkäriopiskelijaa Oulun yliopistosta.
”Erot suhtautumisessa terveysteknologiaan olivat yllättävän pienet näiden kahden vastaajaryhmän välillä. Tuloksen pohjalta näyttää lupaavalta, että jatkossa voitaisiin edelleen yhdenmukaistaa sekä lääkäreille että hoitajille annettavaa terveydenhuollon sähköisten työkalujen ja telelääketieteen koulutusta”, sanoo tutkimuksesta julkaistun artikkelin pääkirjoittaja, suunnittelija ja terveyskeskuslääkäri, LL ja DI Paula Veikkolainen Oulun yliopiston lääketieteellisen kuvantamisen, fysiikan ja tekniikan tutkimusyksiköstä.
Sähköisten terveyspalvelujen (e-Health) koulutusta terveydenhuollon opiskelijoille on Oulussa järjestetty vuodesta 2016 lähtien. Vuodesta 2020 alkaen koulutusta on muokattu vastaamaan paremmin kansallisessa MEDigi-hankkeessa tuotettuja sisältöjä. Hankkeessa on tunnistettu 12 keskeistä e-Health -opetuksen sisältöaluetta, joilla uusia alan ammattilaisia tulisi kouluttaa.
Kyselyn tulosten perusteella opiskelijat paitsi suhtautuvat teknologiaan myönteisesti, arvioivat myös omat taitonsa sen soveltamiseen hyviksi. Teknologian avulla katsottiin voitavan parantaa hoitokäytäntöjä ja -tuloksia ja lisätä potilaiden sitoutumista omaan hoitoonsa.
Digitalisaation odotetaan lisäävän potilaiden osallistumista omaan hoitoonsa. Muutokseen suhtautumisessa oli kyselyn mukaan eroja hoitaja- ja lääkäriopiskelijoiden välillä. Hoitajat ovat valmiimpia tukemaan potilaiden osallistumista, kun taas lääkäriopiskelijat suhtautuvat siihen varauksellisemmin.
”Ero saattaa johtua siitä, että hoitajien opintoihin sisältyy paljon potilaiden ohjausta ja kouluttamista, kun taas lääkärikoulutuksessa keskitytään diagnostiikkaan ja oireiden hoitoon. Näiden kahden ammattiryhmän roolien ero näkyy myös työelämässä”, kertoo Veikkolainen.
Terveydenhuoltoalan opiskelijoiden asenteita teknologiaa kohtaan on tähän mennessä tutkittu hyvin vähän. Eri maissa tehtyjen selvitysten mukaan suhtautuminen vaihtelee. Veikkolaisen mukaan tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää kansallisessa alan koulutuksen kehittämisessä.
Tutkimus on julkaistu johtavassa lääketieteen informatiikan julkaisusarjassa International Journal of Medical Informatics.
Artikkeli:
Paula Veikkolainen, Timo Tuovinen, Erika Jarva, Anna-Maria Tuomikoski, Merja Männistö, Jarmo Pääkkönen, Teemu Pihlajasalo, Jarmo Reponen: e-Health Competence Building for Future Doctors and Nurses – Attitudes and Capabilities. Journal of Medical Informatics. https://doi.org/10.1016/j.ijmedinf.2022.104912
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
LL, DI Paula Veikkolainen, Oulun yliopisto, lääketieteellisen kuvantamisen, fysiikan ja tekniikan tutkimusyksikkö, sähköposti: Paula.Veikkolainen@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 040 7161 387, sähköposti: Tiina.Pistokoski@oulu.fi
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Kvanttilaskentaa lääkekehityksen ja talousanalyysien tueksi – merkittävä Business Finland-rahoitus kvanttiohjelmistojen tutkimukseen24.1.2023 09:05:00 EET | Tiedote
Oulun ja Jyväskylän yliopistot saivat rahoituksen 1,2 M€ yhteishankkeeseen, jossa tutkitaan kvanttilaskennan sovellutuksia, ohjelmointia, ohjelmistokehitystä. Tarkoituksena on muun muassa luoda tiekartta kvanttilaskennan hyödyntämiseen suomalaisessa yrityskentässä. Hankkeessa aiotaan kouluttaa Suomen ensimmäiset kvanttiohjelmoijat ja -ohjelmistokehittäjät.
”Täällä on merkitystä mihin sukuun synnyt, se vaikuttaa kaikkeen”23.1.2023 06:17:00 EET | Tiedote
Paikallinen historia ja kulttuuri vaikuttavat saamelaisalueen nuorten tulevaisuutta koskeviin valintoihin. Historiatietoisuudella ja kulttuurilla on keskeinen osa siinä, mitä nuoret tulevaisuudelta haluavat ja millaisiin elämänvalintoihin he päätyvät.
Saimaannorpan alkuperä yhä myyttisempi? Uudet tutkimustulokset yllättivät tutkijat23.1.2023 06:05:00 EET | Tiedote
Uusi tutkimus hämmentää käsityksiä saimaannorpan alkuperästä. Lisäksi tutkijat havaitsivat, että saimaannorpan geneettinen monimuotoisuus on laskenut 1900-luvulla ihmisen vaikutuksesta. Saimaannorpan evoluutiohistoriaa selvitettiin museonäytteiden DNA:sta Oulun yliopiston ja useiden muiden yliopistojen tutkimuksessa.
Miljoonarahoitus hampaiston ja pään alueen mobiilin kuvantamismenetelmän kehittämiseen19.1.2023 11:47:35 EET | Tiedote
Oulun yliopiston johtama kuvantamisen koko arvoketjun sisältävä konsortio on saanut rahoituksen yli viiden miljoonan euron hankkeelle uuden reunalaskentaa hyödyntävän, röntgensäteilyä käyttävän tomografisen kuvantamismenetelmän kehittämiseen.
Oulun yliopiston ensimmäinen arktinen strategia luo alueelle kestävää kehitystä19.1.2023 08:34:55 EET | Tiedote
Oulun yliopisto on luonut arktisen strategian, jonka julkistamistilaisuus pidetään tiistaina 24.1. kello 14-16.15 Tellus Stagella Linnanmaan kampuksella. Tilaisuuden avaa tutkimusrehtori Taina Pihlajaniemi. Strategiasta ja sen tavoitteista kertoo professori, johtaja Arja Rautio Oulun yliopiston Thule-instituutista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme