Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA

Lääkebarometri selvitti lääkehoidosta aiheutuvaa arjen kuormitusta

Jaa

Lääkebarometri 2021 -väestökyselyn mukaan lääkehoidon aiheuttamaa kuormitusta aiheuttavat yleisimmin lääkkeiden haittavaikutuksiin ja terveydenhuollon toimintaan liittyvät tekijät. Eri pitkäaikaissairauksien välillä on eroja siinä, miten lääkehoitojen koetaan auttavan ja kuinka usein hoidosta ollaan yhteydessä terveydenhuoltoon. Tulokset selviävät Fimean syksyllä 2021 toteuttamasta väestökyselystä. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää väestötasolla lääkehoidon seurantaa ja kuormittavuutta sekä kokemuksia lääkkeiden hankkimisesta.

Lääkehoito kuormittaa ja siinä on ongelmia

Vastaajista 60 % koki, että lääkkeistä mahdollisesti aiheutuvat haittavaikutukset on kestettävä ja 42 % oli huolissaan lääkkeen mahdollisista haittavaikutuksista. Vastaajista 36 % koki rasitteeksi sen, että vastuu hoidosta on jakautunut liian monelle terveydenhuollon ammattilaiselle ja 22 % koki hankalaksi, että sairauksien hoidon vuoksi joutuu asioimaan terveydenhuollossa usein.

Lääkärin määräämiä lääkkeitä viimeksi kuluneen viikon aikana käyttäneistä vastaajista 61 % oli kokenut vähintään yhden lääkehoitoonsa liittyvän ongelman. Useimmiten ongelmat liittyivät lääkkeiden haittavaikutuksiin (47 % ongelmia lääkehoidossa kokeneista) ja tehottomuuteen (35 %). Ongelmaksi koettiin myös se, että lääkettä joutuu käyttämään liian pitkän aikaa (18 %) tai lääkkeitä on liian monta käytössä (17 %).

Useat tekijät tukevat lääkehoidon onnistumista

Tutkimus osoitti myös lääkehoidon onnistumista tukevia tekijöitä: Lähes kaikki reseptilääkkeitä käyttävät vastaajat tiesivät kaikkien käyttämiensä reseptilääkkeiden käyttötarkoituksen. Kaikista vastaajista 20 % ja pitkäaikaissairaista 26 % ilmoitti, että heillä on ajantasainen lääkityslista. Omaa terveydentilaansa vastaajat seurasivat useilla eri tavoilla: yleisimmin tarkkailemalla omaa yleistä vointia (73 %), tekemällä omamittauksia (43 %) ja seuraamalla painoa (38 %).

Lähes kaikki vastaajat (95 %) kokivat, että apteekkeja on riittävän lähellä, jotta lääkkeitä saa vaivattomasti. Vastaajista 75 % asioisi mieluummin apteekissa kuin tilaisi lääkkeen apteekin verkkopalvelusta. Kuitenkin 52 % oli valmis ostamaan lääkkeet apteekin verkkopalvelusta. Vastaajista 36 % ostaisi mieluummin itsehoitolääkkeensä päivittäistavarakaupasta kuin apteekista.

Lääkebarometri toteutetaan joka toinen vuosi

Lääkebarometri on joka toinen vuosi toteutettava väestökysely, jonka avulla selvitetään suomalaisten näkemyksiä lääkkeistä. Kysely on toteutettu aiemmin vuosina 2015, 2017 ja 2019. Barometri täydentää rekistereistä saatavaa tietoa väestön lääkkeiden käytöstä.

Lääkebarometri 2021 -väestökysely toteutettiin verkkokyselynä syyskuussa 2021. Kutsu osallistua kyselyyn lähetettiin yhteensä 10 105 Taloustutkimuksen internetpaneeliin kuuluvalle 18–79 -vuotiaalle henkilölle. Otanta toteutettiin ositettuna satunnaisotantana ottaen huomioon ikä, sukupuoli, koulutustaso ja asuinalue. Kyselyyn vastasi yhteensä 2 081 henkilöä, joista 52 % oli naisia. Vastaajista 70 %:lla oli jokin pitkäaikaissairaus. Yleisimmät sairaudet tai sairauksien riskitekijät olivat kohonnut verenpaine (28 %), kohonnut veren kolesteroli (16 %) ja tuki- ja liikuntaelinsairaus tai -vamma (pois lukien reuma) (14 %).

Lue lisää

Fimea kehittää, arvioi ja informoi -julkaisusarja 3/2022: Lääkebarometri 2021 - Lääkehoidon kuormittavuus arjessa (julkari.fi)

Lisätietoa lääkebarometri-tutkimuksesta Fimean verkkosivuilla

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johanna Jyrkkä, tutkija, p. 029 522 3514

Katri Hämeen-Anttila, tutkimus- ja kehittämispäällikkö, p. 029 522 3513

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA
PL 55
00034 FIMEA

029 5223341http://www.fimea.fi

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ylläpitää ja parantaa väestön terveyttä valvomalla ja kehittämällä lääkealaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA

Eurooppa kieltää tiettyjen mikrobilääkkeiden käytön eläimille – merkittävä askel työssä mikrobilääkeresistenssiä vastaan22.7.2022 10:21:06 EEST | Tiedote

Euroopan komissio on 19.7.2022 julkaissut luettelon mikrobilääkkeistä ja -lääkeryhmistä, joiden käyttö eläimille on kiellettyä Euroopan unionissa siirtymäajan jälkeen. Suomessa jo 1990-luvulta saakka käytössä ollut vahva keino suitsia mikrobilääkeresistenssiä otetaan nyt lainsäädännöllä käyttöön koko unionissa.

EMA suosittelee ehdollista myyntilupaa AstraZenecan koronarokotteelle29.1.2021 17:52:01 EET | Tiedote

Euroopan lääkevirasto EMA on suositellut ehdollisen myyntiluvan myöntämistä AstraZenecan COVID-19-rokotteelle. Rokote on tarkoitettu koronavirustaudin (COVID-19) estämiseksi yli 18-vuotiailla. EMAn suosituksen jälkeen Euroopan komissio tekee lopullisen päätöksen myyntiluvasta EMA:n lääkevalmistekomitea (CHMP) on arvioinut perusteellisesti rokotteen laatua, turvallisuutta ja tehoa koskevat tiedot ja suositellut yksimielisesti, että Euroopan komissio myöntää ehdollisen myyntiluvan rokotteelle. Rokote annetaan kahtena injektiona käsivarteen 4-12 viikon välein. Kliiniset tutkimukset osoittivat, että AstraZenecan COVID-19-rokote on tehokas estämään koronavirustautia yli 18-vuotiailla. Tutkimus osoitti noin 60 prosentin vähenemisen oireenmukaisten COVID-19-tapausten määrässä rokotetta saaneilla ihmisillä verrattuna lumerokotetta saaneisiin. Suurin osa tutkimuksiin osallistuneista oli 18–55-vuotiaita. Vanhemmista ikäryhmistä ei ole vielä kattavasti tuloksia, mutta mm. muiden rokotteiden kokem

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar villkorat godkännande av det första coronavaccinet21.12.2020 18:07:42 EET | Tiedote

Kommittén för humanläkemedel (CHMP) vid Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har enhälligt rekommenderat ett villkorat godkännande av mRNA-vaccinet BNT162b2 med handelsnamnet Comirnaty, som utvecklats av BioNTech och Pfizer. Det slutliga försäljningstillståndet för läkemedlet ges av Europeiska kommissionen. Försäljningstillståndet är villkorat och noggrann uppföljning och särskilda förpliktelser krävs av produkten. Vaccinet är avsett för personer över 16 år för att förebygga covid-19-virussjukdomen. EMA understödde godkännandet av vaccinet eftersom dess effekt, kvalitet och säkerhet har visats i omfattande kliniska prövningar. De kliniska prövningarna visade att vaccinationseffektiviteten var cirka 95 procent, dvs. att antalet laboratoriekontrollerade covid-19-fall minskade med 95 procent hos vaccinerade personer jämfört med dem som fick placebovaccin. Vaccinet visade sig också vara effektivt bland riskgrupper, till exempel personer med astma, kronisk lungsjukdom, diabetes eller blodtr

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme