Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Lähes 400 helsinkiläisopettajaa osallistuu tunne- ja vuorovaikutustaidot -koulutukseen – mukana kaikki kaupungin peruskoulut

Jaa

Hyvillä tunne- ja vuorovaikutustaidoilla opettaja voi rakentaa luokkaan myönteistä tunneilmapiiriä, mikä vahvistaa oppilaiden hyvinvointia, ehkäisee ongelmia ja edistää oppimista.

Kuva: Adobe Stock
Kuva: Adobe Stock

Sitouttavan kouluyhteisötyön (SKY) järjestämä puolivuotinen Opettajan tunne- ja vuorovaikutus -koulutus keräsi osallistujia kaikista Helsingin kaupungin suomenkielisistä peruskouluista. Loppuvuodesta 2022 alkaneeseen koulutukseen osallistuu lähes 400 perusopetuksen opettajaa. Lisäksi ruotsinkielisille kouluille on tulossa oma koulutuksensa.

Omien tunteiden tunnistaminen ja säätely ovat opettajan ammatillisuuden perusedellytyksiä. Opettajan työ on mitä suurimmaksi osaksi vuorovaikutukseen perustuvaa ihmissuhdetyötä. Hyvillä tunne- ja vuorovaikutustaidoilla opettaja voi rakentaa luokkaan ja koko kouluun myönteistä tunneilmapiiriä, mikä vahvistaa oppilaiden hyvinvointia, ehkäisee ongelmia ja edistää oppimista.

Marraskuussa 2022 alkaneeseen koulutukseen saatiin edustus jokaisesta peruskoulusta, mikä kertoo koulujen aktiivisesta työstä näiden taitojen opettamisen kehittämisessä ja työhön sitoutumisesta.

– On hienoa, että koulut ovat lähteneet vahvistamaan opettajien osaamista tunne- ja vuorovaikutustaidoissa ja että jokaisesta Helsingin peruskoulusta on joukko opettajia mukana. On ollut ilo päästä tämän kehittämistyön kautta mahdollistamaan kouluille innostava ja myös opettajan omaa hyvinvointia tukeva koulutuskokonaisuus, sanoo Helsingin sitouttavan kouluyhteisötyön projektipäällikkö Hanne Savunen.

Tavoitteena koulupoissaolojen väheneminen

Koulutuksessa esitellään tieteellisen tutkimustiedon ja käytännön esimerkkien avulla, miksi tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettaminen on tärkeää. Koulutus painottaa opettajan omien tunne- ja vuorovaikutustaitojen merkittävää roolia opettajan työssä. Opettajille suunnattu laaja koulutus vie kohti perusopetuksen strategiakauden 2021–2025 hyvinvoinnin tavoitetta.

Koulutus on osa sitouttavan kouluyhteisötyön kehittämisen kokonaisuutta, jonka tavoitteena on vähentää ja ennaltaehkäistä oppilaiden koulupoissaoloja perusopetuksessa, tukea oppilaiden kiinnittymistä kouluun vahvistamalla myönteistä koulukulttuuria ja -hyvinvointia sekä kehittää kouluyhteisöön kiinnittymistä tukevia käytänteitä.

Kun oppilas kohdataan lämmöllä ja luodaan myönteistä vuorovaikutusta, edesautetaan oppilaan sitoutumista opiskeluun. Lasten ja nuorten sosiaalisilla taidoilla ja tunnetaidoilla on yhteys oppimistuloksiin. Koulut voivat vaikuttaa asiaan, sillä sosio-emotionaalisia taitoja on mahdollista opettaa ja oppia. Helsingissä näitä taitoja opetetaan oppilaille jo kaikissa kouluissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot: Hanne Savunen, sitouttavan kouluyhteisötyön projektipäällikkö, hanne.savunen@hel.fi, puh. 09 310 22432

Yhteyshenkilö: Nina Dale, viestintäasiantuntija, nina.dale@hel.fi, puh 09 310 23875

Kuvat

Kuva: Adobe Stock
Kuva: Adobe Stock
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingfors stad delade ut gratis menstruationsprodukter på hösten 2022 – erfarenheterna var goda18.1.2023 15:24:24 EET | Tiedote

Helsingfors stad genomförde ett tre månader långt pilotförsök med utdelning av gratis menstruationsprodukter i fyra stadsdrivna läroanstalter, det vill säga i den finska grundskolan Hiidenkiven peruskoulu (årskurserna 6–9), det finska gymnasiet Sibelius-lukio, Tölö gymnasium och det finska yrkesinstitutet Stadin ammattiopistos enhet vid Filpusvägen. Försöket gick under namnet ”Gratis mens”.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme