Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry

Lääkäriliitto: Sote-uudistusta valinnanvapauksineen vietävä eteenpäin

Jaa

Lääkäriliitto näkee sote- ja maakuntauudistuksen eteenpäinviemisen välttämättömänä. Liiton mielestä myös valinnanvapauslainsäädäntö pitää toteuttaa osana uudistusta. Nyt lausuntokierroksella ollutta lakiehdotusta pitää kuitenkin yksinkertaistaa ja selkeyttää.

Lääkäriliiton mielestä keskeisintä on mahdollisuus valita perustason palveluntuottaja eli sote-keskus ja suunhoidon yksikkö. Liiton mielestä palveluntuottajan uudelleenvalinnanmahdollisuus tulee olla vähintään puolivuosittain. Liitto kuitenkin kehottaa miettimään, tarvitaanko lakisääteisiä määräaikoja uudelleenvalinnalle ollenkaan.

Lääkäriliitto ei pidä realistisena lakisääteistä velvoitetta siitä, että kaikkien sote-keskusten palveluvalikoimaan tulisi mm. sisätautien, lastentautien, geriatrian ja silmätautien konsultaatioita ja vastaanottopalveluja. Se suosisi suuria yksityisiä palveluntuottajia, johtaisi tuotantoyksikköjen koon kasvuun ja palvelujen keskittymiseen väestökeskittymiin. Liiton mielestä maakunnille tulee jättää päätäntävaltaa tarkoituksenmukaisten palvelukokonaisuuksien määrittelyyn.

Lääkäriliiton mielestä lakisääteisesti velvoittava asiakasseteli on epätarkoituksenmukainen. Velvoittavana järjestelmä on byrokraattinen ja vaikeasti ymmärrettävä. Se voi pahimmillaan pirstoa erikoissairaanhoidon kokonaisuutta vaarantaen mm. ympärivuorokautisen päivystyksen järjestämistä.

Tarkoituksenmukaista olisi säätää asiakassetelistä vain mahdollisuutena maakunnan harkinnan mukaan. Vähintäänkin kaikki kiireetön ja keskitettävä leikkaustoiminta – niin sanottu raskas kirurgia - tulee sulkea pois velvoittavan asiakassetelin piiristä.

Lääkäriliitto on jo pitkään ollut huolissaan lääkärikoulutuksen ja lääketieteellisen tutkimuksen resursseista ja kurjistuvista mahdollisuuksista. Liitto ehdottaa, että erikoistumiskoulutuksen takaamiseksi palveluntuottajia koskevia vaatimuksia käsittelevään pykälään liitetään kirjaus palveluntuottajan koulutusvelvollisuudesta.

Lääkäriliiton mielestä uudistuksen tavoitteena tulee olla hyvin toimiva, laadukkaita palveluita tuottava kokonaisuus, joka tuo terveys- ja hyvinvointihyötyä kansalaisille. Sote- ja maakuntauudistus valinnanvapauden laajentamisineen on iso askel oikeaan suuntaan.

Lääkäriliiton koko lausunto valinnanvapaudesta on luettavissa Lääkäriliiton sivuilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry
Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry
Mäkelänkatu 2
00500 HELSINKI

http://www.laakariliitto.fi

Suomen Lääkäriliitto on ammattijärjestö, johon kuuluu noin 93 % Suomessa toimivista lääkäreistä. Potilaan parhaaksi lääkärin taidoin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry

Perusterveydenhuollon hoitotakuun vahvistamisella liikkeelle - lääkärien määrää terveyskeskuksissa lisättävä11.4.2019 09:57:42 EESTTiedote

Suomen lääkärikuntaa edustava Lääkäriliitto kehottaa tulevaa hallitusta sopimaan ohjelmassaan tarvittavan sote-uudistuksen tavoitteiden toteuttamisesta askel kerrallaan. Ensimmäisenä askeleena tulee varmistaa joustava ja nopea perusterveydenhuollon lääkärin vastaanotolle pääseminen. Tämä voidaan toteuttaa vahvistamalla hoitotakuuta. Hoitotakuun vahvistamisella voidaan varmistua oikea-aikaisen hoidon nopeasta saatavuudesta, vähentää potilaiden siirtelyä tasolta toiselle sekä vahvistaa yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa kansalaisten välillä. Kyseessä on edullisin ja vaikuttavin tapa parantaa terveydenhuoltomme merkittävintä ongelmaa nopeasti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme