Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry

Lääkäriliitto: tietoturva tasapainotettava hyvän hoidon ja potilasturvallisuuden kanssa

Jaa

Hoitavalla lääkärillä tulee olla aina saatavilla kaikki tieto, mitä tarvitaan hyvään hoitoon ja potilasturvallisuuden takaamiseen. Lääkärien on myös pystyttävä kehittämään itseään ja samalla koko ammattikuntaa palaamalla kokemuksiin aiemmista kliinisistä hoitopäätöksistään.

Lääkäriliitto antoi lausuntonsa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käyttöoikeuksia koskevasta asetusluonnoksesta, joka kytkeytyy marraskuun alussa voimaan tulevaan asiakastietolakiin.

Lääkärikunnassa on herättänyt ihmetystä ja huolta apulaistietosuojavaltuutetun syyskuun lopussa tekemä linjaus, joka rajaa voimakkaasti lääkärin mahdollisuuksia palata vanhoihin potilastietoihin.

”Käsiimme on tulossa tilanne, jossa välttämätön käy mahdottomaksi. Hoitopalautteen hyödyntäminen on välttämätöntä, jotta lääkäri voi saada oppia tulevia potilaita varten. Tämä on tärkeää kaikille, myös hyvin kokeneille lääkäreille”, sanoo Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen.

Potilaan tietoihin palaaminen on tarpeellista lääkärien ammatillisen kehittymisen vuoksi. Kliinisestä työstä kertyneet tapausesimerkit ovat arvokasta koulutuksellista taustatietoa.

”Lainsäädäntöä on muutettava tältä osin sallivammaksi, mutta siinä tulee määritellä selkeästi edellytykset ja rajat, joiden puitteissa tietoihin voidaan palata.”

Asetuksesta annetussa lausunnossa kiinnitetään huomiota myös moniin muihin kohtiin, joissa tiukentuvat määräykset saattavat vaarantaa potilasturvallisuuden. Lääkäriliiton mielestä siinä pitäisi huomioida myös alat, jotka eivät ole suoranaisesti potilaan välitöntä hoitoa, mutta joiden työ on potilaan hoidon kannalta tärkeää. Potilasturvallisuus voi vaarantua, mikäli esimerkiksi radiologilla ei ole pääsyä potilaskertomustietoihin.

Tiukka sääntely saattaa johtaa tarpeettomiin hankaluuksiin esimerkiksi päivystystilanteissa, joissa hidasteet vaarantavat suoraan potilasturvallisuuden.

Lääkäriliitto myöntää, että käyttöoikeussääntelyn luominen on vaikeaa, koska siinä on pystyttävä tasapainottamaan tietoturva hyvän hoidon ja potilasturvallisuuden kanssa.

”Asetus on viemässä tilannetta nyt suuntaan, joka asettaa rajoituksia henkilöstön tehokkaalle toiminnalle ja ammatilliselle kehitykselle. Se ei voi olla tietoturvan lisäämisen tarkoitus”, Pärnänen sanoo.

Lääkäriliiton lausunto sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käyttöoikeuksia koskevasta asetusluonnoksesta

Lisätietoja:

Politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen, puh. 040 546 5316, heikki.parnanen@laakariliitto.fi

Puheenjohtaja Tuula Rajaniemi, puh. 040 542 7211, tuula.rajaniemi@laakariliitto.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry
Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry
Mäkelänkatu 2
00500 HELSINKI

http://www.laakariliitto.fi

Suomen Lääkäriliitto on ammattijärjestö, johon kuuluu noin 93 % Suomessa toimivista lääkäreistä. Lääkärit yhdessä potilaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry

Tieto Toivo Rakkaus kampanjoi tutkittuun tietoon perustuvan hoidon puolesta15.11.2021 11:33:57 EET | Tiedote

Tänään käynnistyvä Tieto Toivo Rakkaus -kampanja pyrkii lisäämään luottamusta tieteeseen ja tutkittuun tietoon perustuviin hoitomenetelmiin. Kampanja on osa Lääkäriliiton tutkitun tiedon teemavuoden ohjelmaa. Liiton kumppaneina kampanjassa ovat Akavan sairaanhoitajat ja Taja ry, Apteekkariliitto, Lääketeollisuus ry, Suomen Hammaslääkäriliitto, Suomen Terveydenhoitajaliitto, Syöpäjärjestöt ja Väestöliitto.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme