Luonnonvarakeskus

Låga sorkpopulationer i största delen av landet

Jaa

Enligt Naturresursinstitutets observationer är sorkpopulationerna låga i södra, östra och norra Finland. I mellersta Finland kan sorktätheten nå toppnivå i slutet av året. I västra Finland har populationerna börjat öka, men tätheten är fortfarande låg. I östra Finland kan det förekomma plantskador efter vintern.

Förra hösten nådde populationerna av åker- och skogssork ställvis en rätt hög topp i söder och öster. Det förekom till och med rikligt med sork i östra Finland. I enlighet med prognoserna rasade populationerna kraftigt i dessa områden under vintern 2016–2017.

I norra Finland, i synnerhet i västra Lappland, var sorkpopulationerna undantagsvis mycket täta två år i rad, både 2015 och 2016. Sorkpopulationerna har rasat i hela norra Finland vintras.

Åker- och skogssorkpopulationerna håller för närvarande på att öka i största delen av västra och mellersta Finland. I mellersta Finland, med undantag av de södra delarna av området, beräknas toppnivån i populationsvariationen inträffa i slutet av 2017. I västra Finland kommer populationerna att nå sin topp sannolikt först 2018.

Bedöm risken för plantskador före plantering

Ägare av unga plantbestånd bör i områden med riklig sorkförekomst förra vintern inspektera plantbestånden med tanke på eventuella skador. Om det förekommer skador lönar det sig inte att börja kompletteringsplantera genast i juni. Små barrträdsplantor återhämtar sig väl från sorkskador. Först i mitten av sommaren kan man bedöma det verkliga behovet av kompletterande plantering.

Den sorktopp som beräknas inträffa i mellersta Finland i höst ökar risken för plantskador under vintern 2017–18. Planteringen av plantor ska om möjligt skjutas fram till sommaren 2018, då risken för skador är mindre. Om planteringen görs i år, rekommenderar vi att man undviker att göra det på hösten. Plantor som nyligen kommit från plantskola är mycket attraktiva för sorkar på grund av att de är rika på näringsämnen och deras förmåga att återhämta sig är svag jämfört med plantor som planterats i början av sommaren.

Sorkfeber i början av året, särskilt i östra och södra Finland

Flera fall av sorkfeber har registrerats i början av året i östra och södra Finland på grund av det stora antalet skogssork förra vintern. För att förhindra smitta bör de som rör sig i uteförråd och på stugor undvika att röra upp damm i luften i onödan. På sommarstugor är det klokast att använda våt trasa vid städning, inte dammsugare eller borste.

Naturresursinstitutets värdefulla och långsiktiga uppföljning av populationsvariationen bland sork och undersökningar om deras orsaker gör det möjligt att förmedla aktuell och noggrann information om riskerna för plantskador och sjukdomar till skogsägare och dem som rör sig i naturen.

Yhteyshenkilöt

Otso Huitu, tfn. 0295324917, otso.huitu@luke.fi

Forskningsprofessor Heikki Henttonen, tfn. 0295322430, heikki.henttonen@luke.fi

Kuvat

Sorkpopulationerna i östra och södra Finland har rasat under vintern. I norra Finland är sorkpopulationerna låga. I västra Finland är sorkpopulationerna rätt låg, men de når toppnivå nästa år. I mellersta Finland finns det ställvis gott om sork och toppen infaller i slutet av 2017.
Sorkpopulationerna i östra och södra Finland har rasat under vintern. I norra Finland är sorkpopulationerna låga. I västra Finland är sorkpopulationerna rätt låg, men de når toppnivå nästa år. I mellersta Finland finns det ställvis gott om sork och toppen infaller i slutet av 2017.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13Tiedote

Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>