Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA

Lääkehoidon päivänä 21.3.2019 kysytään ”Tunnetko lääkehoitosi tavoitteet”?

Jaa

Kysy, mikä on lääkehoitosi tavoite! Sinun on tärkeätä tietää jokaisesta lääkkeestäsi, mihin vaivaan ja miksi sitä käytät. Luotettava tieto on edellytys oikeille päätöksille ja turvalliselle hoidolle. Keskustele lääkityksestä hoitohenkilökunnan ja läheistesi kanssa. Valtakunnallista Lääkehoidon päivää vietetään 21.3.2019 jo seitsemättä kertaa lääkkeiden käyttäjien ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteisenä teemapäivänä.

Tunnista ja seuraa lääkehoitosi vaikutuksia

Saadaksesi parhaimman mahdollisen hyödyn lääkehoidostasi, selvitä käytössäsi olevista lääkkeistä, mihin tarkoitukseen sitä käytetään ja mikä on lääkehoitosi tavoite.

Selvitä, pystytkö itse havaitsemaan lääkkeen vaikutuksen ja miten nopeasti sen pitäisi alkaa. Silloin tiedät ottaa yhteyttä lääkäriin, jos lääke ei tehoaisikaan vointiisi odotetulla tavalla. Tunnista ja seuraa myös lääkehoitosi toivottuja ja ei-toivottuja vaikutuksia. Kerro lääkkeesi vaikutuksista hoitavalle lääkärille. Mikään lääkehoidon seurantaan liittyvistä aiheista ei ole vieras terveydenhuollon ammattilaiselle. Sinulla on oikeus nostaa esiin omaan lääkehoitoon liittyvät ja mieltä askarruttavat asiat.

Uutta lääkehoitoa aloitettaessa on erityisen tärkeätä selvittää, sopiiko uusi lääke käytettäväksi yhdessä muiden lääkkeidesi kanssa. Hoitavalle lääkärille tiedot käyttämistäsi itsehoitolääkkeistä, rohdoksista ja ravintolisistä ovat tärkeitä, koska ne eivät käy ilmi mistään tietojärjestelmistä. Nämä tiedot auttavat sinulle sopivan lääkkeen valinnassa.

Tee oma lääkityslista

Lääkityslista on tärkeä työkalu onnistuneeseen lääkehoitoon. Tee lääkityslista, johon kirjaat kaikki käyttämäsi reseptilääkkeet, itsehoitolääkkeet, rohdokset ja ravintolisät. Valmisteen nimen lisäksi merkitse listaan käyttämäsi annos ja valmisteen käyttötarkoitus. Selvitä ja merkitse myös lääkehoitosi tavoite, mihin vaivaan ja miksi sitä käytät.

Lääkityslista voi olla paperilla tai sähköisesti ylläpidetty – muodolla ei ole väliä. Päivitä tiedot aina, kun lääkityksessäsi tapahtuu jokin muutos. Pyydä lääkäriäsi merkitsemään ne myös potilaskertomukseesi. Reseptilääkkeesi näet jo Kanta-palvelusta.

Pidä lääkityslista aina mukanasi. Asioidessasi apteekissa tai terveydenhuollossa listalta voidaan nähdä mahdollisia yhteisvaikutuksia ja äkillisessä sairaskohtauksessa tai tapaturman sattuessa terveydenhuoltohenkilöstö osaa hoitaa sinua asianmukaisella tavalla. Lääkityslista auttaa myös sinua tuntemaan omat lääkkeesi ja niiden käyttötarkoitukset paremmin.

Lääkehoidon päivä on vuosittainen teemapäivä

Lääkehoidon päivä on vuosittain vietettävä lääkkeiden käyttäjien ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteinen teemapäivä, joka toteutetaan paikallisina tapahtumina eri puolilla Suomea. Tavoitteena on lisätä keskustelua lääkkeiden käyttäjien ja terveydenhuollon ammattilaisten välillä. Lääkkeiden käyttäjiä kannustetaan kysymään ja keskustelemaan lääkkeistään sekä tuntemaan oma lääkehoitonsa ja sen tavoitteet.

Lue lisää:

Tunnetko lääkehoitosi tavoitteet?

Tee oma lääkityslista

Lääkehoidon päivän verkkosivut

Valtakunnallinen tapahtumakalenteri

#lääkehoidonpäivä

#tunnelääkkeesi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Päivi Kiviranta, kehittämissuunnittelija, p. 029 522 3522 (matkoilla 14.-15.3.)
Katri Hämeen-Anttila, tutkimus- ja kehittämispäällikkö, p. 029 522 3513 (paikalla 14.3. lukien)

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA
PL 55
00034 FIMEA

029 5223341http://www.fimea.fi

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea valvoo ja kehittää lääkealaa sekä edistää lääkkeiden järkevää käyttöä väestön terveydeksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA

Eurooppa kieltää tiettyjen mikrobilääkkeiden käytön eläimille – merkittävä askel työssä mikrobilääkeresistenssiä vastaan22.7.2022 10:21:06 EEST | Tiedote

Euroopan komissio on 19.7.2022 julkaissut luettelon mikrobilääkkeistä ja -lääkeryhmistä, joiden käyttö eläimille on kiellettyä Euroopan unionissa siirtymäajan jälkeen. Suomessa jo 1990-luvulta saakka käytössä ollut vahva keino suitsia mikrobilääkeresistenssiä otetaan nyt lainsäädännöllä käyttöön koko unionissa.

Lääkebarometri selvitti lääkehoidosta aiheutuvaa arjen kuormitusta17.3.2022 09:21:18 EET | Tiedote

Lääkebarometri 2021 -väestökyselyn mukaan lääkehoidon aiheuttamaa kuormitusta aiheuttavat yleisimmin lääkkeiden haittavaikutuksiin ja terveydenhuollon toimintaan liittyvät tekijät. Eri pitkäaikaissairauksien välillä on eroja siinä, miten lääkehoitojen koetaan auttavan ja kuinka usein hoidosta ollaan yhteydessä terveydenhuoltoon. Tulokset selviävät Fimean syksyllä 2021 toteuttamasta väestökyselystä. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää väestötasolla lääkehoidon seurantaa ja kuormittavuutta sekä kokemuksia lääkkeiden hankkimisesta.

EMA suosittelee ehdollista myyntilupaa AstraZenecan koronarokotteelle29.1.2021 17:52:01 EET | Tiedote

Euroopan lääkevirasto EMA on suositellut ehdollisen myyntiluvan myöntämistä AstraZenecan COVID-19-rokotteelle. Rokote on tarkoitettu koronavirustaudin (COVID-19) estämiseksi yli 18-vuotiailla. EMAn suosituksen jälkeen Euroopan komissio tekee lopullisen päätöksen myyntiluvasta EMA:n lääkevalmistekomitea (CHMP) on arvioinut perusteellisesti rokotteen laatua, turvallisuutta ja tehoa koskevat tiedot ja suositellut yksimielisesti, että Euroopan komissio myöntää ehdollisen myyntiluvan rokotteelle. Rokote annetaan kahtena injektiona käsivarteen 4-12 viikon välein. Kliiniset tutkimukset osoittivat, että AstraZenecan COVID-19-rokote on tehokas estämään koronavirustautia yli 18-vuotiailla. Tutkimus osoitti noin 60 prosentin vähenemisen oireenmukaisten COVID-19-tapausten määrässä rokotetta saaneilla ihmisillä verrattuna lumerokotetta saaneisiin. Suurin osa tutkimuksiin osallistuneista oli 18–55-vuotiaita. Vanhemmista ikäryhmistä ei ole vielä kattavasti tuloksia, mutta mm. muiden rokotteiden kokem

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme