Oulun yliopisto

Lääkäri- ja hoitajaopiskelijat Oulussa suhtautuvat myönteisesti terveydenhuollon digitalisaatioon

Jaa

Terveydenhuollon sähköisistä työkaluista ja palveluista koulutusta saaneilla lääkäri- ja hoitajaopiskelijoilla on myönteiset asenteet terveysteknologian ja digitalisaation hyödyntämiseen terveydenhuollossa. Asenteissa ei hoitaja- ja lääkäriopiskelijoiden välillä ollut suuria eroja.

Digitalisaatio on nopeasti muuttamassa terveydenhuollon sektoria ja käytäntöjä. Tämä lisää tarvetta parantaa terveydenhuollon ammattilaisten taitoja teknologian käyttämisessä ja hyödyntämisessä.

Alan opiskelijoiden asenteita digitalisaatiota kohtaan ja taitoja käyttää teknologiaa selvitettiin heille osoitetulla kyselyllä keväällä 2021. Kyselyyn vastasi 64 hoitajaopiskelijaa Oulun ammattikorkeakoulusta ja 106 lääkäriopiskelijaa Oulun yliopistosta.

”Erot suhtautumisessa terveysteknologiaan olivat yllättävän pienet näiden kahden vastaajaryhmän välillä. Tuloksen pohjalta näyttää lupaavalta, että jatkossa voitaisiin edelleen yhdenmukaistaa sekä lääkäreille että hoitajille annettavaa terveydenhuollon sähköisten työkalujen ja telelääketieteen koulutusta”, sanoo tutkimuksesta julkaistun artikkelin pääkirjoittaja, suunnittelija ja terveyskeskuslääkäri, LL ja DI Paula Veikkolainen Oulun yliopiston lääketieteellisen kuvantamisen, fysiikan ja tekniikan tutkimusyksiköstä.

Sähköisten terveyspalvelujen (e-Health) koulutusta terveydenhuollon opiskelijoille on Oulussa järjestetty vuodesta 2016 lähtien. Vuodesta 2020 alkaen koulutusta on muokattu vastaamaan paremmin kansallisessa MEDigi-hankkeessa tuotettuja sisältöjä. Hankkeessa on tunnistettu 12 keskeistä e-Health -opetuksen sisältöaluetta, joilla uusia alan ammattilaisia tulisi kouluttaa.

Kyselyn tulosten perusteella opiskelijat paitsi suhtautuvat teknologiaan myönteisesti, arvioivat myös omat taitonsa sen soveltamiseen hyviksi. Teknologian avulla katsottiin voitavan parantaa hoitokäytäntöjä ja -tuloksia ja lisätä potilaiden sitoutumista omaan hoitoonsa.

Digitalisaation odotetaan lisäävän potilaiden osallistumista omaan hoitoonsa. Muutokseen suhtautumisessa oli kyselyn mukaan eroja hoitaja- ja lääkäriopiskelijoiden välillä. Hoitajat ovat valmiimpia tukemaan potilaiden osallistumista, kun taas lääkäriopiskelijat suhtautuvat siihen varauksellisemmin.

”Ero saattaa johtua siitä, että hoitajien opintoihin sisältyy paljon potilaiden ohjausta ja kouluttamista, kun taas lääkärikoulutuksessa keskitytään diagnostiikkaan ja oireiden hoitoon. Näiden kahden ammattiryhmän roolien ero näkyy myös työelämässä”, kertoo Veikkolainen.

Terveydenhuoltoalan opiskelijoiden asenteita teknologiaa kohtaan on tähän mennessä tutkittu hyvin vähän. Eri maissa tehtyjen selvitysten mukaan suhtautuminen vaihtelee. Veikkolaisen mukaan tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää kansallisessa alan koulutuksen kehittämisessä.

Tutkimus on julkaistu johtavassa lääketieteen informatiikan julkaisusarjassa International Journal of Medical Informatics.

Artikkeli:

Paula Veikkolainen, Timo Tuovinen, Erika Jarva, Anna-Maria Tuomikoski, Merja Männistö, Jarmo Pääkkönen, Teemu Pihlajasalo, Jarmo Reponen: e-Health Competence Building for Future Doctors and Nurses – Attitudes and Capabilities. Journal of Medical Informatics. https://doi.org/10.1016/j.ijmedinf.2022.104912

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

LL, DI Paula Veikkolainen, Oulun yliopisto, lääketieteellisen kuvantamisen, fysiikan ja tekniikan tutkimusyksikkö, sähköposti: Paula.Veikkolainen@oulu.fi

Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 040 7161 387, sähköposti: Tiina.Pistokoski@oulu.fi

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Kvanttilaskentaa lääkekehityksen ja talousanalyysien tueksi – merkittävä Business Finland-rahoitus kvanttiohjelmistojen tutkimukseen24.1.2023 09:05:00 EET | Tiedote

Oulun ja Jyväskylän yliopistot saivat rahoituksen 1,2 M€ yhteishankkeeseen, jossa tutkitaan kvanttilaskennan sovellutuksia, ohjelmointia, ohjelmistokehitystä. Tarkoituksena on muun muassa luoda tiekartta kvanttilaskennan hyödyntämiseen suomalaisessa yrityskentässä. Hankkeessa aiotaan kouluttaa Suomen ensimmäiset kvanttiohjelmoijat ja -ohjelmistokehittäjät.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme