Luonnonvarakeskus

Laatusormenjälki todentaa luonnontuotteissa käytettyjen raaka-aineiden arktista laatua

Jaa

Euroopan aluekehitysrahasto on myöntänyt kolmevuotisen rahoituksen Laatusormenjälki arktiselle luonnon raaka-aineelle (Arctic FingerPrint) -projektille. Projektissa kehitetään Lapin luonnontuotealan käyttöön raaka-ainetuotannon laadun ohjausta ja pikamittausteknologiaa raaka-aineiden laadun todentamiseen.

Projektin koordinaatiosta vastaa Luonnonvarakeskus (Luke) ja kumppaneina ovat lappilaiset luonnontuotealan yritykset Arctic Warriors Oy ja Detria Oy.

Pikamittausmenetelmiä on käytetty aiemmin menestyksekkäästi muun muassa viljapuolella laadun määrityksessä. Nyt teknologiaa kehitetään ensimmäistä kertaa Lapin luonnontuotealan tarpeisiin. Yritykset tarvitsevat laadun todentamista etenkin kansainvälisen viennin edistämiseen.

– Lapin superfoodeilla ei ole tarvetta lääkeaineen kaltaiselle laadunvarmistukselle. Viennin kannalta tärkeitä ovat muun muassa hygienia, turvallisuus ja terveellisyys. Todennetaan siis tehoaineiden korkea pitoisuustaso ja haitta-aineiden matala pitoisuustaso raaka-aine-erässä, kertoo tutkija Susan Kunnas Lukesta.

Mittaus minuutissa paikan päällä

Projektissa määritetään jokaiselle valitulle luonnon raaka-aineelle, esimerkiksi mustikan varvulle, laatusormenjälki. Laatusormenjälki sisältää kaikki valitut laatukriteerit, jotka mitataan yhdellä napin painalluksella. Tulos tulee muutamissa sekunneissa ja mittauksen voi tehdä kuka tahansa.

– Tarkoituksena on, että kalliit laboratorioanalyysit saadaan minimiin ja laatutasoa voidaan seurata jo kasvien viljely- ja korjuuvaiheissa sekä ohjata raaka-ainetta laadun perusteella seuraaviin vaiheisiin, Kunnas kertoo.

Luonnontuotealasta myös:

- Arctic Warriors tähyää kansainvälisille markkinoille

   

Yhteyshenkilöt

- Tutkija Susan Kunnas, puh. 0295325299, susan.kunnas@luke.fi
- Tuotepäällikkö, Arctic Warriors Oy, Katja Misikangas, puh. 0400 391 656, katja.misikangas@arcticwarriors.fi
- Toimitusjohtaja, Detria Oy, Timo Ahvenainen, puh. 044 318 0667, timo.ahvenainen@detria.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Muistutuskutsu: Puutarha-alan tulevaisuusseminaari 12.12.: Kypsän hedelmäinen, hennon hapokas – kuvaillaanko tomaatit jatkossa kuten viinit?11.12.2017 08:23Kutsu

Kun kymmenen vuoden päästä ostamme tomaatteja, voimme valita tomaattimme niiden aromista annetun kuvailun mukaan. Tomaatit profiloidaan kuten viinit. Kuluttajat syövät terveellisemmin, mutta silti helposti ja nopeasti. Tämä ei näy einesten ja puolivalmisteiden käytön lisääntymisenä, vaan terveellisenä noutoruokana ja kokkaamisena valmiista resepti- ja raaka-ainepaketeista. Osa puutarhoista tarjoaa green care- ja elämyspalveluja. Myös luomun kysyntä on viisinkertaistunut. Utopiaako vai totta?

Mediakutsu: Puutarha-alan tulevaisuusseminaari 12.12.: Kypsän hedelmäinen, hennon hapokas – kuvaillaanko tomaatit jatkossa kuten viinit?4.12.2017 10:57Kutsu

Kun kymmenen vuoden päästä ostamme tomaatteja, voimme valita tomaattimme niiden aromista annetun kuvailun mukaan. Tomaatit profiloidaan kuten viinit. Kuluttajat syövät terveellisemmin, mutta silti helposti ja nopeasti. Tämä ei näy einesten ja puolivalmisteiden käytön lisääntymisenä, vaan terveellisenä noutoruokana ja kokkaamisena valmiista resepti- ja raaka-ainepaketeista. Osa puutarhoista tarjoaa puolestaan green care- ja elämyspalveluja. Myös luomun kysyntä on viisinkertaistunut. Utopiaako vai totta?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme