Lähes 400 helsinkiläisopettajaa osallistuu tunne- ja vuorovaikutustaidot -koulutukseen – mukana kaikki kaupungin peruskoulut
Hyvillä tunne- ja vuorovaikutustaidoilla opettaja voi rakentaa luokkaan myönteistä tunneilmapiiriä, mikä vahvistaa oppilaiden hyvinvointia, ehkäisee ongelmia ja edistää oppimista.

Sitouttavan kouluyhteisötyön (SKY) järjestämä puolivuotinen Opettajan tunne- ja vuorovaikutus -koulutus keräsi osallistujia kaikista Helsingin kaupungin suomenkielisistä peruskouluista. Loppuvuodesta 2022 alkaneeseen koulutukseen osallistuu lähes 400 perusopetuksen opettajaa. Lisäksi ruotsinkielisille kouluille on tulossa oma koulutuksensa.
Omien tunteiden tunnistaminen ja säätely ovat opettajan ammatillisuuden perusedellytyksiä. Opettajan työ on mitä suurimmaksi osaksi vuorovaikutukseen perustuvaa ihmissuhdetyötä. Hyvillä tunne- ja vuorovaikutustaidoilla opettaja voi rakentaa luokkaan ja koko kouluun myönteistä tunneilmapiiriä, mikä vahvistaa oppilaiden hyvinvointia, ehkäisee ongelmia ja edistää oppimista.
Marraskuussa 2022 alkaneeseen koulutukseen saatiin edustus jokaisesta peruskoulusta, mikä kertoo koulujen aktiivisesta työstä näiden taitojen opettamisen kehittämisessä ja työhön sitoutumisesta.
– On hienoa, että koulut ovat lähteneet vahvistamaan opettajien osaamista tunne- ja vuorovaikutustaidoissa ja että jokaisesta Helsingin peruskoulusta on joukko opettajia mukana. On ollut ilo päästä tämän kehittämistyön kautta mahdollistamaan kouluille innostava ja myös opettajan omaa hyvinvointia tukeva koulutuskokonaisuus, sanoo Helsingin sitouttavan kouluyhteisötyön projektipäällikkö Hanne Savunen.
Tavoitteena koulupoissaolojen väheneminen
Koulutuksessa esitellään tieteellisen tutkimustiedon ja käytännön esimerkkien avulla, miksi tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettaminen on tärkeää. Koulutus painottaa opettajan omien tunne- ja vuorovaikutustaitojen merkittävää roolia opettajan työssä. Opettajille suunnattu laaja koulutus vie kohti perusopetuksen strategiakauden 2021–2025 hyvinvoinnin tavoitetta.
Koulutus on osa sitouttavan kouluyhteisötyön kehittämisen kokonaisuutta, jonka tavoitteena on vähentää ja ennaltaehkäistä oppilaiden koulupoissaoloja perusopetuksessa, tukea oppilaiden kiinnittymistä kouluun vahvistamalla myönteistä koulukulttuuria ja -hyvinvointia sekä kehittää kouluyhteisöön kiinnittymistä tukevia käytänteitä.
Kun oppilas kohdataan lämmöllä ja luodaan myönteistä vuorovaikutusta, edesautetaan oppilaan sitoutumista opiskeluun. Lasten ja nuorten sosiaalisilla taidoilla ja tunnetaidoilla on yhteys oppimistuloksiin. Koulut voivat vaikuttaa asiaan, sillä sosio-emotionaalisia taitoja on mahdollista opettaa ja oppia. Helsingissä näitä taitoja opetetaan oppilaille jo kaikissa kouluissa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot: Hanne Savunen, sitouttavan kouluyhteisötyön projektipäällikkö, hanne.savunen@hel.fi, puh. 09 310 22432
Yhteyshenkilö: Nina Dale, viestintäasiantuntija, nina.dale@hel.fi, puh 09 310 23875
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki
09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Työväenopisto kannustaa lukemaan ja kirjoittamaan27.1.2023 13:40:36 EET | Tiedote
Helsingin työväenopiston maksuttomat lukupiirit ja kirjoittajatreffit ovat käynnistyneet. Ajankohtaista kirjallisuudessa -sarjassa tapaamme esikoiskirjailija Miia Apukan, jonka biofiktiivinen romaani Itään ja takaisin vie 1930-luvun Neuvosto-Karjalaan. Apukan romaani on syntynyt osittain opiston kirjoittajakursseilla.
Helsingfors stad delade ut gratis menstruationsprodukter på hösten 2022 – erfarenheterna var goda18.1.2023 15:24:24 EET | Tiedote
Helsingfors stad genomförde ett tre månader långt pilotförsök med utdelning av gratis menstruationsprodukter i fyra stadsdrivna läroanstalter, det vill säga i den finska grundskolan Hiidenkiven peruskoulu (årskurserna 6–9), det finska gymnasiet Sibelius-lukio, Tölö gymnasium och det finska yrkesinstitutet Stadin ammattiopistos enhet vid Filpusvägen. Försöket gick under namnet ”Gratis mens”.
Helsingin kaupunki toteutti ilmaisten kuukautistuotteiden jakelun syksyllä 2022 – kokemukset hyviä18.1.2023 15:03:47 EET | Tiedote
Helsingin kaupunki toteutti kolme kuukautta kestäneen ilmaisten kuukautistuotteiden jakamiseen liittyvän kokeilun kaupungin neljässä oppilaitoksessa, jotka olivat Hiidenkiven peruskoulu (6.–9. luokat), Sibelius-lukio, Tölö Gymnasium sekä Stadin ammattiopiston Vilppulantien toimipiste. Kokeilu kulki nimellä “Maksuttomat menkat”.
Päätöstiedote kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokouksesta 17.1.202317.1.2023 19:08:38 EET | Tiedote
Lautakunnan tiistaina 17. tammikuuta pidetyn kokouksen päätöstiedote on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Kokouksen esityslista on saatavilla toimialan verkkosivuilta.
Orkesterifestarit soi Helsingin kirjastoissa ja työväenopistossa16.1.2023 12:40:08 EET | Tiedote
Helsingin työväenopiston Orkesterifestarit järjestetään jälleen 25.1.–4.2.2023. Voit nauttia maksutta peräti 14 orkesterin esityksestä kuudessa eri konsertissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme