Lääkärit Ilman Rajoja

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Jaa
Lääkärit Ilman Rajoja vastaanottanut 136 haavoittunutta, joista 11 kuoli sairaalassa. Haavoittuneiden joukossa on paljon lapsia.
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lippu Sudanin itäosassa.
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lippu Sudanin itäosassa.

Lauantaista 15. huhtikuuta lähtien Sudanin SAF-asevoimien ja puolisotilaallisten RSF-joukkojen välillä on käyty kiivaita taisteluita Khartumissa ja muualla Sudanissa.

Monet ihmiset, myös terveydenhuollon työntekijät, ovat tällä hetkellä loukussa. Tilanne on vakava: viimeisten 48 tunnin aikana Lääkärit Ilman Rajoja on vastaanottanut yhteensä 136 haavoittunutta potilasta tukemassaan sairaalassa El Fasherissa, Pohjois-Darfurissa. 11 potilaista on jo kuollut vammoihinsa.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön projektikoordinaattori El Fasherin kaupungissa Cyrus Paye kuvailee tilannetta:

"Suurin osa haavoittuneista on ristituleen joutuneita siviilejä. Heidän joukossaan on paljon lapsia. Heillä on erittäin vakavia vammoja, eikä sairaalassa ollut lauantai-iltapäivään asti leikkauskapasiteettia. Kaikki muut Pohjois-Darfurin sairaalat on jouduttu sulkemaan joko siksi, että ne ovat lähellä taisteluita, tai siksi, että henkilökunta ei ole päässyt sinne väkivaltaisuuksien vuoksi. Emme siis voineet ohjata potilaita minnekään hoitoon. Tämän seurauksena 11 vastaanottamistamme potilaista kuoli vammoihinsa konfliktin ensimmäisten 48 tunnin aikana.

Joitain leikkauksia on pystytty tekemään. Sairaalasta on kuitenkin nopeasti loppumassa lääkintätarvikkeet eloonjääneiden hoitamiseksi. Lääkkeet ja veri ovat loppumassa. Kaupungissa on ollut sähkökatkoksia taistelujen alusta lähtien, ja myös sairaalan generaattorin polttoaine on loppumassa. Olemme saaneet luettelon kirurgisista tarvikkeista, joita kirurgiryhmä tarvitsee kiireellisesti, ja etsimme turvallista reittiä, jotta voimme kuljettaa ne sairaalaan kahden ambulanssimme avulla.

Konfliktin vuoksi lentokenttä on ollut suljettuna lauantaista lähtien, ja on elintärkeää, että se avataan uudelleen, jotta voimme tuoda maahan lisää lääkintätarvikkeita ja mahdollisesti leikkaustiimin tukemaan tällä hetkellä töissä olevia kirurgeja. Muutenihmishenkiä menetetään lisää."

Muualla maassa ja erityisesti Khartumissa, Darfurissa, Pohjois-Kordofanin ja Gedarefin osavaltioissa Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijät kohtaavat vakavia haasteita. Järjestön toimitilat Nyalassa Etelä-Darfurissa on ryöstetty, mukaan lukien yksi varasto. Khartumissa useimmat työntekijät ovat jääneet vaikeiden taistelujen loukkuun, eivätkä pääse varastoihin toimittamaan elintärkeitä lääkintätarvikkeita sairaaloihin. Jopa ambulansseja käännytetään takaisin. Niitä ei päästetä kulkemaan, jotta ne voisivat kuljettaa haavoittuneita sairaalaan tai noutaa ruumiita kaduilta.

Olemme valmiita toimittamaan tarvikkeita ja lääkintähenkilöstöä keskeisiin, tukea tarvitseviin terveydenhuoltolaitoksiin, mutta tällä hetkellä kenenkään on liian vaarallista liikkua Khartumissa ja muissa kaupungeissa. Monet ihmiset eivät myöskään pääse mihinkään avoinna oleviin terveyspalveluihin, koska väkivaltaisuudet jatkuvat ja he pelkäävät turvallisuutensa puolesta.

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii, että siviilejä suojellaan jatkuvilta mielivaltaisilta ja suhteettomilta hyökkäyksiltä. Kehotamme kaikkia konfliktin osapuolia takaamaan hoitohenkilökunnan ja potilaiden turvallisuuden, jotta he voivat päästä terveydenhuoltolaitoksiin pelkäämättä henkensä puolesta. Pyydämme lisäksi, että kaikki konfliktin osapuolet varmistavat, että kaikkia terveydenhuollon laitoksia, mukaan lukien sairaalat, klinikat, varastot ja ambulanssit, suojellaan. Ne eivät saisi koskaan joutua maalitauluksi.

Lääkärit Ilman Rajoja tarjoaa Sudanissa hengenpelastavaa ja puolueetonta sairaanhoitoa kaikille sitä tarvitseville lääketieteellisen tarpeen perusteella, mutta tällä hetkellä emme voi liikkua konfliktin eskaloitumisen vuoksi. Pyydämme kaikkia väkivaltaisuuksiin osallistuvia kunnioittamaan terveydenhuollon henkilökuntaa, terveydenhuoltolaitoksia ja ambulansseja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lippu Sudanin itäosassa.
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lippu Sudanin itäosassa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lääkärit Ilman Rajoja
Lääkärit Ilman Rajoja
Kumpulantie 5
00520 Helsinki

Lääkärit Ilman Rajoja on maailmanlaajuinen sairaanhoitoon keskittyvä avustusjärjestö. Olemme 50 vuoden ajan tarjonneet hoitoa siellä, missä kärsimys on suurinta. Terveydenhuolto, tuskan lievitys ja hengissä pysyminen eivät saa olla riippuvaisia taustasta, uskonnosta, mielipiteistä luonnonkatastrofien, sotien ja muiden kriisien keskellä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lääkärit Ilman Rajoja

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme