Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry

Lääkäriliitto vaatii johdonmukaisuutta tieteen rahoitukseen

Jaa

Lääkäriliitto ihmettelee tieteeseen kohdistuvia uusia leikkauksia. 35 miljoonaa euroa saattaa tuntua pieneltä summalta, jos puhutaan tutkimus- ja kehitystoiminnan bruttokansantuoteprosenteista. Tämä on kuitenkin harhaa, sillä tutkimus on pitkäjänteistä työtä ja sen rahoituksen pitäisi sen mukaisesti olla vähintään vakaata.

”Tutkimusrahoituksen on oltava johdonmukaista, jotta ei aiheuteta epävarmuutta tutkijoiden piirissä. Vaarana on, että lahjakkaat tutkijat siirtyvät ulkomaille tekemään tutkimustyötään. Sellainen kehitys köyhdyttäisi suomalaista tiedeyhteisöä”, sanoo Lääkäriliiton puheenjohtaja Tuula Rajaniemi.

35 miljoonan leikkaus lopettaa monivuotisia projekteja ja estää uusien projektien käynnistämisen. Kaiken lisäksi ilmassa leijuu Veikkauksen tuotoista tulevan rahoituksen väheneminen.

Tutkimuksen välttämättömyys näkyy selvästi kriisien aikana. Uuden viruksen tunnistamista, testaamista, tartuttavuutta ja hoitoa ei olisi voitu kehittää ilman vankkaa tieteellistä osaamista ja infrastruktuuria.

Lääketieteellinen tutkimus on tärkeää koko terveysalan kasvustrategian näkökulmasta, mikä ei valitettavasti näy määrärahojen kehityksessä. Esimerkiksi yliopistotasoiseen terveyden tutkimukseen myönnetty rahoitus on laskenut 100 miljoonasta noin 20 miljoonaan runsaan kahdenkymmenen viime vuoden aikana. Tällä ns. VTR-rahoituksella tehty kliininen tutkimus on tuottanut merkittäviä edistysaskeleita sekä hoitomenetelmiin että terveydenhuollon kehittämiseen.

Lääkäriliitto vetoaa hallitukseen, että tieteeseen kohdistetuista leikkauksista luovuttaisiin.

”On laajalti tunnustettu, että tutkimuksen ja kehitystoiminnan rahoitus on Suomessa ylipäätään liian matalalla tasolla. Edestakaiset liikkeet ovat tässä tilanteessa erityisen vahingollisia”, Rajaniemi sanoo.

Lisätietoja:

Lääkäriliiton puheenjohtaja Tuula Rajaniemi, puh. 040 542 7211
Lääkäriliiton koulutuspäällikkö Sami Heistaro, puh. 040 9052800

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry
Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry
Mäkelänkatu 2
00500 HELSINKI

http://www.laakariliitto.fi

Suomen Lääkäriliitto on ammattijärjestö, johon kuuluu noin 93 % Suomessa toimivista lääkäreistä. Lääkärit yhdessä potilaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry

Lääkäriliitto: Kolmansien rokotusten antamista syytä vauhdittaa, järjestäytyneellä tavalla17.12.2021 10:16:36 EET | Tiedote

Lääkäriliitto tukee peruspalveluministeri Krista Kiurun vahvaa pyrkimystä vauhdittaa kolmansien rokotusten antamista. Terveydenhuollon ammattilaisia ei voida kuitenkaan kutsua ”talkoisiin” ilman puitteiden rakentamista niin potilaita kuin henkilöstöäkin turvaavalla tavalla. Lääkärien osalta tämä merkitsee sitä, että töihin lähdetään vain työ- tai virkasuhteessa, jolloin vakuutussuoja ja oikeusturva ovat kunnossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme