Amnesty International

Lääkeyhtiöt ja vauraat valtiot estävät koronarokotteiden riittävän jakelun köyhempiin maihin

Jaa
Koronarokotteita valmistavat lääkeyhtiöt ovat vastahakoisia tehostamaan maailmanlaajuista rokotetuotantoa ja jakamaan hallussaan olevaa teknologiaa. Suurimmat rokotevalmistajat ovat priorisoineet toimituksissa vauraita valtioita ja tehneet tähtitieteellisiä voittoja. Valtiot eivät myöskään ole turvanneet rokotteiden saatavuutta ja ovat epäonnistuneet ihmisoikeusvelvoitteiden noudattamisessa.

Amnesty Internationalin tuoreessa A Double Dose of Inequality: Pharma companies and the Covid-19 vaccines crisis -raportissa tarkasteltiin kuuden koronarokotteita valmistavan yhtiön toimintaa. Tutkimuksessa olivat mukana AstraZeneca, BioNTech, Johnson & Johnson, Moderna, Novavax, ja Pfizer. Tutkimuksessa tarkasteltiin muun muassa yhtiöiden ihmisoikeuskäytäntöjä, yhtiöiden hallussa olevia immateriaalioikeuksia, rokotteiden hinnoitteluun liittyviä rakenteita, rokotteiden jakelua sekä käytäntöjen läpinäkyvyyttä. Tulokset osoittavat, että suurimmat rokotevalmistajat ovat epäonnistuneet kunnioittamaan ihmisoikeuksia.

Tähän mennessä tuotetuista 5,76 miljardista rokoteannoksesta vain 0,3 prosenttia on jaettu matalan tulotason maihin. Tällä hetkellä alle yksi prosentti näissä maissa asuvista ihmisistä on rokotettu koronaa vastaan, kun rikkaissa maissa rokotteen on saanut jo 55 prosenttia ihmisistä. Monissa matalan tulotason maissa edes terveydenhuollon työntekijät tai riskiryhmiin kuuluvat ihmiset eivät ole saaneet rokotetta.

Puute rokotteista on syössyt Latinalaisen Amerikan, Afrikan ja Aasian maat kriisiin. Monien maiden jo valmiiksi kuormittuneet terveydenhuoltojärjestelmät ovat romahtamisen partaalla, mikä aiheuttaa kymmeniä tuhansia estettävissä olevia kuolemia joka viikko.

Kaikki rokotteita valmistavat yhtiöt ovat toistaiseksi kieltäytyneet osallistumasta kansainvälisesti koordinoituihin aloitteisiin, joiden tarkoituksena on tehostaa rokotteiden maailmanlaajuista tuotantoa jakamalla valmistukseen tarvittavaa dataa sekä teknologiaa. Yhtiöt ovat myös kieltäytyneet väliaikaisesta rokotteiden ja muiden koronatuotteiden patenttijoustosta pandemian ajaksi.

“Rokottaminen on ainoa tie ulos tästä kriisistä. Suuret lääkeyhtiöt ovat kuitenkin kieltäytyneet jakamasta tietoa ja toimineet lähinnä vauraita maita hyödyttäen. Yhtiöiden toiminta on aiheuttanut rokotepuutteen miljardeille ihmisille”, toteaa Amnesty Internationalin pääsihteeri Agnès Callamard.

Maailman terveysjärjestön rokotetavoite saavutettava vuoden loppuun mennessä

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan matalan ja keskimatalan tulotason maissa tulee saavuttaa 40 prosentin rokotekattavuus vuoden 2021 loppuun mennessä, jotta pandemiaa voidaan alkaa taltuttaa myös näissä maissa.

Amnesty vaatii, että matalan ja keskimatalan tulotason maihin toimitetaan vähintään kaksi miljardia rokotetta ennen vuoden loppua. Jotta tavoitteeseen päästään, vauraiden valtioiden tulee pikimmiten luovuttaa miljoonat ylijäämäannoksensa näihin maihin. Lisäksi rokotevalmistajien tulee jakaa vähintään 50 prosenttia loppuvuoden aikana tuotettavista rokotteista niitä eniten tarvitseville maille. Vuoden 2021 ennustetun rokotetuotannon mukaan tämä tarkoittaisi 2,6 miljardia rokotetta.

“Lääkeyhtiöiltä vaaditaan välitöntä toimintaa, jotta miljardit ihmiset saisivat mahdollisuuden rokotteeseen. Rokotevalmistajien tulee priorisoida toimituksia, jäädyttää immateriaalioikeudet sekä jakaa dataa ja teknologiaa”, Callamard jatkaa.

Suomen tulee kantaa globaali vastuunsa pandemian pysäyttämiseksi

Suomi ei ole antanut tukeaan väliaikaiselle koronarokotteiden ja -tuotteiden patenttijoustolle Maailman kauppajärjestössä. Suomen tuki Maailman terveysjärjestön ohjelmille, joilla pyritään tukemaan matalan tulotason maiden koronatoimia, mukaan lukien rokottamista, on ollut toistaiseksi riittämätöntä.

“Se, että Suomen hallitus varaa kolmannet rokotteet kaikille yli 12-vuotiaille, ei ole vastuullista toimintaa. Se on itsekästä rokotenationalismia ja vastuunpakoilua pandemian torjumisesta. Mikäli Suomen kaltaiset vauraat valtiot sekä lääkeyhtiöt jatkavat tällä linjalla, pandemialle ei näy loppua. Kukaan meistä ei ole turvassa, ennen kuin kaikki ovat turvassa”, sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Amnesty ja Human Rights Watch: Etiopian Länsi-Tigrayssa on meneillään etninen puhdistus – alueelle vaaditaan välitöntä humanitaarista apua6.4.2022 02:00:00 EEST | Tiedote

Etiopian Länsi-Tigrayssa vuodesta 2020 lähtien sotineet osapuolet ovat syyllistyneet laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Siviilien teloitukset, massapidätykset, ryöstöt ja pakkosiirrot täyttävät sotarikosten tunnusmerkistön ja ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, toteavat Amnesty International ja Human Rights Watch tänään julkaistussa raportissaan.

Amnestyn vuosiraportti: Venäjän sotatoimet pohjaavat järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin – Suomelle moitteita perusturvasta ja translaista29.3.2022 01:01:00 EEST | Tiedote

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus, jolle on luotu pohja järjestelmällisillä ihmisoikeusloukkauksilla. Amnesty Internationalin vuosiraportti avaa, kuinka ihmisoikeuspuolustajien, riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan hiljentäminen on luonut otollisen maaperän sotatoimille.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye