HUS

Lääketalon chat neuvoo ammattilaisia

Jaa

HUS-alueella työskentelevien terveydenhuollon ammattilaisten on nyt mahdollista kysyä chatilla lääkkeistä HUS-Apteekin farmaseutilta.

”Soittamiseen verrattuna chatin etu on se, että koska kysymys ja vastaus ovat chatissa kirjallisena, on väärinymmärryksen vaara pienempi. Lisäksi kysyjän ei tarvitse odottaa luurin toisessa päässä, kun asiaa selvitetään, vaan hän voi odotellessaan tehdä muuta”, kertoo chatin suunnittelussa ja käyttöönotossa mukana ollut kehittämispäällikkö Sirpa Nieminen.

Chatti on nyt ollut auki muutaman kuukauden Terveyskylän Lääketalossa. Yleisimmät kysymykset ovat koskeneet lääkkeiden puolittamista ja säilyttämistä, ja niihin pystyttiin vastaamaan suoraan. Niemisen mukaan enemmän selvitystä vaativat kysymykset ohjattiin HUS Apteekin lääkeinformaatioyksikköön.

”Toivomme, että HUS-alueen terveydenhuollon ammattilaiset löytävät Lääketalon chatin ja siitä tulisi päivittäinen ja luonteva kanava kommunikoida ja kysyä apteekin asiantuntijoilta lääkkeisiin liittyvistä asioista”. Varsinaiset potilaskonsultaatiot hoidetaan edelleen muita kanavia kautta, toteaa hankkeessa projektipäällikkönä toiminut Outi Lapatto-Reiniluoto.

Lääketalon chat on avoinna arkisin klo 9-15. Chattiin pyritään vastaamaan 5 minuutin kuluessa.

Terveyskylässä on sekä chatteja (joissa tekstimuotoisiin kysymyksiin vastaa terveydenhuollon ammattilainen) että chatbotteja (joissa tekstimuotoisiin kysymyksiin vastaa robotti). Lääketalon chatin lisäksi:

  • Lastentalossa on chatti, jossa HUS-alueen vanhemmat voivat kysyä sairaanhoitajalta lapsen terveyteen liittyviä neuvoja.
  • Syöpätalossa on chatbot, jolta voi kysyä HYKS Syöpätautien klinikalta esimerkiksi klinikkakäyntien hinnoista tai lähetteiden käsittelyajoista yleisellä tasolla.
  • Nuorten mielenterveystaloon on suunnitteilla chatbot. Se vastaa kysymyksiin nuorten mielenterveysongelmista ja tarjoaa hoitoonohjausta koko maassa.
  • HUS Kuvantaminen ja HUSLAB pilotoivat tänä syksynä chatbot+chat-yhdistelmää, jossa keskustelu siirtyy chattiin asiakaspalvelijalle jos chatbot ei osaa vastata.

https://www.terveyskyla.fi/laaketalo/Sivut/laaketalonchat.aspx

Mikä on Lääketalo?

Lääketalo jakaa informaatiota erilaisista lääkitykseen liittyvistä tilanteista ja vastaa kysymyksiin lääkkeiden oikeasta käytöstä, säilytyksestä ja ongelmatilanteista. Lääketalo on osa Terveyskylää.

Mikä on Terveyskylä?

Terveyskylä.fi on yhdessä potilaiden ja erikoissairaanhoidon asiantuntijoiden kanssa kehitetty erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Se tarjoaa tietoa ja tukea kaikille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille. Terveyskylän talojen tietosisältö on veloituksetta kaikkien käytössä. Potilaille tarkoitettuihin digitaalisiin hoitopolkuihin vaaditaan lääkärin lähete.

Terveyskylää rakennetaan Virtuaalisairaala 2.0 -hankkeessa, joka on viiden yliopistosairaanhoitopiirin yhteinen kansallinen, sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama kärkihanke.

Terveyskylän palvelut sopivat erityisen hyvin elämänlaadun, oireiden ja elintapojen seuraamiseen sekä tukemaan elämää pitkäaikaisen sairauden kanssa. Palvelut täydentävät perinteistä sairaalahoitoa.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: 

Outi Lapatto-Reiniluoto, erikoislääkäri, HUSLAB, Kliininen farmakologia, puh 050 4397693outi.lapatto-reiniluoto@hus.fi 

Sirpa Arvonen, hankejohtaja, Virtuaalisairaala 2.0 -hanke, puh 050 407 4544, sirpa.arvonen@hus.fi tai   

Päivi Lehto-Trapnowski, Terveyskylä.fi & Virtuaalisairaala 2.0 -viestintä, puh 040 182 2020, paivi.lehto-trapnowski@hus.fi 

Tutustu meihin:  

Terveyskylä: www.terveyskyla.fi, facebook.com/terveyskyla.fi, Twitter @terveyskyla_fi  

Virtuaalisairaala 2.0 -hanke: www.virtuaalisairaala2.fi, facebook.com/virtuaalisairaala2.0, Twitter @vsairaala  

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Tietojärjestelmähäiriöistä on otettu opiksi11.1.2019 10:21Tiedote

Onnettomuustutkintakeskus julkaisi 11.1.2019 tutkintaselostuksen HUSissa marraskuussa 2017 tapahtuneista tietojärjestelmähäiriöistä. HUSissa oli 7.-8.11.2017 laaja tietoliikenteen häiriötilanne, joka vaikutti muun muassa potilastietojärjestelmien toimintaan. - Tilanne oli vakava ja vaikutusalue oli laaja. Sairaaloiden toimintaa kyettiin pääosin jatkamaan, vaikka osa ajanvarausvastaanotoista jouduttiin perumaan. Tilanne pysyi hallinnassa ja henkilökunta toimi ohjeistuksen mukaisesti, sanoo HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi. Tapahtuneesta on kulunut runsas vuosi. Tapahtuneen jälkeen myös HUSissa tehtiin selvityksiä ja käynnistettiin toimintavarmuutta parantavien toimenpiteiden tekeminen. Myös valmiutta vastaavien ongelmien kohtaamiseen on parannettu. Henkilökunnan kanssa on käyty läpi jatkuvuussuunnitelmia. Uuden potilastietojärjestelmä Apotin suunnittelussa ja ohjeistuksessa on huomioitu tapahtumasta saatuja oppeja. HUS Tietohallinnossa on uusittu toimintaprosesseja, ohjeistusta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme