Lääketiede 2020-luvulla: vastuullisuutta, ennaltaehkäisevää terveysteknologiaa ja digi apuna potilaiden hoidossa

Jaa

Lääkäri 2020 -näyttely esittelee terveysteknologian innovaatioita, jotka helpottavat lääkärin työtä. Lisäksi näyttelyssä on potilaan hoitoa helpottavia ja sairauksien ennaltaehkäisyyn keskittyneitä teknologisia uutuuksia. Uudet lääkkeet ovat entistä tehokkaampia, ja osuvat tarkemmin juuri oikeaan, hoidettavaan kohteeseen. Uusista lääkkeistä on luvassa apua esimerkiksi tupakoinnin lopettamiseen sekä astman ja migreenin hoitoon.

Lääkäri 2020 näyttely esittelee terveysteknologiaa ja muita lääketieteen uutuuksia. Kuva: Messukeskus, Heidi Koivunen
Lääkäri 2020 näyttely esittelee terveysteknologiaa ja muita lääketieteen uutuuksia. Kuva: Messukeskus, Heidi Koivunen

Lääkäri 2020 on Suomen suurin lääkäreiden koulutustapahtuma ja näyttely, joka järjestetään Messukeskuksessa 8.-10.1.2020. Näyttelyssä on mukana yli 100 yritystä, ja lisäksi näyttelyalueella on kiinnostavia puheenvuoroja mm. digiteknologiasta, genomitiedosta ja uudenlaisista hoitomenetelmistä.

Alla olevaan NÄYTTELYTÄRPIT-listaukseen on kerätty poimintoja näyttelyn osastotarjonnasta, jaoteltuna viiden eri otsikon alle:

 • terveysteknologia
 • lääkkeet
 • lääkärin työtä helpottavat innovaatiot
 • vastuu ympäristöstä ja potilaasta
 • uusinta tutkimustietoa.

Luetteloon on merkitty sanalla NÄYTTELYKIERROS ne osastot, joilla vierailemme näyttelyssä osana mediakierrosta keskiviikkona 8.1. Mediakierros alkaa lyhyellä alustuksella klo 14 kokoustilassa 203 ja jatkuu sen jälkeen näyttelyalueella. Kierrokselle ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Tervetuloa!

Lopusta löydät tapahtuman aukioloajat, ohjeet akkreditoitumiseen, linkin mediapankkiin ja tarvittavat yhteystiedot.

Lääkäri 2020 -NÄYTTELYTÄRPIT:

TERVEYSTEKNOLOGIA

 • Hertta-laboratoriotesti mittaa vakavan sydäntapahtuman ja tyypin 2 diabeteksen riskitekijöitä. Testin mittaamien riskimolekyylien perusteella voidaan arvioida kunkin henkilökohtainen sairastumisriski. Testi peilaa henkilön sen hetkistä terveydentilaa, ja testin ilmoittamaan kohonneeseen riskiin voi vaikuttaa mm. elämäntapamuutoksilla. (Zora Biosciences Oy, 2f70)
 • Mobiili-EKG tuo sydänongelmien tunnistuksen kaikkiin päätelaitteisiin. Rytmihäiriöt jäävät usein havaitsematta terveystutkimuksissa siksi, että oireita ilmenee vain ajoittain. Suomessa kehitetty Beat2phone tunnistaa sydänongelmia nopeasti ja kustannustehokkaasti. Beat2Phone-mittaria voi pitää yllä ympäri vuorokauden, ja tuloksena on sydänfilmi, josta voidaan havaita rytmihäiriöiden kaltaisia poikkeamia ja selvittää oireiden syitä. (VitalSignum Oy, 2d46) NÄYTTELYKIERROS
 • Alkoholiongelmien hoitoon suunniteltu ratkaisu hyödyntää tekoälyä. Previctin avulla potilaan retkahdus voidaan parhaassa tapauksessa havaita ennalta, ja siihen voidaan puuttua tarjota apua jo ennen kuin ongelma karkaa käsistä. Potilaan käytössä olevan alkomittarin ja puhelinsovelluksen lisäksi kokonaisratkaisuun kuuluu hoitavalle taholle tuleva portaali, josta potilaan vointia ja raittiutta voi seurata reaaliajassa. (A-klinikka, 1c14) NÄYTTELYKIERROS
 • Huipputeknologia muuttaa sydänsairauksien hoitoa, kun esimerkiksi leikkaushoidon tilalle ovat tulleet erilaiset katetrilla tehtävät toimenpiteet. Vaikeimmissa tapauksissa sydämen tilalle voidaan jopa asentaa mekaaninen pumppu. (HUS Sydän- ja keuhkokeskus 2a81)
 • Haastavien sairauksien kuten aivoverenkiertohäiriön sairastaneiden kuntoutuksen tueksi on kehitetty modernia teknologiaa. Kävelykuntoutuksessa auttaa kävelyrobotiikka ja kuntoutujan tahdissa liikkuva dynaaminen painokevennysjärjestelmä. (Vetrea 2f71 ja Oulunkylän kuntoutuskeskus 2e69)
 • Potilaiden hoitoon on kehitetty digitaalisia hoitopolkuja eri sairauksiin. Ne ennustavat sairauden kulkua ja nostavat esiin potilaat, joiden hoitoa tai lääkitystä täytyy muuttaa. Omaseurannasta tulee vaikuttavampaa ja potilaiden asiakaskokemus paranee. (HUS Älykkäät digihoitopolut, 2a81)
 • Puutteellinen tietoturvaosaaminen, tietojärjestelmien viat ja kyberhyökkäykset uhkaavat terveydenhuoltoa. Kaksivuoinen Kyber-Terveys-hanke pohjautuu kansalliseen riskiarvioon ja kyberturvallisuusstrategiaan ja sitä on työstetty yhdessä sairaanhoitopiirien kanssa. Näyttelyssä esitellään hankkeen tulokset ja työkalut. (Huoltovarmuuskeskus, 1d31)
 • Optomed Aurora on potilasystävällinen laite silmänpohjan kuvaamiseen kaikenikäisillä lapsilla ja aikuisilla. Sitä voi hyödyntää esimerkiksi päivystyksessä neurologisien tutkimusten yhteydessä korvaamaan suoraa oftalmoskopiaa tai poliklinikoilla silmänpohjanseulontaan. (Mediq Suomi, 1d21)

 

LÄÄKKEET

 • Nikotiiniongelmat kasvavat, koska monet siirtyvät tupakasta vain toiseen myrkkyyn, eli nikotiinikorvausvalmisteeseen tai jopa nuuskaan. Tupakoinnin aikana imeskeltävä tabletti tarjoaa aiempaa terveemmän vaihtoehdon lopettaa tupakointi vähitellen ja ilman nikotiinia. Acetium-valmiste sitoo tupakansavusta asetaldehydin, jolloin tupakoinnin nautinto vähenee ja maku huononee, ja tupakoinnin lopetus onnistuu vähitellen. (Biohit, 1f41)
 • Tutkimusten mukaan iso osa astma- ja keuhkoahtaumatautipotilaista ei käytä inhalaattoreitaan oikein, eli kyseessä on merkittävä ongelma. Hengitettävät astma- ja keuhkoahtaumatautilääkkeet auttavat potilasta vain silloin kun ne ovat otettu oikein. Orion haluaa tukea inhalaattorin oikeaa käyttöä ja uudistaa Easyhaler-valmisteiden potilasohjeita lisäämällä niihin selkeitä kuvia sekä linkkejä videoihin. (Orion, 1c11) NÄYTTELYKIERROS
 • Prep on ennaltaehkäisevä lääke, jonka tarkoituksena on estää hivin tarttuminen. Suomen apteekkeihin ensimmäiset, edullisemmat rinnakkaisvalmisteet saapuivat toukokuun 2019 alussa. Prepin saatavuutta aiemmin Suomessa on rajoittanut alkuperäisvalmisteen kallis hinta. Yleisimmin lääkehoito toteutetaan ottamalla yksi pilleri päivittäin. (Hivpoint, 1c29)
 • Migreenin estohoidon uusi periaate on salvata valtimoita laajentava ja kipua aiheuttava kalsitoniinin geeniin liittyvä peptidi CGRP. Lääkkeet annetaan systeemisesti kuukauden tai usean kuukauden välein. (Novartis Finland, 1f28) NÄYTTELYKIERROS
 • Ärtyvän suolen oireyhtymän oireiden hoitoon on tarjolla uniikki hoitosarja. Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon puolestaan on uusia lääkevahvuuksia, jotka mahdollistavat paremman hoitotasapainon tavoittelun. (Verman, 1g38)

 

LÄÄKÄRIN TYÖTÄ HELPOTTAVAT INNOVAATIOT

 • Lifecare-järjestelmä tukee lääkärin arjen sujuvuutta, sillä helposti tarjolla oleva tieto mahdollistaa lääkärille enemmän aikaa keskittyä potilaaseen. Avoimeen tietomalliin pohjautuvat terveydenhuollon ratkaisut ovat esimerkki uraauurtavasta kehityksestä Suomen sote-palveluiden saralla ja laajemmasta terveydenhuollon kehityssuunnasta kohti avoimia terveydenhuollon tietomalleja. Lifecaren käyttöä esitellään potilastarinoiden avulla. (Tieto, Tieto-Café, halli 1).
 • Miten terveyskeskus voi olla tavoitettavissa kustannustehokkaasti vuorokauden ympäri? Oulaskankaan sairaala on saavuttanut puheluiden takaisinsoiton avulla 100 % tavoitettavuuden samalla, kun hoitohenkilökunnan stressi väheni ja hoitotyölle vapautui enemmän aikaa. THL:n keväällä 2019 tekemän tutkimuksen mukaan 95 % kyselyyn vastanneista terveyskeskuksista oli takaisinsoittojärjestelmän piirissä, mutta näistä kuitenkin vain 10 %:lla oli järjestelmä käytössä koko terveyskeskuksen aukioloajan. Parempi tavoitettavuus on potilaiden etu. (Aurora Innovation, 2d70)
 • Potilas hyötyy, kun lääkkeiden saatavuustiedot ovat lääkäreiden ulottuvilla. Lääkkeiden saatavuusongelmat työllistävät lääkäreitä vastaanotoilla päivittäin. Kun tiedot lääkkeiden saatavuudesta ovat nähtävissä muun lääketiedon yhteydessä, tietää lääkäri jo lääkettä määrätessään, onko sitä saatavana. (Duodecim, 1a31, Lääketietokeskus, 1a11) NÄYTTELYKIERROS
 • Minkälaista on chat-lääkärin työ Mehiläisen Digiklinikassa? Valtaosa yhteydenotoista voidaan hoitaa loppuun asti laadukkaalla hoidolla ilman fyysistä lääkärikäyntiä. Tätä kautta myös terveyspalveluiden saatavuus paranee, kun lääkäreille jää aikaa entistä enemmän haastavampien oireiden hoitoon. Demossa on mukana ”potilas” ja lääkäri, ja potilas hoidetaan oireiden mukaan chatin kautta. Digiklinikka on herättänyt myös kansainvälistä kiinnostusta, ja alusta on jo myyty Kreikkaan. Lisäksi Mehiläisen etälääkäripalvelut on viime keväänä avattu alueellisesti osaksi julkisia terveyspalveluita ensimmäisenä Suomessa, jolloin palvelu on asiakkaalle maksuton. (Mehiläinen, 2f51)
 • "Päivystämisen peruskoulussa" nuoret lääkärit oppivat päivystystyön perusteet. Koulutuksen tavoitteena on saada päivystystyö mielekkääksi ja hoidon laatua kohennettua. Kun työ on mielekästä, se myös houkuttelee ja sitä myöden yhteispäivystyksien työvoimapulaa voidaan osin helpottaa. (HUS Akuutti, 2a81)
 • Miten lääkäri pystyy kehittymään ammatillisesti toimiessaan kansainvälisessä avustustyössä? Mitä kansainvälisessä avustustyössä toimiminen tuo takaisin oman terveydenhuollon organisaation päivittäiseen työhön sekä suomalaisen terveydenhuollon valmiuteen ja varautumiseen? (SPR, 1a15)
 • Uuden sukupolven OMNI360-ratkaisut terveydenhuollon tietojärjestelmissä helpottavat ammattilaisten arkea. CGI:n järjestelmien avulla huolehditaan yli 3 miljoonan suomalaisen terveys- ja sosiaalipalveluista. Lisäksi osastolla esitellään tekoälyn ja edistyneen analytiikan toteutuksia mm. työkyvyttömyysriskien ja aivoverenvuotojen tunnistamiseen. (CGI, 2d61)
 • Virtuaalimaailmassa on mahdollista harjoitella tilanteita, joihin harvoin joudutaan ja joiden harjoittelua tosielämässä on vaikea toteuttaa. Oppiportti on käytössä kaikkialla maamme julkisessa terveydenhuollossa ja sen kautta kouluttautuvat lääkäreiden lisäksi hoitohenkilökunta ja muut terveydenhuollon ammattilaiset. Osastolla näytetään, miten defibrillaattorin käytön harjoittelu VR-maailmassa tapahtuu. (Duodecim, 1a31)

 

VASTUU YMPÄRISTÖSTÄ JA POTILAASTA

 • Astman ja keuhkoahtaumataudin hoito kasvattaa hiilijalanjälkeä. Yhden kuukauden hoito ponnekaasuinhalaattorilla vaikuttaa ilmakehän lämpenemiseen saman verran kuin kahden vuoden hoito jauheinhalaattorilla. Miten ympäristökuormaa voi vähentää? Potilaan siirtyminen kuivajauheinhalaattorien käyttäjäksi vastaa henkilötasolla punaisen lihan syönnin lopettamista tai tavallisen auton vaihtamista hybridiautoon. Hoidon tehon kannalta ei ole eroa käytetäänkö ponnekaasu- vai kuivajauheinhalaattoria, mutta potilaan tarpeet tulee kuitenkin aina huomioida hoitomuotoa valittaessa. (GSK, 1f11)
 • Osa käyttämättä jääneistä lääkkeistä päätyy kotitalousjätteisiin, josta ne päätyvät vesistöihin sen sijaan, että ne palautuisivat asianmukaisesti apteekkiin hävitettäväksi. Aineet kulkeutuvat vesistöihin myös jätevesien mukana ja ovat myrkyllisiä vesieliöille. Ruotsissa ympäristönäkökulmat on huomioitu jo 15 vuoden ajan, muut Pohjoismaat seuraavat perässä. Lääketietokeskus on tuomassa lääkkeiden ympäristöluokitusta Suomeen. Ympäristöluokitus tuodaan osaksi Pharmaca Fennica -aineistoja, jolloin se on nähtävissä osana muuta lääketietoa. Näin lääkäri voi lääkettä määrätessään valita mahdollisuuksien mukaan ympäristöä vähemmän kuormittavan vaihtoehdon. (Lääketietokeskus, 1a11)
 • Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen ennaltaehkäisy ja hoito sekä avaus- ja korjausleikkaus. (THL, 1b14)
 • THL nollalinja -puhelinpalvelu ja turvakodit ovat maksuttomia palveluita lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeville. Lääkäri voi ohjata potilaan palveluun, lähetettä ei tarvita. Palvelu on tarkoitettu myös ammattilaisille, ja lääkärit voivat soittaa ja kysyä neuvoa nollalinja-palvelusta 24/7. (THL, 1b14)

UUSINTA TUTKIMUSTIETOA

 • Suolistomikrobiston merkitys terveyteen ja elintapasairauksiin: Mitä mikrobien merkityksestä tänä päivänä tiedetään? Vasta viime aikoina on havaittu kuinka merkityksellisiä suoliston bakteerit ja muut mikrobit ovat ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille. (Biocodex, 2f49) NÄYTTELYKIERROS
 • HUSin alaisuudessa toimiva Helsingin Biopankki on Suomen suurin sairaalabiopankki. Potilaiden suostumuksella kerätyt aineistot mahdollistavat näytteiden hyödyntämisen monenlaisiin kysymyksenasetteluihin – myös sellaisiin, joita emme juuri tällä hetkellä tule ajatelleeksi. Tulevaisuuden hoidot syntyvät tämän päivän tutkimuksesta. Ilman potilaan vapaaehtoista suostumusta biopankkitutkimus ei ole mahdollista. Siksi HUSissa pyritään tarjoamaan jokaiselle potilaalle mahdollisuus antaa näyte biopankkiin. (HUS Helsingin Biopankki, 2a81)

KÄYTÄNNÖN OHJEITA MEDIALLE LÄÄKÄRI 2020 -TAPAHTUMASTA

Näyttely on avoinna:
ke 8.1.2018 klo 9.30–17.00
to 9.1.2018 klo 9.30–18.00
pe 10.1.2018 klo 9.30–15.30

Messukeskuksen Lehdistökeskus aukioloajat:
ke 8.1. klo 8.00–17.00
to 9.1. klo 9.00–18.00
pe 10.1. klo 9.00–15.30

Akkreditointi ennakkoon http://messukeskus.com/uutishuone/akkreditointi/ tai paikan päällä Messukeskuksen lehdistökeskuksessa. Näyttelyalueelle tai luennoille päästäksesi tarvitset tapahtuman PRESS-rintakortin, jonka saat akkreditoitumisen jälkeen lehdistökeskuksesta. Akkreditointi edellyttää voimassa olevaa Journalistiliiton jäsenkorttia tai vastaavaa todistetta siitä, että olet median edustaja ja työtehtävissä messuilla. Todisteeksi riittää esim. päätoimittajan allekirjoittama vapaamuotoinen lausunto.

Pysäköinti Messukeskuksen pysäköintialueella on toimittajille maksuton. Pysäköinti kuitataan maksetuksi Lehdistökeskuksessa, sitä varten tarvitaan auton rekisterinumero.

Lääkäri 2020 -tapahtuman näyttelyn järjestää Messukeskus toimeksiantajanaan Suomen Lääkäriliitto, yhteistyössä mukana Suomalainen Lääkäriseura Duodecim ja Finska Läkaresällskapet.  

http://laakaripaivat.fi/2020/ |#lääkäri2020

Lisätietoja:

Messukeskus, tiedottaja Riikka Luomanpää
riikka.luomanpaa@messukeskus.com, puh. 050 540 4231

Suomen Lääkäriliitto, viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Laura Manninen
laura.manninen@laakariliitto.fi, puh. 040 922 5001

Messukeskuksen kuvia Lääkäri 2019 -tapahtumasta vapaasti toimittajien käyttöön: http://mediabank.messukeskus.com. Kuvia vuoden 2020 tapahtumasta päivittyy kuvapankkiin tapahtuman aikana.

Kuvat

Lääkäri 2020 näyttely esittelee terveysteknologiaa ja muita lääketieteen uutuuksia. Kuva: Messukeskus, Heidi Koivunen
Lääkäri 2020 näyttely esittelee terveysteknologiaa ja muita lääketieteen uutuuksia. Kuva: Messukeskus, Heidi Koivunen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Messukeskus on ihmisläheinen media, joka luo kasvua aitojen kohtaamisten kautta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa tai isännöi vuosittain 50 messutapahtumaa ja tuhat kokousta ja kongressia, joihin osallistuu 1,1 miljoonaa vierasta.Tarjoamme messuille, kokouksiin, kongresseihin ja muihin tapahtumiin 7 muuntautuvaa hallia, 40 erilaista kokoustilaa, 21 ravintolaa, uudistuneen tapahtumahotellin ja täydelliset tapahtumapalvelut. | Messukeskus – sata vuotta tapahtumien keskipisteessä 

Messukeskus Helsinki, Expo and Convention Centre, creates growth through encounters. We are the largest event organiser in Finland producing or hosting 50 exhibitions and one thousand meetings and congresses with 1,1 million visitors annually. We provide a perfect venue with 7 adaptable halls, 40 conference spaces, the 4,400-seater Amfi Hall auditorium, 21 restaurants, a fully renewed event hotel, and all event services. | Messukeskus – A century in the centre of events 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Kongressimessut starttaavat Messukeskuksen syksyn18.6.2020 14:44:45 EESTTiedote

Valtioneuvosto linjasi keskiviikkona 17.6. että yli 500 henkilön sisätilatapahtumia voi elokuusta alkaen järjestää, kunhan tapahtumissa huolehditaan hygieniasta, turvaetäisyyksistä ja asiakasmäärien rajaamisesta. Tapaamisrajoitusten johdosta maaliskuulta siirtynyt Kongressimessut päästään siis toteuttamaan suunnitelmien mukaisesti 26.-27.8.2020, messuvieraiden ja näytteilleasettajien riskittömään tapahtumaosallistumiseen vahvasti panostaen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme