Luonnonvarakeskus

Laatusormenjälki todentaa luonnontuotteissa käytettyjen raaka-aineiden arktista laatua

Jaa

Euroopan aluekehitysrahasto on myöntänyt kolmevuotisen rahoituksen Laatusormenjälki arktiselle luonnon raaka-aineelle (Arctic FingerPrint) -projektille. Projektissa kehitetään Lapin luonnontuotealan käyttöön raaka-ainetuotannon laadun ohjausta ja pikamittausteknologiaa raaka-aineiden laadun todentamiseen.

Projektin koordinaatiosta vastaa Luonnonvarakeskus (Luke) ja kumppaneina ovat lappilaiset luonnontuotealan yritykset Arctic Warriors Oy ja Detria Oy.

Pikamittausmenetelmiä on käytetty aiemmin menestyksekkäästi muun muassa viljapuolella laadun määrityksessä. Nyt teknologiaa kehitetään ensimmäistä kertaa Lapin luonnontuotealan tarpeisiin. Yritykset tarvitsevat laadun todentamista etenkin kansainvälisen viennin edistämiseen.

– Lapin superfoodeilla ei ole tarvetta lääkeaineen kaltaiselle laadunvarmistukselle. Viennin kannalta tärkeitä ovat muun muassa hygienia, turvallisuus ja terveellisyys. Todennetaan siis tehoaineiden korkea pitoisuustaso ja haitta-aineiden matala pitoisuustaso raaka-aine-erässä, kertoo tutkija Susan Kunnas Lukesta.

Mittaus minuutissa paikan päällä

Projektissa määritetään jokaiselle valitulle luonnon raaka-aineelle, esimerkiksi mustikan varvulle, laatusormenjälki. Laatusormenjälki sisältää kaikki valitut laatukriteerit, jotka mitataan yhdellä napin painalluksella. Tulos tulee muutamissa sekunneissa ja mittauksen voi tehdä kuka tahansa.

– Tarkoituksena on, että kalliit laboratorioanalyysit saadaan minimiin ja laatutasoa voidaan seurata jo kasvien viljely- ja korjuuvaiheissa sekä ohjata raaka-ainetta laadun perusteella seuraaviin vaiheisiin, Kunnas kertoo.

Luonnontuotealasta myös:

- Arctic Warriors tähyää kansainvälisille markkinoille

   

Yhteyshenkilöt

- Tutkija Susan Kunnas, puh. 0295325299, susan.kunnas@luke.fi
- Tuotepäällikkö, Arctic Warriors Oy, Katja Misikangas, puh. 0400 391 656, katja.misikangas@arcticwarriors.fi
- Toimitusjohtaja, Detria Oy, Timo Ahvenainen, puh. 044 318 0667, timo.ahvenainen@detria.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13Tiedote

Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>